OVT
De Schepping, Gone With the Wind, Spinoza, Speeches en Heckrunderen in het Spoor Terug. Columnist Nelleke Noordervliet
De Schepping, Gone With the Wind, Spinoza, Speeches en Heckrunderen in het Spoor Terug. Columnist Nelleke Noordervliet
Gone With the Wind, Het Gevecht met de Tijd, column Nelleke Noordervliet en Spinoza
Er is geen film die in drakerigheid, hysterie, melodrama en romantisch geluk en ongeluk kan wedijveren met Gone with the Wind. De klassieker uit 1939 met Clark Gable en Vivien Leigh als de verwende onmogelijke Southern Belle is nu in een vier uur durende remake te zien. Er valt veel nostalgisch te genieten, van de bals, de jurken en de zielige meisjestemmen en meisjessnikken. En voor wie goed kijkt, zal het opvallen dat de zwarte slaven in het epos ten tijde van de burgeroorlog er wel erg stereotype af komen. Een gesprek met filmrecensent Jos van der Burg.
Hoe lang bestaat de wereld al? En wanneer precies werd onze aardbol geschapen ?Theologen vanaf de vroege Middeleeuwen berekenden tot op de dag nauwkeurig het begin van de schepping. En er zou tot diep in de negentiende eeuw over getwist worden, zelfs Darwin kon aan het debat geen eind maken.Historicus Gerard Aalders schreef het boek: ‘Gevecht met de tijd’ en komt erover vertellen.
De Column van Nelleke Noordervliet
Spinoza’s achtbaanGij zult Spinazie eten, of, gij zult Spinoza heten. Zoiets werd vroeger wel gezegd als je het lef had heel slim en wereldwijs te zijn als jong ventje. Spinoza staat voor wijsheid, Spinoza staat voor geleerdheid en nog veel meer.Spinoza was inderdaad ook zeer geleerd, en hij was ook nog eens een ketter, althans in de ogen van zijn eigen joodse gemeenschap en calvinistische Hollanders. En omdat het kerst is, lijkt het ons een mooi moment eens stil te staan bij deze beroemdste en ook verstandigste ketter uit de vaderlandse geschiedenis.Aan tafel: Erik Bindervoet, schrijver van het net uitgekomen boek: ‘Spinoza’s Achtbaan.’
Juliana in Speeches en het Heckrund in Het Spoor Terug
Naar aanleiding van de VPRO televisie-serie Speeches (zondagavond), kiezen wij bij OVT met behulp van de luisteraar de beste Nederlandse speech uit de geschiedenis. Deze week koos u voor (Koningin) Juliana's speech op 3 april 1952 tijdens haar bezoek aan de VS. Sociologe Jolande Withuis over de ins and outs.
Hitlers favoriete koeienIn de Oostvaardersplassen lopen wilde Heckrunderen. Het zijn de nazaten van een kudde die ooit begin vorige eeuw is gefokt met de bedoeling het oerrund (uitgestorven sinds 1627) terug te krijgen. Een project van de broers Heinz en Luts Heck, beide dierentuindirecteur. Luts was vriend en werd vanaf begin jaren 30 gefinancierd door Hermann Goering. Voor de Nazi’s fokte Heck Germaanse oerkoeien die in veroverde Poolse wildernis de plaatselijke bevolking moesten vervangen. De Heckrunderen zijn begin jaren tachtig naar Nederland gehaald om te dienen als grote wilde grazers. Nu is er een opnieuw project om de oeros terug te fokken om natuurgebieden in heel Europa te bevolken. In OVT extra lange Spoor Terug over de geschiedenis van de Heckrunderen, gemaakt door Michal Citroen