OVT

OVT 12 december 2021

Donderdag 8 december oordeelde een tribunaal in Londen dat China genocide pleegt op de Oeigoeren. Het tribunaal maakt geen deel uit van een erkend strafhof. Ton Zwaan over welke waarde we aan dit oordeel moeten hechten, en wat de gevolgen zijn.

Verder: de Nederlandse valkenjacht nog altijd springlevend, de middeleeuwse graftombe als pr-machine, de column van Abdelkader Benali, Jan Breman over 'de vloek van de nootmuskaat', en in Het Spoor Terug: 'Op weg, maar waarheen?' de laatste getuigen van de Arbeitseinsatz.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Jan Breman over ‘De vloek van nootmuskaat’

Wat bezielde toch die Nederlanders van de VOC, Jan Pieterszoon Coen voorop, om vier eeuwen geleden de gehele bevolking van de Banda-eilanden uit te moorden? Die vraag stelt de Indiase schrijver Amitav Ghosh zich in het boek The Nutmeg’s Curse, oftewel De vloek van de nootmuskaat. Niet uit interesse in wat wij in Nederland beschouwen als het absolute dieptepunt in onze koloniale geschiedenis, maar omdat hij denkt dat die VOC-mentaliteit van 400 jaar terug ons nog altijd drijft, en ons bovendien linea recta in de klimaatcrisis heeft gestort.  
 
Het verhaal van genocide op de Banda-eilanden is kortom een parabel voor onze tijden, een verhaal waar veel van te leren valt, zo meent Ghosh. We bespreken het boek met socioloog en emeritus-hoogleraar Jan Breman. 

De hedendaagse Nederlandse valkenjacht

Ook al zijn de middeleeuwen al lang voorbij en gaat het beestje niet meer uit jagen op de hand van adellijke dames, de Nederlandse valkenjacht, ook wel valkerij, is springlevend. De kleinste onder de roofvogels wordt tegenwoordig ingezet tegen parasitaire soortgenoten als overtollige duiven en meeuwen. Daarnaast is de valk een historische toeristische topattractie.  

Kortom, het zijn andere tijden voor valk en valkenier. Maar zijn het ook aangename tijden? Te gast zijn Jac van Gerven, valkenier en medewerker van het Valkerij Museum in Valkenswaard, samen met cultuurhistoricus en pleitbezorger van de valkenjachttraditie, Gerard Rooijakkers

 

Propaganda vanuit het graf

Tegenwoordig laat een beetje beroemdheid na zijn overlijden een videoboodschap na. Wie in de middeleeuwen voornaam was en wilde voortleven, was daarvoor aangewezen op zijn graf. De tombe moest zowel een goede dood als een goede naam garanderen
Maar aan welke voorwaarden moest deze pr-machine oftewel de graftombe van graven, koningen en bisschoppen voldoen opdat ze over hun graf heen konden regeren? Sanne Frequin schreef Propaganda in steen, een onderzoek naar middeleeuwse graven, waarop ze deze week promoveerde. De kunsthistoricus en middeleeuwenkenner is te gast.

De column van Abdelkader Benali - Vrijheid

Genocide op de Oeigoeren in China

Afgelopen donderdag oordeelde een tribunaal in Londen dat China genocide pleegt op de Oeigoeren, een etnische minderheid in de Chinese regio Xinjiang. Het tribunaal maakt geen deel uit van een erkend strafhof, maar bestaat wel uit een panel van gerenommeerde experts. Welke waarde moeten we aan dit oordeel hechten, en wat zullen de gevolgen ervan zijn? Te gast is socioloog en genocide-deskundige Ton Zwaan, die tevens als getuige-deskundige gehoord werd door het tribunaal. 

Het Spoor Terug: Gedwongen - Op weg, maar waarheen?

Een documentaire van Tjitske Mussche

In de podcastserie Gedwongen vertellen de laatste getuigen over de Arbeitseinsatz tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zondag 12 december de Aflevering Op weg, maar waarheen? De vijf jongens zijn verspreid over Duitsland terecht gekomen en worden tewerkgesteld. Hoe gaan ze om met de dwang? Werken ze mee of tegen? Intussen rukken de geallieerden op en hoewel dat goed nieuws is, betekent het ook eindeloze bombardementen. 

Gedwongen- tewerkgesteld in Duitsland is een podcast van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, het NIOD en Aldus’ producties, geregisseerd door Tjitske Mussche met muziek van Darius Timmer. Alle afleveringen en meer info hier.