OVT

OVT

Hoe de kraakbeweging de inrichting van Amsterdam veranderde; Einde aan het koninklijk koekhappen; Duitse Bondskanselieren Schmidt en Kohl; de column van Nelleke Noordervliet; De IJzeren Eeuw; Boek- en filmrecensies; Het Spoor Terug, de Oorlogskoningin, deel 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 29 maart 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:04:32

Amsterdam, krakercultuur of yuppen ?: Einde aan koekhappen op Koningsdag: column Nelleke Noordervliet: De IJzeren Eeuw: Duitse bondskanselierboeken over Schmidt en Kohl

Amsterdam, krakers- of yuppenstad ? 10.05

vanaf 00:06:32

De jaren tachtig herleven in de Amsterdamse binnenstad. Want de ontruiming van het kakerspand het Slangenhuis en de ophanden zijnde ontruiming van het pand Vrankrijk doen denken aan die periode vol politie- en krakersgeweld. Maar wat betekende de kraakbeweging eigenlijk voor Amsterdam, en met name voor de inrichting van de stad? Een gesprek met Virginie Mamadouh, schrijfster van ‘De stad in eigen hand: Provo’s, kabouters en krakers als stedelijke sociale bewegingen’.

Koekhappen, einde traditie ? 10.23

vanaf 00:22:47

Hij, Willem Alexander, Koning der Nederlanden, wil het niet meer. Generaties Oranje vóór hem beleven nu nog de naweeën van het koekhappen. Willem laat het met ingang van deze Koningsdag voorgoed achter zich. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers legt uit of wij ons zorgen moeten maken over het verlies van een dierbaar cultuurgoed.

Koekhaptraditie gestopt ? 10.23

vanaf 00:22:48

Hij, Willem Alexander, Koning der Nederlanden, wil het niet meer. Generaties Oranje vóór hem beleven nu nog de naweeën van het koekhappen. Willem laat het met ingang van deze Koningsdag voorgoed achter zich. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers legt uit of wij ons zorgen moeten maken over het verlies van een dierbaar cultuurgoed.

De column van Nelleke Noordervliet, 10.27

vanaf 00:27:45

De column door Nelleke Noordervliet

De IJzeren Eeuw, 10.32

vanaf 00:31:39

Het was de eeuw van de stoommachine, van de krotten en van de Sociale Kwestie, van bezorgde liberale weldenkende heren, messiaanse socialisten, agressieve orthodoxe protestanten en van de drie machteloze Oranjevorsten. Van Multatuli, Samuel Sarphati, van weldoener Johannes van den Bosch en van feministe Wilhelmina Drücker. Vrijdag 3 april start op NPO 2 de 13-delige wekelijkse televisieserie De IJzeren Eeuw, en tegelijkertijd opent het Amsterdam Museum de gelijknamige tentoonstelling en komt het boek bij de serie uit. Historica en negentiende-eeuw-kenner Maartje Janse blikt terug op de negentiende eeuw en vooruit op de serie.

Duitse Bondskanselieren Schmidt en Kohl in boeken, 10.42

vanaf 00:42:40

Onlangs verscheen ‘Was ich noch sagen wollte’, de herinneringen in boekvorm van de voormalig Duitse bondskanselier Helmut Schmidt. Eerder al kwam uit ‘Helmut Schmidt und der Scheisskrieg’, en werd er ook een boekje open gedaan over die andere bondskanselier, der Dikke, oftewel Helmut Kohl. In de zogenoemde ‘Vermächtnis Die Kohl-Protokolle’ vertelt hij onder andere dat je wel kunt zien dat Merkel maar zo zo is, omdat ze niet eens met vork en mes kan eten. Duitslandhistoricus Willem Melching las de drie boeken en is te gast.

OVT 29 maart 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 01:03:52

OVT 29 maart 2015, 11.00-12.00, 2e uur, Boek en Film en Het Spoor Terug: De Oorlogskoningin, deel 2

Film- en boekrecensies, 11.05

vanaf 01:04:47

Onze recensenten Jos van der Burg en Hans Renders bespreken nieuwe films en boeken. Films die besproken worden: ‘Suite Francaise, over een joodse vrouw die sliep met een Duitse officier, en ‘The look of silence’, waarin een broer op zoek gaat naar de waarheid over zijn in 1966 in opdracht van Soeharto vermoorde broer. De te bespreken boeken zijn: ‘Jeanne d’Arc’ van Larissa Juliet Taylor, ‘Marcus Bakker. Nooit op de knieën’ van Leo Molenaar, ‘De wereld in. Het Nederlands Bijbelgenootschap 1814-2014’, en ‘Rebelse jeugd. Hoe nozems en provo’s Nederland veranderden’.

Het Spoor Terug: De Oorlogskoningin, deel 2

vanaf 01:28:01

Wilhelmina in Londen, ’40-‘45’. De verhalen over haar onverzettelijkheid zijn legio. Ze was, zou Churchill hebben gezegd, de enige kerel in het Nederlandse kabinet. Maar was ze nou visionair, onafhankelijk, flink en dapper, of liep ze met haar koppigheid vooral de ministers voor de voeten? Tomas Ross schreef het zesdelige radio-drama ‘De Oorlogskoningin’. Zondag de tweede aflevering, met onder meer: Petra Laseur als Wilhelmina, Marcel Hensema als Prins Bernard.

advertentie