OVT

OVT

Nederlanders op Spitsbergen; in Onze Heilige Oorlog, Christen-fundamentalisten in Amerika; de Staafkerk in Noorwegen en in Het Spoor Terug, deel 3 van U wordt door niemand verwacht

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 23 augustus 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:00:03

Nederlanders en Spitsbergen; Christen-fundamentalisten in de VS in Onze Heilige Oorlog deel 5

Spitsbergen, 10.04

vanaf 00:01:49

Afgelopen week is een grootschalige Nederlandse expeditie naar Spitsbergen van start gegaan. Maar de Nederlanders vestigden hun reputatie al eerder op de Noordpool. Poolkenner Albert Weijman komt vertellen wat de eerste Nederlanders in het gebied kwamen zoeken.

OVT-zomerserie: Onze heilige oorlog, deel 6, 10.15

vanaf 00:12:32

Amerikaanse kruisridders van deze eeuw. Ze geloven in het goede oude Amerika van 'the Pilgrim Fathers', dat barstte van gelovigheid en dat op die manier nooit bestaan heeft. Ze vinden allemaal Sarah Palin een tof, want oppassend en godsdienstig wijf en ze zijn tegen Obama en New Age.De Anti-Christ gaat nog in allerhande gedaante rond in hun Amerika. Daarom protesteren ze tegen abortus, euthanasie, en heren- en damesliefde. Ze zijn Gods Own Children, geloven ze. Daarom ook geneest God hen van het kwaad en het gebrek. En ze komen samen en ze zingen samen, alsof ze de Heer zelf naar beneden willen zingen. En ze zijn ook nog eens politiek zeer invloedrijk.In de serie 'onze heilige oorlogen': de christen-fundamentalisten in Amerika. Met Geert Lernout, schrijver van 'Jezus in Amerika', en historicus en protestantisme-kenner Wim Berkelaar.

OVT 23 augustus 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 00:58:44

De Staafkerk in Noorwegen en U wordt door niemand verwacht, deel 3 van 4

De Geschiedenisvakantieman, 11.03

vanaf 00:59:40

We hebben inmiddels, denken we, alle plaatsen en plekjes op de aardbol van exotische en culturele waarde bezocht. En natuurlijk zijn we er een completer en ontwikkelder mens van geworden. Maar toch zijn er nog van die vergeten gebieden, verzonken in de geschiedenis, waar niemand aan denkt. Deze zomer verklappen historici van naam de plek waar ‘we’ geweest moeten zijn. Deze week Met Stine Jensen over de Staafkerk in Noorwegen.

Het Spoor Terug, U wordt door niemand verwacht, deel 3, 11.14

vanaf 01:10:40

'Je moet niet denken dat het in mei 1945 was afgelopen. Een groot deel van de ellende begon toen pas. We waren alles kwijt, het was lastig dat we er weer waren en de Nederlanders hebben zich schunnig gedragen.' Deze opmerking van haar grootvader was voor programmamaker Michal Citroen de aanzet tot een geschiedenisstudie, afstudeerscriptie, en een serie radioprogramma’s in 1985. Vandaag deel 3 met een bewerking van deze radioserie over verder leven