OVT

OVT

Zwarte Joden in Israel; Socialistisch wandelen in de Jordaan; Majessteitsschennis; column Nelleke Noordervliet; Goed Fout, boek van Meindert Fennema; Autobahn; Abraham Kuyper; Het Spoor Terug over de oude Cubaanse Revolutionairen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 10 mei 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:03:53

Zwarte Joden; Socialistische wandeling; Majesteitsschennis; column Nelleke Noordervliet; Goed Fout

Zwarte Joden, 10.06

vanaf 00:05:33

Baltimore in Holon, kopte de kranten deze week. Aanleiding: de mishandeling van een zwarte Israëlische soldaat door Israëlische politiemensen ter plaatse. Ethiopische joden worden, zo heet het, stelselmatig gediscrimineerd vanwege hun huidskleur en omdat ze niet joods genoeg zouden zijn.Maar sinds wanneer wonen deze zogenoemde Falasja’s in Israel? Ze werden vanaf 1984 via een luchtbrug gehaald in de zogeheten operatie Salomo en operatie Mozes. Voormalig Israëlcorrespondent Inez Polak is te gast.

Socialistisch Wandelen door De Jordaan, 10.20

vanaf 00:20:31

Je kunt natuurwandelen en je kunt ook socialistisch wandelen. Het eerste doe je op het Pieterpad, het tweede doe je bijvoorbeeld in de Amsterdamse Jordaan. Want met name deze buurt was eind 19e eeuw een centrum van gisting, oproer en onvrede. Een broedplaats, kortom, voor het vroege socialisme.Zondagmiddag wandelt Dennis Bos als socialistengids door Amsterdam, alvast een voorproefje.

Majesteitsschennis, 10.24

vanaf 00:24:37

Het Openbaar Ministerie gaat activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen wegens majesteitsschennis. Op het misdrijf staat maximaal 5 jaar gevangenisstraf en 20.000 euro boete. Abulkasim Al-Jaberi was een van de sprekers op 16 november vorig jaar op het Beursplein in Amsterdam tijdens een manifestatie tegen de omstreden zwarte piet-traditie. Hij sprak daarbij onder meer de woorden "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis". Het OM wil Al-Jaberi op 27 mei voor de rechter brengen. De laatste veroordeling wegens majesteitsschennis stamt uit 2007. Majesteitsschennis bestaat in Nederland formeel sinds het beroemde koning-Gorrilla-incident rond koning WillemIII in 1881. Maar de geschiedenis van het majesteit beledigen gaat veel verder terug, aldus historicus Gerard Aalders, die werkt aan een boek over majesteitsschennis, Gerard Aalders is te gast.

De Column van Nelleke Noordervliet, 10.40

vanaf 00:40:20

De column van Nelleke Noordervliet

Goed Fout, 10.44

vanaf 00:44:06

Herinneringen van een meeloper is de ondertitel van het boek dat politicoloog Meindert Fennema schreef over zijn leven als student en docent aan de universiteit, en natuurlijk als actievoerder en lid van de Communistische Partij Nederland. Het boek heet Goed Fout. En precies omdat ‘fout’ gaat het. Want wie was er niet allemaal ‘fout’ in de ogen van links jong Nederland in de jaren zeventig. De auteur legt het ons kort en krachtig uit.Meindert Fennema is te gast.

OVT 10 mei 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 01:02:56

Tol op de Autobahn; De Wereld van Abraham Kuyper; Het Spoor Terug, Cuba, de grijze revolutie

Autobahn, 11.05

vanaf 01:05:00

De Duitsers hebben op de Bundestag besloten om tol te gaan heffen op de Autobahn, hoe valt dat bij de Duitse autorijder ...... nicht toll

Abraham Kuyper, 11.11

vanaf 01:11:08

Hij voorzag dat de regio een gebied was waar in de komende eeuw wereldconflicten zouden woeden. We hebben het over voormalig premier Abraham Kuyper en zijn reis rond de oude wereldzee, oftewel de Middellandse Zee. De voorman van de gereformeerden reisde in Egypte, Syrie en Israel, en verbaasde zich over moslimfundamentalisten en orthodoxe joden, en bezag alles met eigentijdse westerse bril, maar ook gekleurd door zijn eigen orthodoxe bijbelse bril.Historicus George Harinck reisde met cameraploeg voor de IKON-televisie Kuyper na, en maakte er een achtdelige televisieserie over. Ook schreef hij een boek over Kuypers reis in den vreemde. George Harinck komt praten over Kuypers profetisme en angsten.

Het Spoor Terug, Cuba, 11.25

vanaf 01:25:09

Jong, mooi en idealistisch trokken zij ten strijde tegen de dictatuur, de Cubaanse studenten die in de jaren vijftig de revolutie ontketenden. Inmiddels zijn ze hoogbejaard, maar het waren de mooiste jaren van hun leven.Emeritus Latijns-Amerikastudies Dirk Kruijt interviewde oud-strijders van de Cubaanse revolutie. In het Spoor Terug: Cuba: de Grijze Revolutie, gemaakt door Edwin Koopman

advertentie