OVT

OVT

Onze Moslimstrijders, Molukkers, Erectus kon al tekenen, De column van Nelleke Noordervliet, Ons Indië een tweede Vietnam, De Ezel, Speeches: de rede van Oldebarnevelt, het Spoor Terug: Madame Manet.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 2014-12-07, 10.05 1e uur

vanaf 00:04:31

OVT 7 december 2014, 10.00-11.00, 1e uur

OVT 2014-12-07, 10.05 Moslimstrijders

vanaf 00:05:41

Deze week  werd de eerste teruggekeerde moslimstrijder uit Syrie door de Haagse rechtbank veroordeeld tot drie jaar celstraf. Een vrouwelijke ronselaar werd door dezelfde rechtbank vrijgesproken omdat haar 'morele ondersteuning' niet strafbaar zou zijn. Straf als afschrikwekkend voorbeeld, zo werd het ook door de rechter uitgelegd. Maar wie zijn eigenlijk de jongens en meisjes achter de Syriegangers, de terroristen-martelaren,  voor wie Mohammed B een held is? De journalisten Jutta Chorus en Ahmet Olgun deden onderzoek naar de eerste generatie rond de Hofstadgroep. Jutta Chorus komt praten over de tweede en eerste generatie moslimterroristen in Nederland.

OVT 2014-12-07, 10.18 Molukkers

vanaf 00:18:39

Toen de Molukkers in 1951 aankwamen was het de bedoeling dat ze maar kort hoefden te blijven, dan zouden ze weer naar hun Molukken terug gaan. Een belofte van de Nederlandse overheid. Zo is het niet gegaan, de Molukkers wonen nog steeds in Nederland. Eerst woonden ze in kampen en daarna met elkaar in wijken. Deze week kwamen de Molukkers in Hoogeveen in het nieuws omdat er een niet-Moluks gezin in 'hun' wijk geplaatst gaat worden.

OVT 2014-12-07, 10.26 Mosselschelp versierd door Homo Erectus

vanaf 00:26:12

Je had de Homo Sapiens, en daarvoor miljoenen jaren gesukkel en geklungel van voorlopers die amper op hun poten of zo men wil benen konden staan. De beroemdste voorloper was de homo erectus, een wezen dat de boom al lang ontgroeid was, met tweebenigheid zogezegd enige moeite had, maar uiteindelijk kwiek rechtop de geschiedenis instapte. Staan en voortbewegen was de grootste prestatie van deze homo erectus, veel meer kon hij niet. Nu blijkt hij zo'n kleine half miljoen jaar voordat Sapiens wat kraste op een steen, al een tekening te hebben gekerfd in een mosselschelp. De schelp lag een kleine eeuw in Leiden vergeten tussen andere fossielen, totdat een wetenschapper er nog eens goed naar keek en ontdekte dat de schelp misschien wel de steen van Rosetta is voor de prehistoische ontwikkeling van de menselijke soort. Frank Wesselingh van Museum Naturalis praat ons bij.

OVT 2014-12-07, 10.35 Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:35:29

De column van Nelleke Noordervliet

OVT 2014-12-07, 10.40 Ons Indie en ons beeld daarvan

vanaf 00:39:55

De schok was groot gedurende de zogenoemde eerste en tweede politionele acties eind jaren veertig. Wat was er toch met die Indonesiërs aan de hand vroeg menig Nederlander zich af. In plaats van dankbaar voor al het goeds dat wij er gebracht hadden, waren ze opstandig en recalcitrant. Indië zou ons Vietnam worden, maar bijna geen Nederlander wilde dat destijds onder ogen zien. Te lang was ons door bioscoopjournaals een idyllisch beeld voorgeschoteld van het heerlijke Indië.Gerda Jansen Hendriks promoveerde onlangs op een studie over Ons Indië met het proefschrift Een voorbeeldige kolonie. Nederlands-Indië in 50 jaar overheidsfilms 1912-1962. En historicus Bart Luttikhuis doet onderzoek naar onze koloniale oorlog ter plaatse. Een gesprek over de hardnekkige dekolonisatie van het Nederlandse Indiëbeeld.

OVT 2014-12-07, 11.00, 2e uur

vanaf 01:02:48

OVT 7 december 2014, 11.00-12.00, 2e uur

OVT 2014-12-07, 11.05 De Rede van Johan van Oldebarnevelt

vanaf 01:03:36

Het zijn bijna de beroemdste woorden uit onze Gouden eeuw: 'Maak 't kort, maak 't kort.' Johan van Oldenbarnevelt sprak ze op 71-jarige leeftijd vlak voordat hij in 1619 werd onthoofd. Van Oldenbarnevelt, tijdens de Tachtigjarige Oorlog een soort minister-president van Nederland, werd gedood omdat hij het land verraden zou hebben volgens zijn tegenstanders, waaronder prins Maurits. Zelf was hij zich van geen kwaad bewust, en wist zich zogezegd van de prins geen kwaad. Hij was, zo zei hij ook nog vlak voor zijn executie, altijd 'een goed patriot geweest.'De korte rede van Oldenbarnevelt is door luisteraars en bezoekers van de NPOGeschiedenis-site verkozen tot beste rede uit onze vroege historie. Of dat terecht is, vragen we aan de Leidse historica Judith Pollmann

OVT 2014-12-07, 11.17 De Ezel

vanaf 01:17:10

De ezel. Bij de geboorte van Jezus, aan het begin van onze jaartelling, stond hij er al, en zag dat het goed was. Hij droeg alles wat wij zelf niet konden dragen, en stond ons eeuwenlang bij als lastdier aller lastdieren, totdat de automobiel hem voor eens en altijd in de anonimiteit deed verdwijnen. Als dank voor al zijn goede diensten hielden wij, mensen,  hem spreekwoordelijk voor dom en kleineerden hem tot op het bot. Met uitzondering dan van Gerard Reve en Winnie the Pooh, die als enigen de ware, goddelijke, aard zagen van het bescheiden lastdier.In het boek 'De ezel. Archeologie, cultuur, kunst en literatuur', wordt de geschiedenis van de ezel en zijn imago beschreven. Een gesprek met de auteurs, over Griekse ezelaanbidders en het wel en wee van het gehoefde dier.

OVT 2014-12-07, Het Spoor Terug, Madame Manet

vanaf 01:25:34

De weduwe van de 19e eeuwse schilder Manet was een meisje uit Zaltbommel. Geboren in 1829 als dochter van de stadsbeiaardier, stierf Suzanne Leenhoff als de wettige vrouw van de meest spraakmakende Franse schilder van zijn tijd.Madame Manet bleek een eigenzinnige persoonlijkheid, bekend bij kunstminnend Parijs, ze verkocht haar man's nalatenschap om armoede te vermijden en geluk te bestendigen in salons en op bals. Kunsthistoricus Ton van Kempen schreef de biografie Madame Manet, documentairemaker Mathijs Deen maakte er de documentaire over met gelijknamige titel.

advertentie