OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:


10.05 Ochtendwijding van Arie Kleijwegt over historische momenten in de geschiedenis. En belangrijk moment in de geschiedenis was 24 oktober 1962, toen de Cubacrisis uitbarstte en op het hoogtepunt van de Koude Oorlog een nucleaire oorlog dreigde. Aansluitend een extra ANP-Nieuwsbulletin over deze crisis.
10.10 Discussie over de Nederlandse geschiedschrijving naar aanleiding van het verschijnen van de biografie van Johan Huizinga (Herfsttij der Middeleeuwen). Met:
- Anton van der Lem, biograaf van Huizinga
- Jo Tollebeek, Vlaams historicus en kenner van de Nederlandse geschiedschrijving
- Horst Lademacher, oud-hoogleraar aan de VU en directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien
van de Universiteit van Munster en auteur van "Die Niederlande", een historisch boek over Nederland. (een vertaling van een in 1983 verschenen editie verschijnt in november bij het Spectrum).
11.05 In de Historisch Nieuws-rubriek een telefonisch interview met Johan van Merriënboer, auteur van het artikel in Kleio nr. 8/93: "De minister-president in diachronisch perspectief", waarin wordt onderzocht wat de langstzittende ministers-presidenten Lubbers, Ruijs de Beerenbrouck en Drees (allen langer dan 10 jaar MP) met elkaar gemeen hebben.
Van Merriënboer is verbonden aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de KUN.
11.15 Marnix Koolhaas in de Historisch Nieuwsrubriek in gesprek met Boy Rancuret, Indo, die probeert een hulpprogramma op te starten ten behoeve van indo's in het moederland die gediscriminaliseerd zouden worden in Indonesië. Ze hebben een eigen radioprogramma: Radio Tokeh.
En ze werken samen met de HALIN, Hulp aan in Indonesië wonende Indische Nederlanders.
11.30 Aflevering 6 van de 7-delinge serie Land in Zee, over de inpoldering van de Zuiderzee.
Deze aflevering gaat over het werkeiland, perceel P, aangelegd in 1950 midden in het IJsselmeer en het leven van de rijswerkers op het werkeiland.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie