OVT

OVT

Wekelijks programma over de Onvoltooid Verleden Tijd met deze week: Nederlanders tussen droom en daad. Dat is het thema van de Maand van de geschiedenis, die deze week van start is gegaan. In het kader van de maand verzorgt OVT vier publieksuitzendingen op locatie. Deze zondag zijn we in Rotterdam. Met twee uur over de droom van de nieuwe stad, over Rotterdam als arbeidersstad, havenstad en stad van de daad. We zenden uit vanaf de oude Van Nelle-fabriek, rijksmonument en sinds 2014 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Er is ook live-muziek, verzorgd door de Rotterdamse troubadour Pierre van Duijl.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 11 oktober 2015, 10.00-11.00, 1e uur vanuit Rotterdam

vanaf 00:00:04

OVT op locatie op het terrein van de Van Nelle Fabriek over Rotterdam als toonbeeld van 'tussen droom en daad', over de fabriek zelf, over de stad, het nieuwe bouwen, de column van Nelleke Noordervliet, muziek van Pierre van Duijl, gast burgemeester Aboutaleb en de historie van de stad

De Van Nelle Fabriek in Rotterdam, 10.04

vanaf 00:00:25

Als iets staat voor het nieuwe elan van de nieuwe stad in het vooroorlogse Rotterdam is het wel de Van Nellle Fabriek. Het idee voor de modelfabriek voor stad en arbeiders ontstond al vroeg in de twintigste eeuw. De bouw begon in 1925 en kwam in 1931 gereed. Met een fabriek vol lucht en licht, met sportvelden en douches voor het personeel. Leonard Kooij, kleinzoon van Van Nelle-directeur Sonneveld en Henk van Maanen, beheerder van de Van Nellefabriek, zijn te gast.

Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, 10.30

vanaf 00:26:10

We kunnen leren van zowel de dromers als de doeners. Dat bewijst de historie van Rotterdam, en dat bewijst evenzeer de persoonlijke geschiedenis van Ahmed Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam schreef het essay voor de maand van de geschiedenis. Burgemeester Aboutaleb komt vertellen over dromen en daden, zijn geschiedenis en die van zijn stad.

De nieuwe stad, 10.49

vanaf 00:45:43

Rotterdam was al vóór de oorlog de stad van de vernieuwing. Er bestond een zogenoemde Club Rotterdam, waar havenbaronnen, zakenlieden en architecten nadachten over de toekomst van de arbeiders- en havenstad. Al vóór de oorlog werd er veel bedacht en gerealiseerd in de stad die eind negentiende eeuw vol stroomde met Brabanders en waar de sociaal democratie vorm gaf aan wonen en leven van een groeiende arbeidersklasse. Een gesprek met Jacques Börger, stadshistoricus, verbonden aan het Museum Rotterdam, met dichter en schrijver Rien Vroegindeweij, en met schrijver en Rotterdamkenner Jan Oudenaarden

OVT 11 oktober 2015, 11.00-12.00, 2e uur vanuit Rotterdam

vanaf 00:53:55

OVT op het terrein van de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, 2e uur over 'tussen droom en daad' over de wederopbouw, het Nieuwe Rotterdam, de historie van de stad en het moderne architectuurwonder dat Rotterdam nu is, met muziek van Pierre van Duijl en de column van Nelleke Noordervliet

Rotterdam na het bombardement en na 5 mei 1945, 11.11

vanaf 01:00:27

De wederopbouw van de nieuwe stad. De oorlog sloeg een gat in het hart van Rotterdam. Nadien stond Rotterdam voor de vraag hoe het verder moest. Het nieuwe Rotterdam werd als het ware op een tafeltje in de Tearoom van de Van Nelle fabriek bedacht door de heren van Club Rotterdam. En bij woorden hoorden daden. Vanaf eind jaren veertig werd er gewerkt aan het Rotterdam zoals we het nu kennen, als de modernste stad van Nederland.Een gesprek met stadshistoricus Jacques Börger, dichter en schrijver Rien Vroegindeweij en Rotterdam Zuid-expert, schrijver en columnist Jan Oudenaarden.

De column van Nelleke Noordervliet, 11.18

vanaf 01:08:02

De column van Nelleke Noordervliet die zelf in Rotterdam is geboren, over haar stad

De nieuwkomers in Rotterdam, 11.29

vanaf 01:18:45

En als we over Rotterdam praten, dan moeten we het natuurlijk ook hebben over de nieuwkomers v/d twintigste eeuw, de gastarbeiders en hun kinderen. Want zij maakten van Rotterdam de multiculturele stad bij uitstek, beroemd en berucht om haar probleemwijken.En bij ons zit Rachid Benhammou, columnist, freelance-verslagever en jarenlang jongerenwerker in Hillesluis, een v/d lastige wijken van Zuid.

De Nieuwe Stad, wonder van architectuur, 11.42

vanaf 01:31:47

De nieuwe stad maakte naam als stad van de meest eigentijdse laat-twintigste-eeuwse architectuur. Met trotse eigen wereldwonderen als de Erasmusbrug en de nieuwe stadswijk ‘De Kop van Zuid’. Een gesprek met stedenbouwkundige Riek Bakker en met historicus en directeur van AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) Patrick van den Klooster.

advertentie