OVT 26 april 2015, 1e uur

Vluchtelingen, Superman, Rosie the Riveter, Mussolini

OVT 26 april 2015, 1e uur

Vluchtelingen, Superman, Rosie the Riveter, Mussolini

vluchtelingen; Superman; column Alexander Munninghoff; Rosie the Riveter; Mussolini; Boek en Film; Het Spoor Terug, de Oorlogskoningin, 6

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 26 april 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:04:21

vluchtelingen; Superman; column Alexander Munninghoff; Rosie the Riveter; Mussolini

Vluchtelingen als wereldprobleem, 10.07

vanaf 00:07:12

De vluchteling als wereldprobleem. Het is de holocaust op zee, zo wordt al gezegd over het vluchtelingenbootdrama op de Middellandse Zee. Europa kijkt verbijsterd toe, vergadert, en beraadt zich op actie. Want sinds het Internationaal Verdrag betreffende de Status van Vluchtelingen van 28 juli 1951, vastgesteld op de Conventie van Geneve, is ‘de vluchteling’ een internationaal erkend politiek probleem. En dat was het al eerder. Ergens na de Russische Revolutie doolden Russen rond en sloot de wereldgemeenschap deze ‘slachtoffers van Lenin’ in haar hart. Historica en professor in de geschiedenis van de migratie Marlou Schrover is te gast.

Superhelden in de strip, Superman cs, 10.21

vanaf 00:21:52

Deze week gaat weer een nieuwe superheldenfilm in premiere: ‘Avengers: Age of Ultron’. Een mooi moment, kortom, om de geschiedenis van de weergaloze superhelden op het witte doek na te lopen. Figuren als Batman, Superman en Spiderman zetten ooit de toon. Ze werden gepresenteerd als voorbeeldige burgers, waarvan niemand kon vermoeden dat ze bij onrecht hun pakje aantrokken en los gingen op het kwaad. Misschien was dat wel hun geheim.Dan Hassler-Forest, docent populaire cultuur, komt praten over de Amerikaanse helden waarmee hij en wij opgroeiden.

De column van Alexander Munninghoff, 10.32

vanaf 00:32:04

De column door Alexander Munninghoff

Stoere Rosie, the Riveter, overleden, 10.36

vanaf 00:36:33

Het Amerikaanse model dat poseerde voor een iconisch schilderij van de werkende Amerikaanse vrouw in de Tweede Wereldoorlog is overleden. Mary Doyle Keefe stierf dinsdag op 92-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis in de staat Connecticut na een kort ziekbed. Het in 1943 door Norman Rockwell gemaakte doek Rosie the Riveter stond symbool voor de economische kracht van vrouwen. Vrouwen aan het Amerikaanse thuisfront moesten tijdens WOII noodgedwongen werken omdat de mannen elders vochten. Amerikaniste Ruth Oldenziel over Rosie, die als stoer Amerikaanse mannelijke vrouw Hitlers 'Mein Kampf' onder haar voeten vertrapt.

Mussolini 'herdacht', 10.40

vanaf 00:40:52

Waarom houden Duitsers niet meer van Hitler, en Italianen wel van Mussolini? Die vraag komt vanzelf op als we kijken naar Italië en hun flirtages met Mussolini nu. Aankomende dinsdag is het 70 jaar geleden dat de Duce met zijn minnares werd vermoord. Want er was en is natuurlijk ook een groot deel van Italië dat niet van hem houdt. Een gesprek met de Italië-kenners en historici Arthur Weststeijn en Pepijn Corduwener.

Boek en Film

vanaf 01:00:59

Hans Renders en Jos van der Burg bespreken de nieuwste boeken en films. Met onder meer de speelfilm ‘Im Labyrint des Schweigens’, over het Auschwitzproces van 1963, met ‘All Is by my Side’, de biografische film over Jimi Hendrix, en de nieuwste oorlogs-dvd’s. Besproken boeken: - Fantoomterreur, auteur Adam Zamoyski, uitg. Balans - Het Excellentietraject, auteur Rudolf Dekker, uitg. Panchaud - KL: Een geschiedenis van de Naziconcentratiekampen, auteur Nikolaus Wachsman, uitg. de Bezige Bij - De Gezusters Romanov, auteur Helen Rappaport, uitg. het Spectrum

OVT 26 april 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 01:03:39

Boek en Film, Het Spoor Terug, de Oorlogskoningin, deel 6 en slot

Het Spoor Terug, de Oorlogskoningin, deel 6 (en slot)

vanaf 01:22:35

Wilhelmina in Londen, ’40-‘45’. De verhalen over haar onverzettelijkheid zijn legio. Ze was, zou Churchill hebben gezegd, de enige kerel in het Nederlandse kabinet. Maar was ze nou visionair, onafhankelijk, flink en dapper, of liep ze met haar koppigheid vooral de ministers voor de voeten? Tomas Ross schreef het zesdelige hoorspeldocudrama ‘De Oorlogskoningin’. Zondag de zesde en laatste aflevering, met onder meer: Petra Laseur als Wilhelmina, Marcel Hensema als Prins Bernard.

advertentie