OVT

OVT

De Schilderswijk in Den Haag; In een Leven Lang Dwars, Salman Rushdie; Militaire toenadering tussen VS en Vietnam; in Het Spoor Terug 'Achter Clarenburg', over het verzet tegen het slopen van huizen voor Hoog Catharijne

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 2014-08-17, 1e uur helemaal

vanaf 00:03:55

OVT 2014-08-17, 10.06 Den Haag Schilderswijk

vanaf 00:06:18

Burgemeester Jozias van Aartsen is tot een totaal demonstratieverbod gekomen vanwege uit de hand gelopen demonstraties en rellen in de Haagse Schilderwijk. Het gaat duidelijk niet zo lekker in de wijk en wij vroegen ons af: zijn dit nieuwe problemen die overal hadden kunnen ontstaan of is er duidelijke link met het verleden van de wijk te leggen? Diederick Klein Kranenburg schreef een boek over de geschiedenis van de Haagse Schilderswijk met de titel ‘Samen voor ons eigen’

OVT 2014-08-17, Een Leven Lang Dwars, Salman Rushdie

vanaf 00:16:28

Hij zocht de tegenstand niet op, de tegenstand zocht hem op, de storm kwam zogezegd over hem heen, en niet zo’n beetje ook. Het was 1989, zijn boek kwam uit, en even later sprak de Ayatollah. Salman Rushdie, zijn boek De Duivelsverzen opende als het ware de doos van Pandora. Er bleek een hele wereld te bestaan vol ongenoegen en rancune over de westerse suprematie en waarden, en vol van zijn eigen geloof. En dat in het jaar dat eindigde met de val van de Muur, die het einde aankondigde van het grote ideologische conflict in de wereld tussen oost en west.Een gesprek over de in 1939 in Bombay, India, geboren schrijver en klokkenluider bij toeval Salman Rushdie. Jos Palm en Laura Stek in gesprek met  schrijver en essayist Stephan Sanders, schrijver Abdelkader Benali en historicus Wim Berkelaar.

OVT 2014-08-17, Militaire toenadering VS-Vietnam

vanaf 01:05:41

De VS gaat nauwer militair samenwerken met Vietnam. Mogelijk heffen de Verenigde Staten het wapenembargo op dat ze instelden na het einde van de Vietnamoorlog in 1975. Rob de Wijk over deze toenadering.

OVT 2014-08-17, Het Spoor Terug, Achter Clarenburg

vanaf 01:15:00

HET SPOOR TERUGDeze week is dat het programma Achter Clarenburg van Jeannette Parramore eerder uitgezonden op 17 februari 2008.Begin jaren '70 moest het ambitieuze bouwproject in de binnenstad van Utrecht, Hoog Catharijne, met 90.000 m2 meter kantoren, winkels, woningen, theaters, horeca, parkeergarages en een groot station de stad in de vaart der volkeren opstuwen. Dat hiervoor gesloopt moest worden, daar lag niemand echt wakker van. De negentiende-eeuwse Stationswijk verdween, maar ook de binnenstad werd niet gespaard. Achter Clarenburg moest een doorgaande weg worden en dat betekende sloop van een flink aantal middeleeuwse huizen. Een groepje studenten besloot uit protest een van die huizen te kraken. Dat was een scharnierpunt in de geschiedenis blijkt achteraf, want de kritiek op de enorme bouw en sloop werd zo groot, dat de gemeente Utrecht besloot de geplande verkeersweg niet door te laten gaan.

advertentie