OVT
Live vanuit het Westfries Museum in Hoorn over Jan Pieterszoon Coen; het schip De Halve Maen; Kaap Hoorn; schilderij over een dijkdoorbraak; Perkenier; De Banda-eilanden
Live vanuit het Westfries Museum in Hoorn over Jan Pieterszoon Coen; het schip De Halve Maen; Kaap Hoorn; schilderij over een dijkdoorbraak; Perkenier; De Banda-eilanden
live vanuit Hoorn over Jan Pieterszoon Coen; het schip De Halve Maen en Kaap Hoorn
Gouverneur-generaal van de Verenigde Oost Indische Compagnie, Jan Pieterszoon Coen, leeft in de nationale herinnering voort als de stichter van Batavia en de grondlegger van Nederlands-Indië. Hij werd altijd gememoreerd als de koloniale overheerser die op bloedige wijze de Banda-eilanden onderwierp om de winstgevende Nederlandse handel in specerijen veilig te stellen. Historicus Jur van Goor laat in de net verschenen biografie zien dat Jan Pieterszoon Coen in de context van zijn tijd in de eerste plaats een groot koopman en manager was. Daarnaast is Ewald Vanvugt te gast: Coen-criticus en schrijver van "Nieuw Zwartboek van Nederland overzee. Wat iedere Nederlander moet weten." Tevens is te gast Wim Manuhutu, oud-directeur Moluks Historisch Museum.
De column door Nelleke Noordervliet
Vanaf 30 mei ligt de Amerikaanse replica van het museumschip De Halve Maen in de haven van Hoorn. Het Amerikaanse "New Netherland Museum" geeft het zeilwaardige schip voor vijf jaar in bruikleen aan het Westfries Museum. Museumdirecteuren Ad Geerdink (Westfries Museum) en Eduard van Breen (New Netherland Museum) komen vertellen over de avonturen die het zeventiende-eeuwse jacht van kapitein Henry Hudson in 1609 beleefde. Tevens aandacht voor de plaats Hoorn en Kaap Hoorn !
Op locatie in het Westfries Museum in Hoorn over dijkdoorbraak, nootmuskaat en de Banda eilanden
We zijn te gast in het Westfries Museum in Hoorn, wat is daar te zien
In het Westfries Museum hangt een bijzonder schilderij van de sluiting van de dijkdoorbraak bij Scharwoude. Daarop zijn de eerste herstelwerkzaamheden na de vloed van 1672 te zien. Waterschapshistoricus Diederik Aten komt over de context van dit schilderij van Matthias Withoos vertellen.
Jan Pieterszoon Coen liet in 1621 de oorspronkelijke bevolking van de Banda-archipel, de nootmuskaat-eilanden, na een conflict grotendeels uitmoorden. Nazaat Rick van den Broeke komt praten over het lot van de zogenaamde perkeniers van Banda: de eigenaren van de muskaatnotentuinen. In 1627 kreeg de familie Van den Broeke het nootmuskaatperk Weltevreden op het Banda-eiland Poeloe Ay in beheer. Dertien generaties zouden volgen: Pongky van den Broeke is nu de laatste perkenier op de Banda-eilanden.
In 1994 zond Het Spoor Terug "De Loffelijcke Compagnie", een serie van 14 documentaires over de geschiedenis van de VOC. In deel 4 werd de geschiedenis van de Banda-eilanden verteld, de Molukse archipel waar de nootmuskaat en de foelie vandaan kwam. Drieëneenhalve eeuw na het uitmoorden van de plaatselijke bevolking schrijnen de wonden van de geschiedenis nog steeds. Onder andere met Wim van den Broeke (in 1999 0verleden), een nazaat van de eerste perkenier Paulus van den Broeke (1627). Samenstelling: Marnix Koolhaas (herhaling)