OVT

OVT

Vadermoord op Jean-Marie; Afrikaanse Islam; column Nelleke Noordervliet; Hillary for President; Het Presidium; Te Vuur en te Zwaard, oorlogvoering 1315-1914; De Oorlogskoningin, 5

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 19 april 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:03:28

Vadermoord Jean-Marie Le Pen; column Nelleke Noordervliet; Afrikaanse Islam; Hillary Clinton

Vadermoord: Jean-Marie Le Pen, 10.06

vanaf 00:04:50

Het is een Shakespeariaans drama tussen dochter en vader, inclusief politieke vadermoord. Hij pruttelde nog wat, beet en gromde van zich af als een oude valse hond, maar nu is hij dan werkelijk afgeserveerd, notabene door zijn eigen dochter, zijn politieke oogappel. Jean-Marie mag officieel niet meer meedoen met Marine Le Pen. Een terugblik op een politieke loopbaan en een noodzakelijke politieke vadermoord. Met Frankrijk-kenner Rudi Wester.

De Hoes van Sergeant Peppers Lonely Heart's Club Band, 10.21

vanaf 00:22:05

Een exemplaar van de hoes voor de beroemde Beatles-LP, Sergeant Peppers Lonely Heart's Club Band wordt dit weekend geveild in Amerika. Op die hoes is naast een keur van beroemdheden ook een bordkartonnen kabouter te zien (achter het linkerbeen van George Harrison). De ontwerper van de hoes was Peter Blake. Oud-Engeland correspondent Peter Brusse licht toe waarom de hoes zo bijzonder is

Afrikaanse Islam, 10.28

vanaf 00:28:02

Het is vaak gezegd dat de Afrikaanse islam vriendelijker is dan de Arabische. Maar kan dat nog gezegd na Boko Haram. Arabiste en schrijfster Dorrit van Dalen promoveert deze week op een proefschrift over de zeventiende-eeuwse Afrikaanse moslimgeleerde Muhammad al-Wali. Wali leerde dat roken des duivels was en dat je echte en nepmoslims had. Het verklaren van anderen tot namaakmoslims bleek sindsdien een vaak herhaalde tactiek, tot op vandaag de dag. Dorrit van Dalen is te gast.

De Column van Nelleke Noordervliet, 10.38

vanaf 00:40:00

De Column van Nelleke Noordervliet

Hillary for President, 10.45

vanaf 00:44:12

Het kan zomaar gebeuren dat straks een vrouw voor het eerst in de historie de hoogste politieke functie in de VS weet te verkrijgen. Hillary Clinton gaat een gooi doen naar het presidentschap. Achter haar staan haar man en haar afgetrainde team dat voor haar siddert alsof ze een van de Medici's was. Maar hoe zit het met de politieke loopbaan van Hillary? Als we haar vergelijken met eerdere grote vrouwen in de politiek, wat is dan typerend voor Hillary ? Politiek historica Anneke Ribberink komt praten over Hillary, Margaret, Marga en Angela.

OVT 19 april 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 01:04:25

Presidium; Te Vuur en te zwaard; Het Spoor Terug, de Oorlogskoningin, 5

Het Presidium, 11.05

vanaf 01:05:19

Politiek brekebeen Anouchka van Miltenburg is deze week weer eens vallend en uitglijdend in het nieuws. Zij vloerde politica Voortman van Groen Links met medeweten van het Presidium van de Tweede Kamer, waarvan zij de voorzitter is, zei ze. Maar wat is en doet het Presidium, het dagelijks bestuur, eigenlijk, en sinds wanneer bestaat het ? Een gesprek met politiek historica Carla van Baalen

Te Vuur en te Zwaard, 11.14

vanaf 01:14:03

Omstreeks 1315 sloegen de Europeanen een nieuwe richting in de oorlogvoering in. Ridderlegers van enkele duizenden ruiters en voetknechten waren zes eeuwen later veranderd in miljoenenlegers, samengesteld uit dienstplichtigen. De tijd van zwaardgevechten was voorbij toen geweren en kanonnen hun intrede deden. In 1914 bereikte de Europese krachtsontwikkeling haar hoogtepunt en leidde tot de Götterdämmerung van 1914-1918. Militair historicus Olaf van Nimwegen scheef 'Te vuur en te zwaard' en legt uit hoe Europa de meest geduchte militaire wereldmacht werd en wat dat gewone burgers en soldaten kostte. De auteur is te gast.

Het Spoor Terug, De Oorlogskoningin, deel 5

vanaf 01:27:04

Wilhelmina in Londen, ’40-‘45’. De verhalen over haar onverzettelijkheid zijn legio. Ze was, zou Churchill hebben gezegd, de enige kerel in het Nederlandse kabinet. Maar was ze nou visionair, onafhankelijk, flink en dapper, of liep ze met haar koppigheid vooral de ministers voor de voeten? Tomas Ross schreef het zesdelige hoorspeldocudrama ‘De Oorlogskoningin’. Vandaag de vijfde aflevering, met onder meer: Petra Laseur als Wilhelmina, Marcel Hensema als Prins Bernard.

advertentie