OVT

OVT

Memento Mori, de column van John Jansen van Galen, echtheid van relikwie getest in deeltjesverneller en in Het Spoor Terug; autoracen in 1903

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De ons ontvallenen in 2016, 10.05

vanaf 00:00:03

We naderen het eind van het jaar. En zoals gebruikelijk wordt er weer veel teruggeblikt. En vanzelfsprekend dringen de gebeurtenissen in Parijs van 7 januari en 13 november, en de komst van de vluchtelingen zich op als momenten om bij stil te staan. OVT houdt derhalve een klein in memoriam, niet van gebeurtenissen, maar van personen. Natuurlijk overleed ook dit jaar weer menigeen die ooit veel betekende: Joost Zwagerman, de zanger Armand, de judoka Wim Ruska, thrillerschrijfster Ruth Rendell, James Last, Thé Lau, actrice Ellen Vogel, Gerard de Vries ofwel Cowboy Gerard, de dichter H.H. ter Balkt, oprichtster van de EVP Cathy Ubels, zanger Rod McKuen, Uddo Lattek, B.B. King en Drs. P. Het is slechts een kleine greep uit degenen die ons ontvielen. En wij staan vanochtend stil bij een aantal vooraanstaande figuren uit de wereld van de politiek, literatuur en geschiedschrijving, die dit jaar heen gingen. En we hebben onze panelleden, die sinds kort in ons programma eens per maand geschiedenis en actualiteit bespreken, gevraagd een aantal doden voor hun rekening te nemen, en hun betekenis kort te schetsen.Te gast: de publicisten en journalisten: Tamarah Benima en Elsbeth Etty; en de historici: Wim Berkelaar en Willem Melching.

OVT 27 december 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:00:03

Memento Mori, de overledenen van 2016, een bespreking van de keuze van OVT en de column van John Jansen van Galen

De column van John Jansen van Galen, 10.31

vanaf 00:28:05

De column van John Jansen van Galen

OVT 27 december 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 00:54:51

Relikwieen in deeltjesversneller en in Het Spoor Terug; autoracen in 1903

Relikwie in deeltjesversneller, 11.04

vanaf 00:54:51

U kunt het geloven of niet. Wetenschappers van de universiteit van Oxford hebben overblijfselen van Johannes de Doper, en van het Kruis van Christus in een deeltjesversneller gestopt om te ontdekken of de resten echt waren, of beter gezegd, echt kunnen zijn. En wat bleek, de botjes van Johannes de Doper krijgen het voordeel van de twijfel, want stammen uit een paar jaar voor het eind van Jezus. En de houtrestjes van het Kruis blijken nep. Reden te over dus om een kenner van dit soort zogenoemde relikwieën te vragen wat we van dit soort onderzoek moeten denken, en hoe het zit met de mogelijke echtheid van relikwieën. Te gast is kerk- en godsdiensthistoricus Paul van Geest.

Het Spoor Terug; autoracen in 1903, 10.13

vanaf 01:04:18

Het was het jaar van Max Verstappen en het autoracen lijkt populairder dan ooit in ons land. Maar de interesse van nu valt in het niet bij het uitzinnige enthousiasme van het publiek in de beginjaren van het autoracen. Er was ook een groot verschil met nu: de allereerste internationale racewedstrijden (tussen 1898 en 1903) speelden zich niet af op circuits, maar op de openbare weg. In 1898 bijvoorbeeld - de auto was nog maar enkele jaren oud - scheurden de eerste coureurs van Parijs naar Amsterdam, met een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur. Maar dat ging al snel veel harder. Luistert u naar de Race naar de Dood van 1903, het verhaal van de Engelse coureur Charles Jarrot.

advertentie