OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:

10.09 Arie Kleijwegt's Ochtendwijding is gewijd aan de start van Radio Herrijzend Nederland op 3 oktober 1944 in het toen bevrijde zuiden, in Eindhoven. Arie is zijn omroeploopbaan daar begonnen.
10.12 Kees Slager in gesprek met de historici Niek van Sas en Henk te Velde over het zogenaamde "Lieux de memoire", een geschiedenisproject in Frankrijk opgezet door Pierre Nora. Aanleiding is een seminar dit weekend georganiseerd door de Werkgroep Andere Tijden over "De vorming en vernietiging van de Nationale herinnering". Zij pleiten voor eenzelfde project in Nederland als in Frankrijk.
10.40 Reportage van Gerard Leenders over de onthulling van een oorlogsmonument van beeldend kunstenaar Ralph Prins (die ook het monument bij Westerbork maakte) in het Overijssels Borne, waarmee de deportatie van 77 joden in mei '43 wordt herdacht.
11.05 Gesprek met Anneke van Veen die een tentoonstelling heeft ingericht in het Amsterdams Gemeentearchief van foto's van de fotograaf Pieter Oosterhuis, eind 19de eeuw, en ze heeft daar ook een boek over geschreven.
11.20 Reportage van Kiki Amsberg van de opening van restaurant de Woeste Hoeve en het verklaren tot monument door Commissaris van de Koningin van Gelderland Jan Terlouw. De Woeste Hoeve heeft een bijzondere geschiedenis: Koning Willem 3 logeerde er, en Prinses Irene vierde er haar verloving. Voorts vond daar de aanslag plaats van de BS - bij ongeluk - in maart '45 op SD-chef Rauter. Voor deze aanslag zijn als represaillemaatregel in totaal 263 mensen geëxecuteerd. Mevrouw Middelink vertelt wat er gebeurde in maart 1945.
11.25 Aflevering 3 van de 7-delige Spoor Terug-serie Land in Zee, over het nieuwe land in de Zuiderzee: De Wieringermeer. Aan het woord:
- Helmut Kalb, die om zich voor te bereiden op een bestaan in Palestina, in het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer gaat wonen en werken.
- Gert Laske en Paul Schwartschild, in 1938 gevlucht uit Duitsland, en opgevangen in het Joodse Werkdorp.
- Helmut Kalb, eveneens bewoner van het werkdorp.
- Gertrude Lojferman, die in 1938 Oostenrijk ontvlucht en opgevangen wordt in het Joodse Werkdorp.
- Sicco Mansholt, over het oprichten van zijn boerenbedrijf in de Wieringermeer.
- Onderwijzer Aalders, over hoe het onderwijs van de grond kwam.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie