OVT

OVT

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 18 oktober 2015, 10.00 - 11.00, 1e uur

vanaf 00:00:01

Gouden Eeuw; De Grote Historische vrouwenquiz; Middeleeuwen; de column van Nelleke Noordervliet; Historische boeken en live muziek van Trio C tot de Derde.

Historische vrouwenquiz

vanaf 00:01:29

Wat moeten we weten van beroemde historische vrouwen, van het tasje van Thatcher tot en met het de stemmingswisselingen van Wilhelmina. Dat en meer komt aan de orde in ‘de grote geweldige vrouwenquiz’. Machteld Maris, bedenkster van de quiz en schrijfster van ‘Het grote geweldige vrouwenboek’, is te gast.

Dromen uit de Gouden Eeuw

vanaf 00:04:49

Nederland werd in de zeventiende eeuw gekenmerkt door ‘durf en vroomheid, geest en fantasie’, door ‘de wil tot daden’ en ‘het besef voor recht en redelijkheid’. Zo schreef de historicus Johan Huizinga over de inwoners van de polder in de gouden eeuw. Ze hadden een droom, al ‘die winkeliers die Holland regeerden', zoals buitenlanders tot hun stomme verbazing constateerden. Historicus Luc Panhuysen is te gast.

Luilekkerland in de Middeleeuwen

vanaf 00:25:56

Ze droomden van een berg rijstebrij waar je je doorheen moest vreten. Dan bereikte je luilekkerland. Ze droomden van de gelukzalige eilanden, van het aards paradijs dat na het vertrek van Adam en Eva ergens nog te vinden moest zijn en natuurlijk van het hemels Jeruzalem. De Middeleeuwse vaderlanders hielden zichzelf en hun medevaderlanders overeind in een harde wereld. Middeleeuwen-kenner Herman Pleij komt praten over dromen van Cocagne en andere middeleeuwse afwijkingen.

Historische Boeken

vanaf 00:45:56

De beste historische boeken van deze maand worden weer besproken door onze recensent en NRC-journalist Bart Funnekotter. Met onder meer besprekingen van: ‘De spiegel van het Westen. Het nazisme en de westerse beschaving’ van Jean-Louis Vuillierme; ‘Zwarte Aarde. Geschiedenis van de holocaust’, van Timothy Snyder; ‘De afdaling in de hel – Europa 1914 – 1949’ van Ian Kershaw; en ‘Filips II Onmachtig koning’ van Geoffry Parker.

OVT 18 oktober 2015, 11.00 - 12.00, 2e uur

vanaf 00:56:36

Boek: Dit is mijn hof; damesmode; het verdwijnen van de blauwe enveloppe; Wij Europeanen; De grote historische vrouwenquiz en live muziek van Trio C tot de Derde.

De laatste blauwe envelop

vanaf 00:58:37

Na precies 100 jaar neemt Nederland afscheid van de blauwe envelop, met goedkeuring van een wetsvoorstel dat deze week door de Eerste Kamer ging. Nooit meer die verontrustende envelop in de brievenbus of op de deurmat. Dat is in elk geval winst. Tegelijkertijd gaat er een symbool verloren. Historicus Oscar Gelderblom komt praten over de doortastende historie van de belasting en de droom van gelijke laten en lusten via de belasting.

Boek: Dit is mijn hof

vanaf 01:13:52

Ooit bestond de droom van het typische agrarische boerenlandschap, met akkertjes, weiland en heggen. Dat landschap moet steeds vaker plaats maken voor de de vooruitgang of voor nieuwe wildernis. Schrijver Chris de Stoop komt van een boerderij in zo'n ouderwets plattelandslandschap in een Zeeuws-Vlaamse polder. Hij beschreef in zijn boek Dit is mijn hof, hoe dat landschap ten onder ging aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis.

Damesmode

vanaf 01:26:50

Wat droegen de dames tussen 1900 en 1965? Een Charleston-jurkje, een minirokje zoals Miss Twiggy en een babydol. Het is allemaal te zien in de expositie ‘Ode aan de Nederlandse mode’ in het Gemeentemuseum in Den Haag. Samensteller en modecollectie-verzamelaar Joke van Dijk is te gast en neemt een paspop mee om een aantal topstukken te laten zien.

Boek: Wij Europeanen

vanaf 01:38:46

In de maand september 1929 gloorde heel even de hoop van een harmonieus en samenwerkend Europa. Een Europese federatie, een Europees project onder leiding van Frankrijk en Duitsland, van Aristide Briand en Gustav Stresemann leek heel even een kans te maken tijdens de jaarlijkse Assemblee van de Volkenbond. Een tiental jaren later werd duidelijk dat een verenigd Europa vooral een zwart Europa zou worden.Publicist Wim de Wagt schreef ‘Wij Europeanen’, over dit vergeten sleutelmoment uit de geschiedenis van Europa, en komt erover vertellen.

advertentie