OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:

10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat over de film Tijd van Oorlog die 2 mei door de VPRO-televisie zal worden uitgezonden, en die gaat over de schietpartij op de Dam op 7 mei '45. Kleijwegt reageert boos op het in de VPRO-gids afgedrukte interview met de maker van de film, Rien Hagen, die de mening verkondigt dat oorlog zinloos is.
10.10 Discussie van Kiki Amsberg met schrijfster van vele historische romans Hella Haasse en met de historicus professor J.C.H. (Hans) Blom over de betrouwbaarheid van historische romans, naar aanleiding van de nominaties voor de AKO-literatuurprijs. Haasse is genomineerd met haar boek "Heren van de thee". Blom is van mening dat een boek als dit als historische bron gebruikt kan worden.
10.50 Marnix via een lijn met Radio Noord in gesprek met Cees Stolk, auteur van het boek Slikken of Stikken, dat gaat over de werkverschaffing op het Groningse platteland in de periode 1940-1955 en over de DUW. Stolk verhaalt in zijn boek dat de oplossing van de werkloosheid o.a. gezocht werd in de inpoldering van de Waddenzee. Gelukkig gooide de Watersnoodramp in 1953 roet in dat snode eten van Rijkswaterstaat. Het Deltaplan werd ontwikkeld dat eiste jaren lang geld en werkloze arbeiders op.
11.05 Fragment van een Duits radiobericht van 2 mei 1945, waar een tekst wordt voorgelezen van admiraal Karl Dönitz, die meldt dat Hitler dood is, maar dat hij de strijd tegen de Bolsjewieken zal voortzetten.
11.05 Historische agenda waarin:
- de film Shoah in de Rode Hoed in Amsterdam
- Foto's uit WO2 in Legermuseum Delft
- "Verjagt, ermordet", tekeningen van Joodse Duitse kinderen tijdens de oorlog geëxposeerd in Fries Museum in Leeuwarden.
- de film "Onze Wagnerkade in oorlogstijd" van Dick Laan in de Blaercom in Blaricum
- tentoonstelling over april/meistaking in 1943 in 12 provincies.
11.10 Gesprek van Hans Olink met Karel Witmond. Witmond is voormalig gevangene van de kampen Amersfoort, Vught en Natzweiler. Na de oorlog gooide hij zijn eigen brieven weg, maar later is hij brieven van andere kamp-gevangenen gaan verzamelen. Veelal gecensureerde brieven, maar vaak ook brieven die een laatste teken van leven betekenden.
11.25 1e deel in driedelige serie De Goede Mof, over de Duitsers die tijdens de oorlog de zijde van de tegenstander kozen. Deze aflevering gaat over de Duitser Hans Rahm die de Groninger Timo Hut helpt bij het ontkomen aan de arbeidsinzet.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie