OVT

OVT

Het Imago van de Kozakken. Nederland als Belastingparadijs voor multinationals. 'De Jeugd van tegenwoordig' was er ook al in de Gouden Eeuw. De Duivel is terug van weggeweest, was hij wel weg ? 100 Jaar Nederlandse voetbalgeschiedenis in een boek. In het Spoor Terug: De Nederlandse Vredesmissie in Albanie

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 2014-06-15 1e uur helemaal

vanaf 00:03:00

1e uur 15 juni helemaal

2014-06-15, OVT Bernard

vanaf 00:04:44

Dat Prins Bernhard altijd geld nodig had, is genoegzaam bekend. Hij zocht het bij grote bedrijven, bij Lockheed, en, naar nu blijkt, ook bij de erfstukken van zijn vrouw. Prins Bernhard heeft volgens het blad ‘Royalty’ in 1963 in het diepste geheim een dienblad van Faberge verpatst dat in 1974 en 1980 op de veiling terecht is gekomen, en dat in het bezit van zijn vrouw was.Bernhardhistoricus Gerard Aalders komt praten over de eeuwige geldnood van de prins en zijn creatieve oplossingen.

2014-06-15. OVT Kozakken

vanaf 00:12:04

Babaj luidt zijn bijnaam, naar de boeman waarmee Russische ouders hun kinderen bang maken. Babaj is de held van de Russische separatisten in Oekraine, en heeft zelfs een sterrenstatus. Hij is Kozak en ziet er ook als zodanig uit, met woeste baard en traditionele kozakkenmuts. Als het aan hem ligt wordt Oekraine een soort Kozakkenrepubliek.Maar wat is eigenlijk de historie van de kozakken, vaak voormalige lijfeigenen en horigen. Ze werden ‘vrij man’ en steun en toeverlaat van Rusland in de grensgebieden. Vandaar dat ze nu boventallig zijn in Oekraine, en vandaar dat juist de Russen ter plekke zo dol op hen zijn. Historicus en Oekrainekenner Marc Jansen komt vertellen over Babaj en de andere kozakken.

2014-06-15, OVT Belasting

vanaf 00:28:01

Google, Ikea, Starbucks, Mick Jagger, de Italiaanse maffia, U2: ze  weten allemaal hun weg naar  Nederland te vinden. Nederland is het belastingparadijs voor Amerikaanse multinationals. Er is geen land waar om fiscale redenen zo veel geld naartoe wordt gesluisd als ons land. Zo werd deze week bekend uit een onderzoek van de activistische groepen Citizens for Tax Justice en de Public Interest Research Group. Nederland blijkt veel populairder  als belastingparadijs dan Bermuda en de Kaaimaneilanden.En dat blijkt al veel langer het geval dan we denken. Vlak na de eerste Wereldoorlog vond Duits kapitaal haar weg naar ons land, en soortgelijks gebeurde er met ander kapitaal na de Tweede Wereldoorlog. Henk Willem Smits, een van de auteurs van ‘Het Belastingsparadijs’ komt praten over de historie van Nederland als fiscaal voordeelland.

2014-06-15, OVT Column

vanaf 00:38:12

De Column van John Jansen van Galen

2014-06-15, OVT Gouden Eeuw

vanaf 00:42:24

Chillen in de Gouden EeuwZe zopen, bralden, feesten en seinden elkaar in waar het volgende feestje was.  De ‘ jeugd van tegenwoordig’, kortom, bestond al in onze Gouden Eeuw. De jongemannen droegen extravagante kleding, relden met de stadswacht, gingen achter de meisjes aan en zongen schunnige liederen. Vanzelfsprekend zag de oudere generatie het allemaal met lede ogen aan, want zelfs de moralistische rijmen van vadertje Cats hielpen niet.De Amerikaanse historicus Benjamin B. Roberts schreef  er ‘Seks, Drugs en Rock ’n Roll in de Gouden Eeuw’ over. Hij komt praten over chillen en rotzooien in de 17e eeuw.

OVT 2014-06-15, 2e uur helemaal

vanaf 01:04:11

OVT 15 juni 2e uur helemaal

OVT 2014-06-15, 2e uur helemaal

vanaf 01:04:28

OVT 15 juni 2e uur helemaal

2014-06-15, OVT De Duivel

vanaf 01:05:02

De duivel is terug van weg geweest ! Paus Franciscus heeft het vaak over hem, in zijn gebeden, en ook verder waart Pietje Pek roerig rond. Er wordt weer meer dan ooit aan duiveluitdrijving gedaan, en jonge fundamentalistische christenen geloven als vanouds in de Satan.Historicus Gerard Rooijakkers vertelt over  de niet om te brengen Belzebub en Lucifer en over het volksgeloof in hem wiens naam niet genoemd mag worden.

2014-06-15, OVT 100 jaar Nederlandsch Voetbal

vanaf 01:12:33

100 jaar Hollands voetbalVoetbal is geschiedenis en nu het Nederlands voetbalelftal zich als vice-wereldkampioen wederom heeft geplaatst voor een mondiaal eindtoernooi is het goed om de eeuw te overzien. Want zo goed waren we niet altijd. In 'Zo Speelden Wij' beschrijft Arthur van den Boogaard veertien scharnierwedstrijden uit de geschiedenis van het Nederlands elftal: van de louterende 12-1-nederlaag tegen de Engelse amateurs in 1907 tot en met de verloren WK-finale in 2010. Het gaat niet alleen om zaken als tactiek en de einduitslag, maar ook over gebeurtenissen rondom de wedstrijden, zoals de omstandigheden waarin Nederland-Luxemburg werd gespeeld, één maand voor het begin van de Tweede Wereldoorlog (Luxemburg won). Van den Boogaard komt praten over 100 jaar Hollands voetbal als spiegel van de nationale ziel.

2014-06-15, OVT Spoor Terug, Albanie

vanaf 01:24:44

Het Spoor Terug, Mission Impossible in AlbanieLodewijk Willem Johan Karel Thomson was de eerste Nederlander die op vredesmissie sneuvelde. Het gebeurde in 1914 in Albanie, onder tot nu toe nooit helemaal opgehelderde omstandigheden. In Nederland is hij een kleine, in Albanie een grote held. ‘ Hulde aan de Nederlandse held’, staat er dan ook op het monument dat in de Albanese stad Durres aan hem is gewijd. Radiomaker en Albanees van geboorte Fatos Vladi reisde naar Albanie en reconstrueerde voor Het Spoor Terug heldenleven en heldendood van een enigszins over het hoofd geziene vaderlandse held.

advertentie