OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.08 Ochtendwijding van Arie Kleijwegt, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Moskou (de pogingen van het parlement om president Boris Jeltsin af te zetten). Arie heeft beelden op CNN gezien van het gigantische hotel Ukraine, waar hij op het hoogtepunt van de Koude Oorlog eens verbleef om schaatswedstrijden te verslaan.
10.11 Hans Olink in gesprek met Flip Droste, auteur van het boek "Nederland en Vlaanderen, een pamflet over de grenzen" (Arbeiderspers) en via de telefoon met Luc Huijse, hoogleraar aan de universiteit in Leuven en auteur van het boek "Onverwerkt verleden, collaboratie en repressie in België 1947-1952".
De discussie gaat over de culturele verschillen tussen Nederland en Vlaanderen, en over het verschil in de manier waarop in Nederland en Vlaanderen is omgegaan met oorlogscollaborateurs.
10.20 Reportage van Jacqueline Maris naar aanleiding van het boekje "Amsterdamse sinjoren", een wandelgids langs de nog zichtbare sporen van de emigratiegolf (eind 16de eeuw) van Vlamingen (ca. 17.500) naar Amsterdam. (Bas Lubberhuizen)
11.05 Marnix Koolhaas in gesprek met Rudolf Dekker, samensteller van het boek "Egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de 16e tot begin 19e eeuw. Een chronologische lijst".
11.15 In memoriam van J.H. (Johan) Scheps, naar aanleiding van zijn overlijden deze week op 93-jarige leeftijd.
11.23 Het liedje "Adieu menier Pierre" (uitv. Bennie Huisman) wordt gedraaid naar aanleiding van het besluit van het Maastrichtse gemeenteraad om definitief geen straat te noemen naar de volstrekt harteloze grondlegger van de aardewerkfabrieken van Regout, Pierre Regout.
11.25 Aflevering 4 van de zevendelige Spoor Terug-serie Land in Zee, over de droogmaking van de Zuiderzee. Deze aflevering gaat over de Noordoostpolder, die na het droogvallen in 1942 de bijnaam 'onderduikersparadijs' verwerft.
Aan het woord:
- Feike Bruinsma, Friese boerenzoon die poldercursus volgt om in de nieuwe polder aan de slag te kunnen.
- onderduiker Wim Fokke.
- onderduiker Rinus van der Weele, die vertelt over de grote razzia op 17 november 1944.
- Nellie Vaandrager, bewoonster van de Wieringermeer, die vertelt over de inundatie van Wieringen door de Duitsers op 17 april 1945.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas