OVT

OVT

Stenigen
De Boze Stiefmoeder
De Column door John Jansen van Galen
De 'ik' mens
OVT 1e uur helemaal
Sicco, het toneelstuk
Het Spoor Terug, De Aardappel. deel 1
OVT 2e uur helemaal
Studiebeurs
Crowdfunding en Menno ter Braak
De Studiebeurs verdwijnt
Het Spoor Terug, De Aardappel, deel 1
Sicco Mansholt, the Play
Crowdfunding en Menno ter Braak
Het Spoor Terug, De Aardappel, deel 1
Sicco Mansholt, the Play
Het Spoor Terug, De Aardappel, deel 1
Sicco Mansholt, the Play
Crowdfunding en Menno ter Braak
Het Spoor Terug, De Aardappel, deel 1
Crowdfunding en Menno ter Braak
Sicco Mansholt, the Play
Individualisering
De Column van John Jansen van Galen
Malafide
Stenigen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

2014-06-01, OVT 1e uur volledig

vanaf 00:04:06

OVT 1e uur helemaal

OVT 2014-06-01, 10.06 Studiebeurs

vanaf 00:05:28

In 1966 gingen studenten de straat op om te protesteren tegen voorgenomen kortingen op de studiebeurs. Diezelfde studiebeurs ‘is niet meer’, nu deze week het kabinet met steun van D66 en Groen Links de beurzen helemaal heeft afgeschaft en vervangen door een leenstelsel. Het enige dat rest, is de OV-jaarkaart. “Het einde van een bijna 30 jarige geschiedenis", maar hoelang bestaat de studiebeurs eigenlijk al ? En daarom hebben wij nu de Groningse hoogleraar Klaas van Berkel aan de lijn en die kan ons precies vertellen hoe het zit.

OVT 2014-06-01, 10.05 Studiebeurs

vanaf 00:05:29

De studiebeurs is niet meer. Afgelopen week is de financiering door het kabinet definitief ten grave gedragen. Er komt een leenstelsel voor in de plaats. 'Einde van dertig jaar studiebeurs' kopten sommige kranten. Maar de beurs blijkt al veel langer te bestaan. De Groningse hoogleraar Klaas van Berkel over 200 jaar studiebeurs.

2014-06-01, OVT 10.12 Stenigen

vanaf 00:11:54

Stenigen Veel ontstellender kan het niet. Deze week stenigden een Pakistaanse vader met zijn zoons en andere mannen zijn dochter, omdat ze zogezegd getrouwd was met een verkeerde man. Ze sleepten haar voor de rechtbank weg en stenigden haar met stoeptegels tot de dood erop volgde. Maar waar komt de steniging als ‘straf’, als eerwraak vandaan? In het Oude Testament komt deze vorm van ‘ spontane’ publieke executie al voor, in de Sharia is het een ‘gewone’  vergelding. En Jezus – wie anders – vond het niks. ‘ Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’, zo sprak de Messias. Classicus Anton van Hooff komt vertellen over de geschiedenis van de steniging.

OVT 2014-06-01, 10.10 Stenigen

vanaf 00:11:56

Veel ontstellender kan het niet. Deze week stenigden een Pakistaanse vader met zijn zoons en andere mannen zijn dochter, omdat ze zogezegd getrouwd was met een verkeerde man. Ze sleepten haar voor de rechtbank weg en stenigden haar met stoeptegels tot de dood erop volgde. Maar waar komt de steniging als ‘straf’, als eerwraak vandaan? In het Oude Testament komt deze vorm van spontane publieke executie al voor, in de Sharia is het een ‘gewone’ vergelding. En Jezus vond het niks. ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’, zo sprak de Messias. Classicus Anton van Hooff komt vertellen over de geschiedenis van de steniging.

2014-06-01, OVT Boze Stiefmoeders

vanaf 00:22:20

De slechterik. Bij Walt Disney is dat altijd een dorre, enge vrouw op enige leeftijd. In de nieuwste Disney-film speelt Angelina Joly de door en door valse heks Maleficent die het lieve Doornroosje vervloekt. Malefida, zoals wij die kennen uit de tekenfilm, is nu levensecht, een soort Batwoman met vleugels en hoorns. Maar waar en wanneer deed de griezelige tovenares haar intrede in de historie? Het begon bij de vertelsels bij het spinnewiel, de volkssprookjes, aldus de Belgische Vanessa Joosen. De historica, gepromoveerd op Sneeuwwitje, komt praten over de Cruella de Vil’s en andere stiefmoederlijke slechterikken als archetype.

OVT 2014-06-01, 10.24 Malafide

vanaf 00:22:23

De slechterik is bij Walt Disney bijna altijd een dorre, enge vrouw op leeftijd. In de nieuwste Disney-film speelt Angelina Joly de valse heks Maleficent die het lieve Doornroosje vervloekt. Malafide, zoals wij die kennen uit de tekenfilm, is nu levensecht. Een Batwoman met vleugels en hoorns. Wanneer deed de griezelige tovenares haar intrede in de historie? Het begon bij de vertelsels bij het spinnewiel, de volkssprookjes, aldus de Belgische Vanessa Joosen. De historica, gepromoveerd op Sneeuwwitje, komt praten over (stiefmoederlijke) slechterikken als archetype.

2014-01-06, OVT Column John Jansen van Galen

vanaf 00:34:14

De Column door John Jansen van Galen

2014-06-01, OVT 10.38 Individualisering

vanaf 00:38:21

De ‘ik-mens‘ Wie een spijkerbroek draagt, betoont zich een vrij individu. Wie een hoofddoek draagt -- zeker als deze kleurloos en vormloos is -- wordt al gauw aangezien voor een kuddedier.’  Individualisering is ontaard in groepsdwang. Zo stelt de historicus Bram Mellink in zijn proefschrift ‘Worden zoals wij’, over de individualisering als ‘geloof’ en rolmodel in onderwijs en samenleving na de oorlog. Het zogenoemde ‘ik-tijdperk’ uit de jaren tachtig, heeft zijn wortels niet zozeer in de jaren zestig, maar is al in de jaren vijftig te vinden, betoogt Mellink. De historicus komt vertellen over de ‘ allerindividueelste ontplooiing van de allerindividueelste expressie’  als maatschappelijke norm. Een norm waar  multicultureel Nederland maar moeizaam uit de voeten kon.

OVT 2014-06-01, 10.38 Het IK tijdperk

vanaf 00:38:22

De ‘ik-mens‘'Wie een spijkerbroek draagt, betoont zich een vrij individu. Wie een hoofddoek draagt, wordt al gauw aangezien voor een kuddedier. Individualisering is ontaard in groepsdwang.' Zo stelt de historicus Bram Mellink in zijn proefschrift ‘Worden zoals wij’, over de individualisering als geloof en rolmodel in onderwijs en samenleving na de oorlog. Het zogenoemde ik-tijdperk uit de jaren tachtig, heeft zijn wortels niet zozeer in de jaren zestig, maar is al in de jaren vijftig te vinden, betoogt Mellink. De historicus komt vertellen over de ‘ allerindividueelste ontplooiing van de allerindividueelste expressie’ als maatschappelijke norm. Een norm waar Nederland maar moeizaam mee uit de voeten kon.

2014-06-01, OVT 2e uur volledig

vanaf 01:03:54

OVT 2e uur helemaal

OVT 2014-06-01, 11.05 Menno ter Braak

vanaf 01:04:47

Crowdfunding voor Menno ter Braak. Daar gaan we het even over hebben. Want het boekenbezit van de vooroorlogse schrijver Menno ter Braak, momenteel  bijna in bezit van de Leidse Universiteitsbibliotheek, kan volledig van die bibliotheek worden, als er nog een paar duizend euro verzameld wordt. Aan de telefoon hebben we de conservator van de Leidse UB, Anton van der Lem. Goedemorgen, eerst maar kort, wie was Ter Braak ook alweer?

OVT 2014-06-01, 11.04 Crowdfunding voor Menno ter Braak

vanaf 01:04:48

Het boekenbezit van de vooroorlogse schrijver Menno ter Braak, momenteel  bijna in bezit van de Leidse Universiteitsbibliotheek, kan volledig van die bibliotheek worden, als er nog een paar duizend euro verzameld wordt. Aan de telefoon hebben we de conservator van de Leidse UB, Anton van der Lem.

2014-06-01, OVT 11.08 Sicco Mansholt

vanaf 01:07:12

Aan een musical zijn overleden politici nog niet toe, wel aan een toneelstuk. Volgende week donderdag gaat de voorstelling ‘ Mansholt’ in premiere, over de socialistische voorvader van de agrarische Europese eenwording en de latere spijtoptant van de volgens hem doorgeschoten agrarische eenheidsdwang. Sicco Mansholt, Groninger, boerenzoon, Minister van Landbouw en Voedselvoorziening, en landbouwcommissaris voor de EEG. Op latere leeftijd gooide hij zijn leven volledig om: hij koos een nieuwe, profetische politieke positie en hij koos een nieuwe vrouw, de toen nog jonge Petra Kelly. Schrijver van het toneelstuk, Tjeerd Bisschof en acteur – Sicco – Helmert Woudenberg komen vertellen over een man, zijn missie en zijn meisje.

OVT 2014-06-01, 11.07 Sicco Mansholt

vanaf 01:07:12

Aan een musical zijn overleden politici nog niet toe, wel aan een toneelstuk. Volgende week donderdag gaat de voorstelling ‘Mansholt’ in premiere, over de socialistische voorvader van de agrarische Europese eenwording en de latere spijtoptant van de doorgeschoten agrarische eenheidsdwang. Sicco Mansholt, was Groninger, boerenzoon, minister van landbouw en voedselvoorziening en landbouwcommissaris voor de EEG. Op latere leeftijd gooide hij zijn leven volledig om: hij koos een nieuwe profetische politieke positie en een nieuwe vrouw, de toen nog jonge Petra Kelly. Schrijver van het toneelstuk Tjeerd Bisschof en acteur Helmert Woudenberg komen vertellen over een man, zijn missie en zijn meisje.

2014-06-01, OVT 10.24 Spoor Terug, De Aardappel

vanaf 01:24:27

We zijn een land van aardappeleters. Het Bintje, de Lekkerlander, de Dore of Malta: er werden bijna theologische debatten gehouden over welke het lekkerste was. Evenzeer werd er gediscussieerd over de vraag hoe de aardappel in kwestie, vastkokend of droogkokend, moest worden bereid: hoe kreeg je de aardappel nou kruimig of bloemig. Toch kwam de goede pieper pas in de achttiende eeuw naar ons land, vanuit Peru. Eenmaal geïntroduceerd werd hij een groot succes. ‘ Zonder een lekkere aardappel heb ik niet gegeten’ , zo sprak menig Nederlandse huisvader, die vooral aan de pieper dacht als hij de bekende woorden sprak: ‘ Heer zegen deze spijze.’ In Het Spoor Terug: De triomf van twee eeuwen aardappel, verteld door boeren en historici. Zondag deel 1: de opmars van de aardappel, gemaakt door Michal Citroen

OVT 2014-06-01, 11.24 Het Spoor Terug, de Aardappel, deel 1

vanaf 01:24:27

We zijn een land van aardappeleters. Het bintje, de lekkerlander, de Dore of de Malta: er werden bijna theologische debatten gehouden over welke het lekkerst was. Evenzeer werd er gediscussieerd over de vraag hoe de aardappel in kwestie moest worden bereid: vastkokend of droogkokend? En hoe kreeg je de aardappel nou kruimig of bloemig? Toch kwam de goede pieper pas in de achttiende eeuw naar ons land, vanuit Peru. Eenmaal geïntroduceerd werd hij een groot succes. ‘Zonder een lekkere aardappel heb ik niet gegeten’, zo sprak menig vader, die vooral aan de pieper dacht als hij de bekende woorden sprak: ‘Heer zegen deze spijze.’ In Het Spoor Terug: de triomf van twee eeuwen aardappel, verteld door boeren en historici, gemaakt door Michal Citroen.

advertentie