OVT

OVT

Wielren-verbod; Vliegende Hollander; column John Jansen van Galen; Honkballer Han Urbanus; Managersdom; Boek en Film; Het Spoor Terug, Srebrenica, herdenkingscentrum Potocari, bezoek in 2003

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 5 juli 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:04:26

Wielren-verbod; de Vliegende Hollander; column John Jansen van Galen; Honkballer Han Urbanus; Het Rijk der Managers

Wielrenverbod, 10.06

vanaf 00:05:40

Het kan niemand zijn ontgaan. De Tour is dit weekend in Utrecht gestart. En het vaderland schijnt dolenthousiast.Toch was er een tijd dat wielrennen in Nederland vooral weerzin teweegbracht. Er bestond zelfs een heus wielren-verbod, vastgelegd in artikel 14 van de Rijwielwet. Historicus en wiellerkenner Arthur van den Boogaard komt praten over de oertijd van het vaderlandse wielrennen.

De Vliegende Hollander, 10:19

vanaf 00:19:25

Het was hét spookverhaal over het spookschip waarvan iedereen op zee gruwelde in de achttiende eeuw. We kennen the Flying Dutchman vooral van captain Jack Sparrow, maar de vrees ervoor moet indertijd even groot zijn geweest als in de avonturenfilms van deze klungelende onoverwinnelijke zeeheld.Cultuurwetenschapper Agnes Andeweg legt de legende onder de loep en schreef er een boek over.

De column van John Jansen van Galen, 10.31

vanaf 00:30:50

De column is deze week van John Jansen van Galen

Dyke Train, 10.34

vanaf 00:34:35

Hij was de absolute honkbalheld op de paar Hollandse honkbalvelden die Nederland in de jaren vijftig rijk was. Hij liep stage bij de fameuze New York Giants. En hij was meer dan een sportheld. Han Urbanus was namelijk een van de mannen uit de zogenoemde ‘Dyke-train’, die met artiesten rondreisde om geld op te halen voor de watersnoodramp die Nederland in 1953 trof.

Managersdom, 10.46

vanaf 00:46:30

We kennen ze allemaal wel, de mannen in pakken die op een bedrijf of instelling komen uitleggen wat er mis is, en hoe het anders moet. Ze worden managers genoemd. Amerikanist en ook Associate Professor Strategie aan de Nyenrode Business Universiteit, Hans Veldman schreef er een boek over.

OVT 5 juli 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 01:03:29

Boek en Film; Het Spoor Terug, Srebrenica

Boek en Film, 11.04

vanaf 01:04:25

Welke historische films moet u zien en welke boeken moet u lezen? Jos van der Burg en Hans Renders bespreken de nieuwste films en boeken. Met onder meer aandacht voor de films: The Last Wolf, La Meglio Gioventu (een heruitgebrachte tv-serie over Italiaanse families tussen de jaren 1960 en 2000) en La Isla Minima (over twee tienermeisjes in het post-Franco-tijdperk). En de boeken: ‘Wanneer de feiten veranderen', bundel beschouwingen van wijlen Tony Judt, 'De Partij, over het politieke leven in de vroege SDAP', geschreven door Adriaan van Veldhuizen, 'Kunst en politiek, tussen zuiverheid en propaganda' door Joes Segal en ‘De plunderaars. De nazi-obsessie met kunst’, geschreven door Andres Rydell.

Het Spoor Terug, Srebrenica, 11.24

vanaf 01:23:42

Het drama van Srebrenica is aanstaande 11 juli alweer 20 jaar oud. En telkens weer blijkt uit nieuw onderzoek dat het ‘falende’ Dutchbat gepiepeld is door hogere machten. Srebrenica wordt natuurlijk ook nog altijd herdacht. Dat gebeurde ook al in 2003, acht jaar na het drama.Wijlen Gerard Legebeke, een van de aanjagers van het Argos-team dat zich vastbeet in Srebenica, maakte bij de toenmalige herdenking een uitgebreide reportage. Hij was bij de opening door de Amerikaanse president Bill Clinton van het herdenkingscentrum in Potocari, samen met een delegatie van het IKV, en maakte er een indringende documentaire over.

advertentie