OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:

10.05 Ochtendwijding van Arie Kleijwegt over het motto "Geld maakt niet gelukkig", naar aanleiding van het feit dat 15 jaar geleden de ontvoering van Freddy Heineken plaatsvond.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met B.J.H, de Graaf, die promoveerde op het proefschrift "De mythe van de Stamverwantschap tussen Nederland en de Afrikaners 1902 - 1930", over de geschiedenis van de band met Zuid-Afrika, en met de heer J. Keus, oprichter van de Nederlandse Vereniging van Remigranten, over zijn motieven om uit Zuid-Afrika weer in Nederland te komen wonen.
10.45 Reportage van Kees Slager naar aanleiding van het verschijnen van het boek "Biesbosch Crossings 1944-1945" van voormalig Biesbosch crosser Piet van den Hoek (Nijgh en van Ditmar).
11.05 Marnix Koolhaas in gesprek met Dr. Harm Beukers, Hoogleraar Geschiedenis der Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden, over het nieuw verschenen tijdschrift "Geschiedenis der Geneeskunde", waar hij hoofdredacteur van is.
11.15 Marnix Koolhaas in gesprek met Hans Olink, naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek "De vermoorde droom" (Nijgh en van Ditmar) met daarin een reconstructie van drie levensgeschiedenissen van Nederlanders: Sebald Rutgers, Dirk Schermerhorn en Matthijs Wiessing, die na de Russische revolutie naar de Sovjet Unie gingen om daar het land te helpen opbouwen.
11.25 Aflevering 1 van de 8-delige Spoor Terug-serie "Als de Russen komen", over de Koude oorlog in Nederland. In "De Aanzet" komen aan het woord:
- Baron van Tuyll van Serooskerken, werkzaam bij de Britse inlichtingendienst
- Eberhard Rebling, Joods musicoloog en pianist, en in de jaren dertig naar Nederland gevlucht. Communist.
- Wim Wertheim, emeritus hoogleraar socioloog en opgegroeid in Sovjet Rusland.
- Oud-Spanjestrijder Karel Neijsel.
- Gerard Pothoven, die later correspondent voor de Waarheid vanuit Moskou zal worden.
- Ernst van der Beugel, ambtenaar EZ, over de Marshallhulp

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie