OVT

OVT

Skateboarden, De Zouaven van de Paus, de Vakantieman vandaag in Engeland en in Het Spoor Terug, de Joodse Questie, deel 1

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 9 augustus 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:00:03

Vijftig jaar het skateboard in Nederland en de zomerserie Onze Heilige Oorlog gaat het over de strijd van de Zouaven.

Het Skateboard, 10.05

vanaf 00:02:25

De één gaat op de fiets naar school, een ander neemt de trein. Maar sommigen… hebben alleen een houten plank met wieltjes nodig. Het skateboard… Kent u ze? Inmiddels zijn ze naast een transportmiddel, ook een waar mode-accessoire geworden. Je ziet jongeren er overal mee lopen. Maar de geschiedenis ervan begon al in de jaren zeventigEen kort gesprek met Marnix Koolhaas over het surfen op de plank op wieltje, en de historie ervan.

OVT-zomerserie: Onze heilige oorlog, deel 4, 10.15

vanaf 00:12:24

Zomerserie Onze Heilige Oorlogen , met vandaag De vuist van de paus.Ze vochten voor de Paus die voor hen ongeveer hetzelfde als God zelf was. In de serie 'onze heilige oorlogen': de soldaten van de Paus. Ze kwamen uit Brabant maar evenzo uit West Friesland. De Zouaven van de Paus waren dikwijls boerenjongens. Ze vochten hun heilige oorlog tevergeefs. Maar toch gingen ze, en bleven ze gaan: Rome riep ten slotte, de heilige vader moest ontzet. Net als Nederland procentueel de meeste missionarissen leverde, zo schonk het ook de meeste soldaten aan de Paus. Een gesprek over roomse djihadisten uit Holland. Met Wim Zaal, auteur van het boek 'De vuist van de paus', en met Koen Vossen, kenner van roomse en communistische oorlogsvrijwilligers.

OVT 9 augustus 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 00:55:31

De Geschiedenisvakantieman gaat dit maal naar Schotland en in het Spoor Terug deel 1 van de vierdelige serie 'U wordt door niemand verwacht' door Michal Citroen.

De Geschiedenisvakantieman, 11.03

vanaf 00:56:31

De geschiedenisvakantiemanWe hebben inmiddels, denken we, alle plaatsen en plekjes op de aardbol van exotische en culturele waarde bezocht. En natuurlijk zijn we er een completer en ontwikkelder mens van geworden. Maar toch zijn er nog van die vergeten gebieden, verzonken in de geschiedenis, waar niemand aan denkt. Deze zomer verklappen historici van naam de plek waar ‘we’ geweest moeten zijn. Vandaag naar het standbeeld van Walter Scott in Schotland met Lotte Jensen.

Het Spoor Terug, U wordt door niemand verwacht, deel 1, 11.18

vanaf 01:10:30

'Je moet niet denken dat het in mei 1945 was afgelopen. Een groot deel van de ellende begon toen pas. We waren alles kwijt, het was lastig dat we er weer waren en de Nederlanders hebben zich schunnig gedragen.' Deze opmerking van haar grootvader was voor programmamaker Michal Citroen de aanzet tot een geschiedenisstudie, afstudeerscriptie, een serie radioprogramma’s in 1985 met Ger Jochems, veel interviews en onderzoek met uiteindelijk een boek in 1999. Zeventig jaar na de bevrijding, wanneer alle documentaires eindigen met feesten, laat deze serie nog een keer de hele lange nasleep horen van de vervolging voor de joodse overlevenden van de kampen en onderduik. Na een leven lang studie, verbazing en verworven inzichten met oude en nieuwe interviews nog een keer de Joodse Questie.

advertentie