OVT

OVT

Nieuwe Karel Appel gevonden; Franz Josef Strauss 100 jaar; de column van John Jansen van Galen; Politiereorganisaties; Blits!, het taalgebruik van de 60er jaren; tv serie over Wim Kok; boek Marja Vuijsje over Iraanse familiegeschiedenis; Het Spoor Terug over Indische Nederlanders

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 6 september 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:02:01

Een nieuwe Karel Appel gevonden; 100 jaar jarig Franz Josef Strauss; Politiereorganisaties; de column van John Jansen van Galen; Blits!, het taalgebruik van de jaren 60

Een Karel Appel ontdekt ! 10.04

vanaf 00:03:57

Er is een nieuwe Appel opgedoken, geschilderd op een stukje deur. Het werk werd waarschijnlijk door Karel Appel zelf op het Waterlooplein verkocht. Het was 1948, vlak na de oorlog en de arme beginnende schilder voorzag zo in zijn levensonderhoud. Het werk is een soort kinderhoofdje zoals Appel er zoveel zou schilderen in schilderstukken met de titel ‘Vragende Kinderen’. Appel en Cobrakenner Willemijn Stokvis is te gast.

Franz Joseph Strauss geboortedag, 100 jaar geleden, 10.13

vanaf 00:13:02

Zondag 6 september is het zijn honderdste geboortedag. En dat wil de Duitse CSU in Beieren graag vieren met alle partijen, want Franz Jozef Strauss was tenslotte toch de onderkoning van Beieren. Maar de feestvreugde wordt een beetje getemperd, de SPD en de Grünen willen niet meedoen. De CSU doet namelijk aan geschiedvervalsing en geschiedverheerlijking, vindt de oppositie. Met historicus Willem Melching kijken we terug op de politieke loopbaan van Strauss en op de rel van nu.

De column door John Jansen van Galen, 10.26

vanaf 00:25:56

De column door John Jansen van Galen

Politiereorganisaties, 10.30

vanaf 00:30:08

Mislukt, een puinhoop of een fiasco. Zo wordt geschreven in de kranten over de jongste reorganisatie bij de politie. En dus gaat de weg naar de Nationale Politie nog langer en nog duurder worden dan ons al jaren geleden is beloofd. En nu dan ook nog een gênant rapport waaruit blijkt dat dankzij of ondanks de reorganisatie de problemen zo groot zijn dat voornaamste taak van de dienders in het gedrang komt: De misdaad wordt niet opgelost. Het is niet de eerste keer dat de politie reorganiseert. Er is al veel ervaring opgedaan in de vorige eeuw. Maar het loopt nooit geheel vlekkeloos en er wordt altijd achteraf gemord. Misschien is het probleem al geboren in de Franse tijd. In OVT lector in de politiegeschiedenis Guus Meershoek.

Blits! over de taal van de zestiger jaren, 10.44

vanaf 00:43:54

Als iemand onze taal op zijn staart kan trappen, is het wel Wim Daniëls. Al eerder legde hij de vinger op de taal van de jaren vijftig, de taal van zijn jeugdjaren. Nu is de taal van zijn jongerenjaren aan de beurt. Deze week kwam het boek Blits! uit, over de te gekke begrippen en woorden uit de jaren zestig. Wim Daniëls is te gast.

OVT 6 september 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 00:57:46

TV serie over Wim Kok; boek Iraanse familiegeschiedenis van Marja Vuijsje; Het Spoor Terug over Indische Nederlanders

Wim Kok, een premiersportret door Andere Tijden, 11.05

vanaf 00:58:54

Na het portret van Ruud Lubbers vanavond het tweede premiersportret, deze keer van Wim Kok, die in 1994 onverwacht aan de macht kwam als premier van het kabinet Paars 1. Paars 2 volgde ook nog, daar kwam een dramatisch einde aan bij het verschijnen van het Srebrenica-rapport. Een tv-portret gemaakt door Mischa Wessel en Thomas Blom. Mischa Wessel is bij OVT

Een Iraanse Familiegeschiedenis, 11.11

vanaf 01:04:53

Behalve een paar anekdotes weet Arash niets van zijn overleden vader Nematollah. Als hij vanuit Nederland op zoek wil gaan naar diens levensverhaal, wordt hij door zijn dochter geconfronteerd met zijn eigen verleden. Zij wil nu eindelijk wel eens weten waarom haar vader in 1982 uit Iran vertrok en waarom er over dat verleden zo nadrukkelijk werd gezwegen. Marja Vuijsje schreef ‘Het rijbewijs van Nematollah’, een migratiegeschiedenis van een Iraanse familie.

Het Spoor Terug, Vergeten door het vaderland, 11.27

vanaf 01:20:37

In het Spoor Terug: „Jullie bestaan niet”, over de vergeten groep Indische Nederlanders die nog steeds in Indonesië woont. Ooit werden ze als Nederlander in Nederlands Indië geboren. Ze spraken Nederlands en ze voelden zich ook Nederlander. Maar toen ze na de dekolonisatie van Nederlands Indië naar Nederland wilden, weigerde de regering in Den Haag ze te te erkennen. Met hun bruine moeders moesten ze maar in hun land blijven, kregen ze op de ambassade in Jakarta te horen. Zeventig jaar na de onafhankelijkheid wonen de duizenden achterblijvers van destijds en hun nazaten veelal in bittere armoede in Indonesië. Sommigen verblijven er zelfs illegaal. Ze voelen zich nog steeds vergeten en niet erkend door Nederland. Een programma van Wilma van der Maten, die hierover ook het boek: „Vergeten door het Vaderland” schreef, dat onlangs verscheen.

advertentie