OVT

OVT

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 1 november 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:00:03

Met deze week: Mao’s Pandadiplomatie; Indië, Hollands Vietnam?; De column van Nelleke Noordervliet; Lisa Jardine en Kayo Maru.

Mao's pandadiplomatie

vanaf 00:02:30

Maar liefs twee reuzenpanda’s worden na jarenlange diplomatieke onderhandelingen, de topattractie van het Ouwehands Dierenpark. De panda is namelijk sinds de jaren zeventig een politiek dier geworden, een diplomatiek instrument. Het was Mao die in 1972 als eerste een reuzenpanda weggaf. Aan de Verenigde Staten, na een bezoek van de toenmalige president Nixon aan rood China. Het begrip pandadiplomatie was op dat moment geboren.China-kenner Jan van der Putten over de panda als politiek instrument.

Boek: Soldaat in Indonesië

vanaf 00:13:53

‘Soldaat in Indonesië’, heet het boek van historicus Gert Oostindie. Het gaat over onze jongens die tussen 1945 en 1950 een verloren oorlog vochten. Ze deden wat ze was opgedragen, verrichtten wat we later oorlogsmisdaden noemden, en wat destijds excessen heette, en werden verontachtzaamde veteranen. Ons Indië leek warempel wel Vietnam. Gert Oostindie is te gast.

Lisa Jardine: Going Dutch

vanaf 00:35:51

Ze legde haar Engelsen uit dat ze in de zeventiende eeuw ongeveer alles aan de Nederlanders te danken hadden. En dat zonder de verhollandsing het Brits imperium wellicht nooit zo groot was geworden. De historica Lisa Jardine, schrijfster van ‘Going Dutch: how England plundered Holland’s Glory’, overleed afgelopen zondag op 71-jarige leeftijd. Historicus Luc Panhuijsen komt over haar vertellen.

Kayo Maru

vanaf 00:45:45

150 jaar geleden op 2 november 1865 werd in Dordrecht het grootste tot dan toe in Nederland gebouwde houten oorlogsschip te water gelaten. Een jaar later vertrok Deze Kayo Maru het schip met een Nederlandse bemanning en enkele Japanners naar Japan waar het schip vlaggenschip werd van de Japanse marine. Twee jaar later in 1868 sloeg het schip in een storm kapot tegen de rotsen en verging. In Dordrecht is een tentoonstelling te zien over het korte bestaan van dit schip en haar Nederlandse en Japanse bemanning. Een gesprek over het houten oorlogsschip waarvan de Japanners maar twee jaar plezier hadden.

OVT 1 november, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 00:54:07

Met dit uur: Joops Volksunie; Een Joodse Staat en het eerste deel van het Spoor Terug van Renee Oomen: Ongewijde Engeltjes.

Joops Volks Unie

vanaf 00:54:46

‘Glimmerveen voor een blank Nederland’. Zo was de leus waarmee Joop Glimmerveen op eigen Haagse wijze geschiedenis maakte in de jaren zeventig. ‘Den Haag moet blank en veilig blijven’, liet hij op de affiches drukken in 1974, in de hoop dat daarmee zijn Nederlandse Volks Unie in de gemeenteraad zou komen.Glimmerveen is inmiddels historie. In naam van zijn Nederlandse Volks Unie roeren zijn volgelingen zich op bijeenkomsten rond vluchtelingencentra. Maar weten zij wel wie hun Joop was, uit wiens naam zij nu opkomen voor een blank vaderland in stad en land?Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting is te gast.

Een Joodse staat

vanaf 01:04:16

Vóór de oorlog woonden Joden in menig dorp en stad in Nederland. Ze waren anders, maar ook gelijk, en deel van het verzuilde vaderland. Na de Shoah leek het of ze er eigenlijk nooit helemaal bij gehoord hadden. Een misverstand, aldus Wim Willems en Hanneke Verbeek. Ze schreven ‘Hier woonden wij. Hoe een stad zijn joodse verleden herontdekt’. Een boek over een Joodse straat in Scheveningen. Wim Willems is te gast.

Het Spoor Terug: Ongewijde Engeltjes

vanaf 01:15:45

Ze kwamen volgens de katholieke leer in het zogeheten voorgeborgte, waar ook goede heidenen als Plato en Socrates hun eeuwigheid uitzaten. Ondertussen werden ze begraven achter de heg, in ongewijde grond, deze levenloos of te vroeg gestorven kinderen, die niet gedoopt waren. Ze werden Engeltjes genoemd. Dat was zo ongeveer het beste dat ze overkwam, want de hemel, zo leerden paus, pastoor en kerk, zouden ze nooit zien. Rene Oomen maakte de tweedelige documentaire ‘Er ligt een engeltje achter de heg’, waarvan zondag het eerste deel wordt uitgezonden.

advertentie