OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:

10.05 Ochtendwijding van Arie Kleijwegt, waarin hij verhaalt hoe op 9 mei 1940 Majoor Sas, militair attaché bij het Nederlands gezantschap in Berlijn, waarschuwde dat de Duitse inval aanstaande was. Hij werd echter niet geloofd.
10.08 Gesprek naar aanleiding van het verschijnen van “Van beeld tot beeld”, De films en televisie-uitzendingen van de CPN, 1928-1986, auteurs Bert Hogenkamp en Peter Mol, beiden onderzoekers van de Stichting Film en Wetenschap/Audiovisueel Archief.
Gasten: Joop IJisberg, voorzitter van de Stichting Beheer CPN-archieven, en Peter Mol, onderzoeker Film en Wetenschap.
Het gesprek gaat vooral over het verbod op deelname door de CPN aan de uitzendingen politieke partijen op radio en later ook televisie in de jaren 1948-1965. Deze uitsluiting werd opgeheven door de opkomst van het live-interview, waardoor het onvermijdelijk was dat CPN-hoofden en -stemmen op rtv kwamen.
Tot slot nog even: wat gaat er gebeuren met de rest van het archief en de Moskouse archieven.
10.46 Naar aanleiding van de dood van ex-provo Hans Tuynman een gesprek met Roel van Duyn, over het belang van Hans Tuynman. Voorts enkele fragmenten van "Het Huwelijk" (van Claus en Beatrix) en de rookbommen etc.etc. op 10 maart 1966. en een fragment van de 'laatste gang' van Tuynman, op donderdag 6 mei 1993 (opgebaard op boot).
11.10 Interview met Ineke Strouken, directeur van het Ned. Centrum voor Volkscultuur over de geschiedenis van Moederdag.
11.25 Tweede deel van driedelige Spoor Terugserie over De Goede Mof, ofwel Duitsers die tijdens de bezetting de kant van de Nederlanders kozen.
verhalen verteld door:
- Elisabeth Hoytink
- Käthe Gerritsen
- Broeder AlbertusUitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie