OVT

OVT

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 8 november 2015, 10.00 - 11.00, 1e uur

vanaf 00:00:04

Met dit uur: Het tasje van Margaret Thatcher; Verkiezingen in Myanmar; de column is van Alexander Münninghof; De film Son of Saul; Boek: Jezus en de vijfde evangelist.

Het tasje van Thatcher

vanaf 00:00:51

Haar favoriete handtasje, haar donkerblauwe bruidsjurk, haar regenjas en het hoofddoekje. Het gaat in december allemaal onder de hamer bij het Londense veilinghuis Christie’s. We hebben het over de persoonlijke spullen van Margaret Thatcher, die zowel door haar karakter als door haar verschijning naam maakte in de politiek. Ze was wat ze zei en ze was wat ze droeg. Peter Brusse over de garderobe en de snuisterijen van de Iron Lady.

Verkiezingen in Myanmar

vanaf 00:14:20

In Myanmar, of Birma zoals het ooit heette, zijn deze zondag voor het eerst sinds meer dan een halve eeuw vrije verkiezingen. Ondertussen verkeert het land in ernstige problemen met minderheden die elkaar naar het leven staan en woekert het ook nog eens met de erfenis van een van een militair regime. Eigenlijk, zo lijkt het in de rest van de wereld, is er maar één oplossing voor Myanmar. En die oplossing heet: Aung San Su Kyi, nobelprijswinnares en wel de vrouwelijke Nelson Mandela genoemd. Kan zij voor Myanmar betekenen wat Mandela betekende voor Zuid Afrika? Journalist en Birma-kenner Minka Nijhuis is te gast.

De column van Alexander Münninghoff

vanaf 00:27:45

De column is deze week van Alexander Münninghoff

Het boek: Jezus en de vijfde evangelist

vanaf 00:33:37

Zijn koninkrijk was niet van deze aarde en stond meer open voor de allerarmsten en verminkten dan voor de welgestelden en machtigen. We kennen zijn leven en werk vooral uit de vier evangelies. Maar er is een nog minstens zo belangrijke bron: het zogenoemde vijfde evangelie, oftewel, het werk van de Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus. Deze zag een Palestina vol Messiassen, waarvan de verlosser er één was. Classicus Fik Meijer schreef ‘Jezus en de vijfde evangelist' en is te gast.

Son of Saul

vanaf 00:46:45

Deze week ging de film Son of Saul in premiere. Een film over het enige onderwerp waar je volgens Primo Levi geen literatuur over kon schrijven: Auschwitz. De Hongaarse regisseur Lásló Nemes durfde het aan het verschrikkelijke te verbeelden. Zijn film gaat over een man die in een zogenoemd ‘Sonnderkommando’ in Auschwitz het ergste denkbaar moet doen. Filmrecensent Jos van der Burg bespreekt de film.

OVT 8 november 2015, 11.00 - 12.00, 2e uur

vanaf 00:54:11

Met dit uur: Het Duitsland van mijn moeder; we spreken over een beroemd Marokkoboek en het Spoor Terug: Ongewijde Engeltjes (deel 2).

Boek: Gezichten

vanaf 00:54:44

Je zou hem, met alle verschil van dien, de Simon Carmiggelt van de Marokkaanse stad Tanger kunnen noemen. Mohamed Choukri is bekend van de wereldwijde bestseller ‘Hongerjaren’. Zijn vervolgboek ‘Gezichten’ kwam deze week uit in Nederlandse vertaling. Het boek geeft een scherp beeld van een Marokkaanse wereldstad in de jaren vijftig. De schrijver Asis Aynan las het boek en komt het bespreken.

Het Duitsland van mijn moeder

vanaf 01:04:06

De moeder van programmamaakster Britta Hosman behoorde tot de veertien miljoen Duitsers die na de oorlog uit Oost-Europa vluchtten en zich vestigden in de Bondsrepubliek of de DDR. Als kind kende Britta het verleden van de zogenoemde Heimatvertriebenen alleen uit de verhalen van haar opa en oma als ze uit logeren ging. Ze maakte voor de VPRO de serie ‘Het Duitsland van mijn moeder’, waarvan zondagavond het eerste deel wordt uitgezonden op NPO 2, om 20.15 uur. Britta Hosman is te gast en blikt vooruit.

Het Spoor Terug: Ongewijde engeltjes, deel 2

vanaf 01:14:26

Ze kwamen volgens de katholieke leer in het zogeheten voorgeborgte, waar ook goede heidenen als Plato en Socrates hun eeuwigheid uitzaten. Ondertussen werden ze begraven achter de heg, in ongewijde grond, deze levenloos of te vroeg gestorven kinderen, die niet gedoopt waren. Ze werden Engeltjes genoemd. Dat was zo ongeveer het beste dat ze overkwam, want de hemel, zo leerden paus, pastoor en kerk, zouden ze nooit zien.Rene Oomen maakte de tweedelige documentaire ‘Er ligt een engeltje achter de heg’. Deze uitzending deel twee.

advertentie