Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
De CPN had er haar hoofdkwartier, Ramses Shaffy begon er zijn roemruchte loopbaan en in de achttiende werd het gebouwd als het centrum voor de vaderlandse verlichte geesten in de hoofdstad. Een kort gesprek met Steve Austen, jarenlang directeur van het Shaffy Theater en programmamaker.
Dit fragment is onderdeel van
OVT
Vanuit Felix Meritis in Amsterdam, ooit de Tempel der Verlichting en het bolwerk van de communisten. Met in deze uitzending de bekendmaking van de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs.
Jan Rots jaren zeventig
Liedjeszanger, componist en tekstschrijver Jan Rot komt de beste nummers uit the seventies zingen.
Felix Meritis
De CPN had er haar hoofdkwartier, dat bij de Hongaarse inval in 1956 werd bestormd; Ramses Shaffy begon er zijn roemruchte loopbaan, en in de achttiende werd het gebouwd als het centrum voor de vaderlandse verlichte geesten in de hoofdstad.
Een kort gesprek met Steve Austen, jarenlang directeur van Shaffy Theater en programmamaker.
De Libris Geschiedenis Prijs
Hij wordt alweer voor de negende keer uitgereikt: de Libris Geschiedenis Prijs. Een korte vooruitblik en evaluatie met Henk Wesseling en Martin Sommer
1812
Het was een verdoemd en ten dode opgeschreven leger, dat in 1812 onder Napoleon richting Rusland trok. Onder de soldaten waren 15.000 Nederlanders, waarvan het grootste deel nooit thuis zou komen.Historicus Bart Funnekotter schreef over hun soldatenleven- en lijden de reconstructie ‘De hel van 1812’.
de column is deze week van John Jansen van Galen
Grote mannen maken weer geschiedenis
Poetin werd op zijn drie-en-zestigste verjaardag afgebeeld als Caesar, als Bismarck en als De Hulk. Alsof het Russisch volk wilde zeggen: onze grote leider staat in de traditie van die andere giganten. En hij is niet de enige politicus die grote indruk maakt, want wat te denken van Obama en Netanyahu?
Kortom: na Hitler’s Tweede Wereldoorlog had de wereld er even zijn bekomst van, maar ze zijn weer terug, de leiders die het verschil maken. Daarom bespreekt ons historisch panel de volgende stelling in onze rubriek De Bezeten Wereld
Grote mannen maken weer geschiedenis
Met historicus Willem Melching en journalist en publicist Elsbeth Etty
Het tweede uur staat in het teken van de bekendmaking van de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2015. Ook dit jaar werden er weer vijf historische boeken genomineerd voor deze prijs van 20.000 euro. Het zijn Gouden jaren van Annegreet van Bergen, over hoe Nederland na de oorlog door de welvaart onherkenbaar veranderde; de biografie van oud-premier Gerbrandy van Cees Fasseur, Oorlogsenthousiasme van Ewoud Kieft over de oorlogsbereidheid onder intellectuelen voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog; De stamhouder van Alexander Münninghoff, over zichzelf, zijn vader en zijn grootvader en De schaduw van de grote broer van Laura Starink over de schaduw die het verleden over de Europese buurlanden van Rusland werpt.
Een gesprek met de genomineerden. En natuurlijk de bekendmaking en uitreiking van de prijs door juryvoorzitter Bernard Wientjes.