OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.05 Ochtendwijding van Arie Kleijwegt naar aanleiding van de benoeming en het ontslag van staatssecretaris van Onderwijs Roel in 't Veld, die na acht dagen het veld moest ruimen wegens bijklussen als hoogleraar.
10.10 Kees Slager in gesprek met de volgende gasten:
- Hans van Dulken, Boekmanstichting (studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid)
- Pieter Ligthart, beleidsmedewerker van het Ministerie van WVC
- Kees de Valk, beeldend kunstenaar, en voorzitter van de sectie Beeldend van de Kunstenbond FNV.
Ze praten over de geschiedenis van de overheidsbemoeienis met Kunst, hoofdzakelijk beeldende kunst, en over het geschiedenis en de toekomst van de BKR.
10.50 Kees Slager in gesprek via een lijn met Omroep Zeeland in Oost-Souburg met Hans Bannink, voorzitter van de Vereniging Milieuhygiëne Zeeland, over Kerncentrale Borssele. Deze centrale is twintig jaar geleden gaan draaien. Hij kostte ooit 300 miljoen. Opknappen om te voldoen aan de nieuwe veiligheidseisen kost nu 470 miljoen.
11.05 Alle redevoeringen en discussies in de Tweede Kamer worden vastgelegd in de zogenaamde "Handelingen", letterlijk gestenografeerde weergave van de wat te horen is geweest. Er zijn echter passages die door de voorzitter vervangen zijn vervangen door een synonieme tekst, omdat hij vond dat ze niet pasten, en deze teksten zijn opgenomen in het zogenaamde 'lijkenregister'. Dit lijkenregister wordt echter afgeschaft, omdat de letterlijke tekst die in de kamer uitgesproken is toch al op radio of tv te horen zijn geweest of op teletekst is verschenen. Hans Olink neemt met hoofd stenograaf Albert Hofstede het lijkenregister door.
11.20 Deel 1 van tweeluik over de geschiedenis van Buurthuis de Mussen in de Haagse Schilderswijk. Deze aflevering gaat over de oprichting en de eerste jaren tot na de oorlog.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager