OVT

OVT

Israel en de Likoedpartij; Peter Pan; de botten van Cervantes; column van Nelleke Noordervliet; de huwelijksportretten van Rembrandt; Bloedbroeders, de Armeense genocide; Mongoolse ontdekkingsreiziger; Het Spoor Terug, de Oorlogskoningin, deel 1

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 1e uur

vanaf 00:03:29

Israel en de Likoedpartij; Peter Pan; de botten van Cervantes; column van Nelleke Noordervliet; Huwelijksportretten van Rembrandt

Likoed, 10.05

vanaf 00:04:56

Bibi en LikoedEnigszins tegen de verwachtingen in, heeft Bibi oftewel Benjamin Netanyahu de verkiezingen weer gewonnen. Likoed, kortom, is nog altijd een garantie voor een veilig Israël, althans in de ogen van veel kiezers.Hoe komt Likoed aan dat niet onomstreden imago. Oud Israël correspondent Inez Polak licht het toe.

Peter Pan, 10.21

vanaf 00:21:40

Exact 100 jaar geleden sneuvelde in de Vlaamse Velden de jongen die model stond voor het iconische verhaal van "the boy who would not grow old". Peter Pan werd 22. Zijn grafsteen staat in Voormezele. Piet Chielens van het Flanders Field Museum vertelt kort wie hij was.

Cervantes, 10.26

vanaf 00:26:14

Is het hem of is het hem niet? Anderhalve week nadat onderzoekers in een klooster in Madrid een doodskist opgroeven met de initialen M.C., slaat de twijfel in Spanje toe. Is het stoffelijk Overschot van Miguel de Cervantes gevonden of niet? Cervantes stierf in 1616 op zeventigjarige leeftijd in armoede en werd begraven op het domein van een van de kloosters in de oude stad Madrid. Waar hij precies begraven ligt, was tot op heden onbekend. Maar wellicht is het raadsel met de nieuwe botvondst opgelost. Oud Spanjecorrespondent Steven Adolf vertelt over Cervantes en de zoektocht naar zijn resten.

Column Nelleke Noordervliet, 10.40

vanaf 00:40:11

De column van Nelleke Noordervliet

Rembrandt, 10.44

vanaf 00:44:41

En ineens is er weer gedoe over twee Rembrandts. Naar verluidt wil de familie Rothschild de tweede beroemde huwelijksportretten uit 1634 verkopen voor 150 miljoen Euro. Maar de familie heeft daarvoor wel een exportvergunning nodig. En het Louvre, waar de topstukken nu hangen, wil ze niet kwijt. Maar wie waren de geportretteerden eigenlijk? En liet elke burger zich bij voorkeur afbeelden zoals zij het deden? Historica Irene Groeneweg legt de mode en de iconografie van de 17e eeuwse burger op de snijtafel.

OVT 2e uur

vanaf 01:04:13

Armeense genocide; Mongolie; Het Spoor Terug, de Oorlogskoningin, deel 1

Bloedbroeders Armeniers, 11.05

vanaf 01:05:12

De Armeense genocide is in Turkije nog altijd een heikel onderwerp. De massamoord vond honderd jaar geleden plaats, maar wil maar geen geschiedenis worden. Voor de Armeniërs uiteraard niet - en voor de Turkse regering ook niet. Zondag begint bij de VARA op NPO 2 om 20.15 uur de serie 'Bloedbroeders'. De Turks-Nederlandse journalist Sinan Can en de Armeens-Nederlandse musical-acteur Ara Halici reizen er hun familieverleden na, dat getekend werd door de massamoord. Ze zijn te gast en blikken vooruit.

Mongolie, 11.20

vanaf 01:20:13

In de zomer van 1287 arriveerde een Aziatische tijdgenoot van Marco Polo in Europa. Hoewel hij een dagboek naliet is deze bezoeker uit China vrijwel onbekend gebleven. Maar veel van de problemen die hij op zijn reis naar het Westen tegenkwam, staan nog altijd centraal in de studie naar het Mongolië en Oost-Azië van nu. Tjalling Halbertsma boog zich afgelopen week in zijn oratie over de onbekende Mongoolse tegenreiziger van Marco Polo. De kersverse hoogleraar Oost-Aziëstudies aan de Rijks Universiteit te Groningen is bij ons te gast.

Het Spoor Terug, De Oorlogskoningin deel 1

vanaf 01:29:08

Wilhelmina in Londen, ’40-‘45’. De verhalen over haar onverzettelijkheid zijn legio. Ze was, zou Churchill hebben gezegd, de enige kerel in het Nederlandse kabinet. Maar was ze nou visionair, onafhankelijk, flink en dapper, of liep ze met haar koppigheid vooral de ministers voor de voeten? Tomas Ross schreef het zesdelige hoorspeldocudrama ‘De Oorlogskoningin’. Zondag de eerste aflevering, met onder meer: Petra Laseur als Wilhelmina en Marcel Hensema als Prins Bernard.