OVT
Maagdenhuisbezetting; Nieuwe Napoleonboeken; column Alexander Munninghoff; Beeldenstorm; De oude onderwijzer, de tijd van Theo Thijssen; Werkkamp Brux in Tsjechie; Kiki Amsberg over haar grootvader Ansbert Vorreiter; , Mozambikanen in de DDR
Maagdenhuisbezetting; Nieuwe Napoleonboeken; column Alexander Munninghoff; Beeldenstorm; De oude onderwijzer, de tijd van Theo Thijssen; Werkkamp Brux in Tsjechie; Kiki Amsberg over haar grootvader Ansbert Vorreiter; , Mozambikanen in de DDR
Maagdenhuisbezetting; Napoleonboeken; column Alexander Munninghoff; Beeldenstormen en de oude en de nieuwe onderwijzer;
De oerbezetting was in 1969, met de bekende loop- of beter gezegd kruipbrug over het steegje naar het Maagdenhuis. Dat voor de foerage van de bezetters, waar de mannen als vanouds hun broodjes lieten smeren door de dames. Zes-en-veertig jaar later is het Maagdenhuis opnieuw bezet door wat de achterkleinkinderen zouden kunnen zijn van de bezetters van toen.Oud hoogleraar, schrijver en voormalig Maagdenhuisbezetter Meindert Fennema over oude en nieuwe bezettingen van het Maagdenhuis.
Over geen enkele historische figuur is zoveel geschreven als over Napoleon. Aan die oneindige stapel biografieën zijn er de afgelopen maand weer twee toegevoegd. Andrew Roberts, een van de bekendste historici van Groot-Brittannië, publiceerde 'Napoleon de Grote' en de Vlaming Bart van Loo, auteur en conferencier, schreef een monografie over Napoleon. Twee moedige mannen, want wie nog wat zinnigs wil toevoegen aan het corpus Napoleonliteratuur moet van goede huize komen. Roberts is het meest ambitieus. Hij vindt Napoleon een groot man, een van de indrukwekkendste genieën uit de geschiedenis van de mensheid. Die stelling tracht hij 900 pagina’s lang met een brede waaier van feiten en meningen te onderbouwen. Het boek van de Belg Van Loo is vooral een lekker leesboek.Histoicus en Napoleonkenner Bart Funnekotter bespreekt beide boeken.
De column door Alexander Munninghoff, vandaag over Rusland
Het is een barbaarse aanblik, de vreugde waarmee de aanhangers van IS de beelden omhakten van verre oude beschavingen uit het Tweestromenland. Toch hadden wij ook ooit dit soort beeldenstormers. Onze eigen bijbelgeleerde en grote man achter de Statenvertaling, de boze bebaarde Johannes Bogerman, huilde van geluk ten tijde van de eerste Beeldenstrom in 1566.Hoogleraar en historica Judith Pollman over de iconoclasten van nu en toen.
De onderwijzer is de baasHet schooladvies van de leraar moet bindend zijn voor middelbare scholen om een kind al dan niet toe te laten, zo is onlangs door het Ministerie van Onderwijs besloten. Anders gezegd: de hoofdonderwijzer is weer de baas over de toekomst van het kind.Dat was de bovenmeester al eens. Met name in de tijd van Theo Thijssen, de schrijver van ‘Kees de jongen’, die als onderwijzer het beste voor had met zijn kinderen. De schoolmeester wilde gelijkwaardige ontwikkelingskansen voor arm en rijk, en deed er alles aan om zijn leerlingen verder te helpen, in een tijd dat er nog geen citotoets bestond. Wat leert zijn voorbeeld over de invloed van de onderwijzer op de middelbare schoolkeuze van het kind?In Amsterdam opende deze week de expositie ‘De strijdbare schoolmeester’. Historicus Peter Paul de Baar en onderwijshistoricus Nan Dodde komen praten over Theo Thijssen en de onderwijzer van vroeger.
"De Fantast, Ansbert Vorreiter", mijn grootvader; Het Spoor Terug, Mozambikanen in de DDR, Mad Germans
Mevrouw Lenie Crins doet een oproep om informatie te verzamelen rondom het werkkamp in Brux (nu Most) in Tsjechie. De vader van mevrouw Crins heeft daar gezeten en er een 'boek' over geschreven, zelfs met foto's. Er is nu een klein museum.
Journaliste en voormalig programmamaker bij OVT en de VPRO-radio, Kiki Amsberg heeft van moeders kant een eigenaardige grootvader. Ze heeft hem nooit gekend, maar de verhalen die over hem de ronde deden, waren in de familie berucht. Ze wist dat hij ingenieur, uitvinder en vrouwenversierder was, dat had haar moeder verteld. Maar was hij ook vondeling geweest en kind van de tsaar, zoals hij zelf schijnt te hebben beweerd.Kiki Amsberg schreef ‘De Fantast. Ansbert Vorreiter’, over het werkelijke en verzonnen leven van haar grootvader.
Op een onooglijk plein in het centrum van Maputo wappert een grote DDR-vlag. Dit is het startpunt voor de wekelijkse demonstratie van de Madgermanes: de Mozambikaanse contractarbeiders die in de jaren tachtig naar de DDR werden uitgezonden. Al vierentwintig jaar proberen zij het nooit uitbetaalde deel van hun loon terug te krijgen. Vooralsnog zonder resultaat. Radiomaker Laura Stek reisde naar Maputo en sprak met de Madgermanes over DDR-nostalgie, desillusies en de strijd om gerechtigheid, en maakte er voor Het Spoor Terug een documentaire over.