OVT

OVT

Kanaaltunnelvisie; de zaak Bouterse en de moeizame geschiedenis van de vervolging; de column van John Jansen van Galen; tombe van Nefertiti eindelijk gevonden ? De oorlog volgens Pippi; een opera over Eichmann en de visie van Hannah Arendt op hem; Dav Vinci ja of Da Vinci nee ? Het Spoor Terug over het eiland Lampedusa, dicht bij Afrika en toch het prachtigste strand van Europa waar helaas al lang een geschiedenis is van aangespoelde vluchtelingen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 6 december 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:00:03

Kanaaltunnel; oorlogsdagboek van Astrid Lindgren; de vervolging van Desi Bouterse; de column van John Jansen van Galen; tombe van Nefertiti gevonden ? De opera Eichmann

Kanaaltunnel, 10.06

vanaf 00:00:50

De Kanaaltunnel is de laatste jaren vooral bekend van de vele vluchtelingen die via de tunnel proberen het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. De Kanaaltunnel -- zich bevindend op 100 meter diepte en 50,5 kilometer lang -- is deze week 25 jaar oud. Er waren toen de tunnel bedacht werd vele tegenstemmen, want een aansluiting met het vasteland daar zat niet iedereen in Engeland op te wachten. Hoewel, Churchill schijnt er in zijn dagen al over gedroomd te hebben. Voormalig Engelandcorrespondente Hieke Jippes over tunnelvisies in Engeland.

Decembermoorden Suriname en vervolging Desi Bouterse, 10.14

vanaf 00:10:03

De Surinaamse president Desi Bouterse moet alsnog worden vervolgd voor zijn rol bij de decembermoorden in 1982. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald na een klacht die nabestaanden hadden ingediend tegen het Openbaar Ministerie (OM). Het zogeheten 8 Decemberstrafproces werd in 2012 opgeschort. Dit gebeurde nadat de omstreden Amnestiewet met een ruime meerderheid werd aangenomen in de Nationale Assemblee, het parlement van Suriname. Sindsdien ligt de mogelijke vervolging van legerleider Bouterse stil. Na de uitspraak van het Hof zou de rechtszaak tegen Bouterse en andere verdachten hervat kunnen worden.

De column door John Jansen van Galen, 10.28

vanaf 00:24:32

De column door John Jansen van Galen

Nefertiti gevonden? 10.32

vanaf 00:28:28

Het is hét nieuws uit de Oudheid van deze week. Mogelijk wordt binnenkort het graf van de Egyptische koningin Nefertiti opgegraven. Het zou verborgen liggen achter de tombe van haar zoon Toetanchamon, aldus de Engelse archeoloog Nicholas Reeves. Maar wie was Nefertiti ? En hoe machtig en invloedrijk was deze vrouw van farao Achnaton ? Egyptoloog Huub Pragt is te gast.

Eichmann, de opera, 10.42

vanaf 00:37:48

Volgende week woensdag gaat in het muziekgebouw Het IJ in Amsterdam de opera ‘Eichmann’ in premiere, uitgevoerd door gezelschap de Diamantfabriek. Eichmann staat model voor de schrijftafelmoordenaar, voor het type klerk dat niet nadenkt over de consequenties van eigen (ogenschijnlijk gedachtenloos) handelen. Eichmann’s zaak werd wereldberoemd dankzij het boek van de filosofe Hannah Arendt: ‘Eichmann in Jeruzalem’. Op dit boek is het libretto van de opera gebaseerd. Maar hoe zat het ook weer met Hannah Arendt’s schokkende analyse van Eichmann als symboolfiguur voor wat zij noemde ‘de banaliteit van het kwaad’ ? Filosoof en Arendt-kenner Dirk de Schutter komt praten over Hannah Arendt.

Het Oorlogsdagboek van Astrid Lindgren, 11.11

vanaf 00:51:31

Vanaf de eerste dag dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, hield Astrid Lindgren, de schrijfster van Pippi Langkous, een dagboek bij. Dat Oorlogsdagboek is nu uitgegeven. Het volgt de oorlog op de voet, maar geeft ook een beeld van het dagelijks leven in het neutrale Zweden en de binnenlandse verscheurdheid over de houding ten opzichte van Duitsland en Rusland. Een gesprek met de vertaalster van het boek, Janny Middelbeek.

OVT 6 december 2015, 11.00-12.00 2e uur

vanaf 00:54:43

Opera over Eichmann; is La Bella Principessa van Da Vinci echt of niet ? Het Spoor Terug: Lampedusa, eiland in de frontlinie

Een Da Vinci, een echte of niet ?, 11.06

vanaf 00:55:32

Is La Bella Principessa een meesterwerk van Leonardo da Vinci met een waarde van ruim 100 miljoen pond of niet ? Deze vraag houdt de kunstwereld sinds enkele dagen tot moordens toe in bedwang. Een Britse kunstvervalser beweert in ieder geval van niet, want hij zou het doek zelf vervalst hebben. Het mogelijk eeuwenoude portret zou van Bianca Sforza zijn, een dochter van de hertog van Milaan. Ten minste als het inderdaad van de hand van Leonardo is. Mocht het werk van de meestervervalser zijn, dan geeft het portret het alledaagse gezicht weer van de Britse caissiere Sally. Kunsthistoricus en Da Vinci-kenner Michael Kwakkelstein over de echtheid of onechtheid van deze veronderstelde Da Vinci en over andere veronderstelde Da Vinci’s.

Het Oorlogsdagboek van Astrid Lindgren, 11.11

vanaf 01:02:14

Vanaf de eerste dag dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, hield Astrid Lindgren, de schrijfster van Pippi Langkous, een dagboek bij. Dat Oorlogsdagboek is nu uitgegeven. Het volgt de oorlog op de voet, maar geeft ook een beeld van het dagelijks leven in het neutrale Zweden en de binnenlandse verscheurdheid over de houding ten opzichte van Duitsland en Rusland. Een gesprek met de vertaalster van het boek, Janny Middelbeek.

Het Spoor Terug, Lampedusa, een eiland in de frontlinie, 11.25

vanaf 01:15:30

Het was meer dan zomaar de naam van een eiland. Lampedusa stond afgelopen jaren symbool voor de ontelbare hoeveelheid reddeloze vluchtelingen die hun heil zochten in Europa. Sinds enige tijd komen de vluchtelingen niet meer alleen over zee, maar ook over land. Toch staat Lampedusa nog altijd gebeiteld in de jongste collectieve herinnering van Europa, wat Europa nu in paniek brengt, begon op Lampedusa. Voor het Spoor Terug maakte Angelo van Schaik: Lampedusa, portret van een eiland in de frontlinie.

advertentie