OVT

OVT

Melkquotum; Maagdenhuismuziek; Column John Jansen van Galen; Sisi, Sprookje en werkelijkheid; De redding van de famillie Van Cleeff; Rijkspostspaarbank en ABN-AMRO; De biografie van Lou Reed; Het Spoor Terug met De Oorlogskoningin, deel 3

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 5 april 2015, 10.00-11.00

vanaf 00:04:30

Melkquotum; Maagdenhuismuziek; column John Jansen van Galen; Sisi; De redding van de familie Van Cleeff

Melkquotum, 10.05

vanaf 00:06:19

We vreesden een boterberg en een melkplas. Daarom werd in 1984 het zogenoemde melkquotum ingevoerd. Hoe we aan die melkplas kwamen? De plas was het gevolg van de landbouwsubsidies. Sinds afgelopen woensdag is het quotum officieel opgeheven. De boeren kunnen weer een nieuwe plas gaan creëren, onder meer voor de export van zuivelproducten naar China.Maar hoeveel leed en verdriet bracht het quotum, of was het juist de redding van de melkboerenstand? Een gesprek met Siem Jan Schenk, boer en bestuurder van LTO

Maagdenhuismuziek, 10.30

vanaf 00:16:27

Het is 2015 en de Maagdenhuisbezetters studeren en volgen openbaar college in het bezette Maagdenhuis; het was 1969 en de bezetters debatteerden en zongen zelfgemaakte protestliederen. Een aantal van de actienummers van destijds blijken op vinyl vastgelegd en bewaard door een van de componisten en bezetters van toen. Michiel Boonzajer Flaes gaat de platen binnenkort schenken aan het Amsterdam Museum. Hij is te gast.

Sisi, Sprookje en werkelijkheid

vanaf 00:21:01

Ze was alles dat Oostenrijk-Hongarije niet was: spontaan, onschuldig, oprecht en hartverwarmend eerlijk. Prinses Elisabeth oftewel Sisi was daarbij ook nog eens razend knap om te zien, de droom van iedere man, dus ook van de toekomstige keizer van het Habsburgse rijk, Frans Jozef. We kennen haar overdonderende geschiedenis natuurlijk uit de Sisi-triologie, de meest succesvolle Duitse films aller tijden uit de jaren vijftig. Romy Schneider zette er een Sisi neer met hertenogen en paardenstaart tot aan haar kuiten waar elk fatsoenlijk kloppend hart voor viel.Vanaf 10 april is in Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Sisi, sprookje en werkelijkheid’ te zien. Tegelijkertijd komt er een gelijknamig boek uit. Conservator van Paleis Het Loo Marieke Spliethoff is te gast.

De Column van John Jansen van Galen, 10.36

vanaf 00:35:59

De column is van John Jansen van Galen

De Redding van de familie Van Cleeff, 10.40

vanaf 00:41:45

Het is het verhaal van een Joodse Duitse jonge vrouw en een Joodse Nederlandse jongeman. Twee succesvolle zakenkinderen die deel uitmaken van de Rotterdamse industriële elite, totdat de oorlog daar een eind aan maakt. Ze raken hun twee kinderen -- meisjes van 11 en 9 -- kwijt in de onderduik, en zien hun dochters pas weer terug aan het eind van de oorlog. Ze blijken Theresienstadt te hebben overleefd.'Ze zijn gered van de dood, maar daarmee nog niet van een ongelukkig leven', schrijven Auke kok en Dido Michielsen, auteurs van 'De redding van de familie Van Cleeff'. Het schrijversechtpaar is te gast.

OVT 5 april 2015, 11.00 - 12.00

vanaf 01:04:24

Rijkspostspaarbank; Lou Reed; Het Spoor Terug, de Oorlogskoningin, deel 3

Rijkspostspaarbank en ABN-AMRO, 11.06

vanaf 01:05:46

De ABN-AMRO is nog staatsbank, maar hoe lang nog? Het zal nog wel een tijdje duren voordat de bank de beurs opgaat, want er is, zoals bekend, wat rumoer rond commissarissen die zichzelf wat extra’s wilde geven. Voor een beursgenoteerde positie is zoiets nooit goed.Maar misschien moet de ABN-AMRO maar gewoon staatsbank blijven, net als ooit de Rijkspostspaarbank dat eens was, misschien moet ze ‘een nieuwe nutsbank’ worden. Want bank en staat kunnen best samen, zo leert de geschiedenis. Simon van Lelieveldt komt vertellen over de rijke en klantvriendelijke historie van de Rijkspostspaarbank en de postgiro.

Biografie Lou Reed, 11.12

vanaf 01:12:39

In oktober 2013 ging hij heen, als niet kapot te krijgen rockster en undergroundster op leeftijd: Lou Reed. De beroemde popbiograaf Victor Bockris schreef zijn biografie, vol rock-‘n roll, seks en drugs en thuis zitten op de bank. De Nederlandse vertaling van ‘Transformer. Hert verhaal van Lou Reed’, kwam deze week uit. Pop- en cultuurjournalist Rob van Scheers las het boek en komt erover praten.

Het Spoor Terug, De Oorlogskoningin, deel 3

vanaf 01:24:36

Wilhelmina in Londen, ’40-‘45’. De verhalen over haar onverzettelijkheid zijn legio. Ze was, zou Churchill hebben gezegd, de enige kerel in het Nederlandse kabinet. Maar was ze nou visionair, onafhankelijk, flink en dapper, of liep ze met haar koppigheid vooral de ministers voor de voeten?Tomas Ross schreef het zesdelige hoorspeldocudrama ‘De Oorlogskoningin’. Zondag de derde aflevering, met onder meer: Petra Laseur als Wilhelmina, Marcel Hensema als Prins Bernhard.

advertentie