OVT

OVT

Rusland; Tsjechische real life soap; column Philip Freriks; De Volmaakte Mens en de Nieuwe Mens; God in de Oorlog; Het Spoor Terug, Normaal

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 17 mei 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:03:59

Rusland, Poetin en Europa; Reality soap over oorlog in Tsjechie; column Philip Freriks; De Volmaakte Mens; De Nieuwe Mens

Vuist maken tegen Rusland, 10.06 uur

vanaf 00:06:30

Hoe moet het Westen omgaan met het Rusland van Poetin? Bijten naar het beestje lijkt niet te helpen, het beestje aaien evenmin. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat beide beleidslijnen moeten worden gevolgd. Poetin moet gepacificeerd en aangepakt. Volgens de minister moet er ‘door middel van spierbal (defensieve maatregelen), vuist (sancties) en open hand (dialoog) een nieuw internationaal evenwicht worden bereikt met Rusland’.Ruslandkenner Henk Kern komt praten over het Westen en Rusland sinds 1945.

Tsjechische Soap, 10.22

vanaf 00:24:00

Dat hadden we nog niet: een reality-tv-serie over hoe het was in de oorlog. Zo’n serie begint 23 mei op de nationale Tsjechische televisie. Een vader, moeder en hun twee kinderen, hun grootouders en een neef laten zich opsluiten in een Tweede Wereldoorlog-huis. De boerderij, zo lezen we in het persbericht, is volledig aangepast aan de leefwijze in de oorlog. De familie leeft van voedselbonnen achter geblindeerde ramen. En dit alles speelt zich af in het zogenoemde Protectoraat Bohemen en Moravië, door de nazi’s bezet sinds 1938.Een gesprek over de oorlog in Tsjechie en de versoaping van de oorlog.

De Column van Philip Freriks, 10.29 uur

vanaf 00:29:04

De column van Philip Freriks

De Volmaakte Mens, 10.34

vanaf 00:33:56

Deze week begon de televisieserie De Volmaakte Mens. Een veeldelige tv-serie over het knutselen aan de mens heden ten dage, gepresenteerd door Bas Heijne. En er wordt heel wat afgesleuteld: aan de ziel, aan het embryo en aan de hersens van sapiëns.Het denken over onze maakbaarheid begon al eerder, met name in de 19e en vroege twintigste eeuw nam het een hoge vlucht. In science-fiction van Jules Verne, maar ook met machines en experimenten in de praktijk.Conservator Bart Grob van het Museum Boerhave is te gast.

De Nieuwe Mens, 10.46

vanaf 00:46:21

In de 19e eeuw werd er niet alleen gedacht over de maakbare volmaakte mens, maar ook over de massamens. De koopjesjager, bioscoopklant en amusementsmens die diep in de twintigste eeuw de hoofdtoon van de samenleving zou vormen, werd toen uitgevonden.Kenner van de 19e eeuw en historicus Auke van der Woud schreef ‘De Nieuwe mens. De culturele revolutie in Nederland rond 1900’.

OVT 17 mei 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 01:04:08

God in de Oorlog; Het Spoor Terug, Normaal

God in de Oorlog, boek Jan Bank

vanaf 01:05:43

Onze verzetskardinaal Jan de Jong was goed in de oorlog, dapper en onverzettelijk zelfs. Maar hoe goed was God oftewel zijn kerk eigenlijk in de oorlog? In de totalitaire staten pasten de kerken zich aan en probeerden in het beste geval met een kruip-sluip-strategie het beest -- Stalin, Hitler of Mussolini -- te pacificeren. Tegelijkertijd gaven individuele kerkleden -- van bisschop tot gewone geestelijke – indrukwekkende voorbeelden van verzet of collaboratie. Historicus Jan Bank schreef God in oorlog, over de kerken in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jan Bank is te gast.

Het Spoor Terug, Normaal, 11.21

vanaf 01:20:31

Veertig jaar geleden is het dat Normaal zijn zegetocht door Nederland begon. En dat ging met veel kabaal, een stukgetrapte spiegel in de kleedkamer, een suppoost bij het hek die uit de Opel Commodore nog hoort roepen: 'Aan de kant, Adolf' en een helse blik van de leadzanger in de camera. Ben Jolink zong met Normaal voor het oog van heel Nederland in AVRO'S Toppop 'Oerend hard'. In het Spoor Terug een bewerkte herhaling van de documentaire over de beginjarenjaren van Nederlands meest eigenzinnige bandje. Nu Normaal Hemelvaartsdag 2015 voor het laatst een groot optreden houdt, is het een geschikt moment voor een terugblik, gemaakt door Jos Palm en Gerard Leenders

advertentie