OVT

OVT

De geschiedenis van migratie in Europa; Pablo Escobar als filmster; de column van Nelleke Noordervliet; Therapeutische castraties in Nederland; de vondst van Superhenge; "Like a Rolling Stone" van Bob Dylan 50 jaar oud; Het Spoor Terug over het zwarte leger tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 13 september 2015, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:00:03

de geschiedenis van migratie in Europa; Pablo Escobar als filmster; de column van Nelleke Noordervliet; Therapeutische castraties in Nederland; de vondst van Superhenge

Migratie- en vluchtelingenstromen in de recente geschiedenis, 10.07

vanaf 00:01:57

Europa moet één en daadkrachtig zijn bij de oplossing van het vluchtelingenprobleem, aldus Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, bij de presentatie van het 'verplichte' vluchtelingenspreidingsplan. Maar werkt een verdeelsleutel wel? Het is eerder tevergeefs geprobeerd op de Conferentie van Evian in 1938. Toen wilde men het vraagstuk van de Joodse vluchtelingen oplossen. Marlou Schrover, hoogleraar in de geschiedenis van Migratie te Leiden, komt vertellen over Europa en de vluchtelingen in de jaren dertig, tijdens de Hongaarse Opstand en tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië.

Pablo Escobar in Netflix serie, 10.19

vanaf 00:14:50

Hij is de beroemdste en beruchtste drugsbaron aller tijden, Pablo Escobar. Hij heeft nu zijn eigen tv-serie, Narcos. Ook is er een speelfilm in de maak, met Tom Cruise als Escobar. Een gesprek over mythe en werkelijkheid rond Escobar met historicus en biograaf van Escobar, Nico Verbeek.

De Column van Nelleke Noordervliet, 10.32

vanaf 00:28:08

De column van Nelleke Noordervliet

De ontdekking van een nieuw Stonehenge, Superhenge, 10.36

vanaf 00:31:28

In Groot-Brittannië is deze week een spectaculaire ontdekking gedaan: amper drie kilometer ten noorden van Stonehenge hebben grondmetingen nog een steencirkel aan het licht gebracht. Voorlopig wordt de vondst ‘Superhenge’ genoemd. Philippe de Smedt, onderzoeker aan de Universiteit van Gent, en betrokken bij het "Stonehenge Hidden Landscape-project", legt uit hoe belangrijk 'Superhenge' is.

Therapeutische Castraties, 10.44

vanaf 00:40:01

Vroeger had men in Nederland een eenvoudige oplossing voor herstel van onverbeterlijke zedendelinquenten. Het heette: therapeutische castratie. Tussen 1921 en 1968 zijn er in Nederland minstens 540 therapeutische castraties uitgevoerd. Dat zijn er 140 meer dan tot nu toe werd aangenomen. Ook was het praktijk dat zedendelinquenten werd geadviseerd zich te 'laten helpen'. Een dergelijke advies werd dikwijls gegeven, voorafgaand aan de rechtsgang, zodat een mild vonnis zou volgen. Zo blijkt uit het rapport 'Therapeutische castraties en andere psychiatrische behandelingen 1920-1970', dat deze week aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Te gast is Joost Vijselaar, een van de schrijvers van het rapport.

OVT 13 september 2015, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 00:53:25

Like a rolling stone 50 jaar oud en in Het Spoor Terug de geschiedenis van het 54th Massachusetts Infantry Regiment, het onbekende Noordelijke zwarte leger ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog

Like a rolling stone, 50 jaar oud ! 11.05

vanaf 00:54:15

Het is één van de bekendste nummers uit de popmuziek: 'Like a Rolling Stone' van Bob Dylan. Het was volgens velen het lied dat de popmuziek veranderde, het was het lied van een generatie. Naar het schijnt, schreef Dylan het voor een meisje dat zo dom was geweest zich door Andy Warhol te laten inpalmen in plaats van door hemzelf. Het nummer wordt dit jaar vijftig. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt de dichtbundel 'Als een zwerfkei', en wordt zaterdag 19 september een memoryfeestje gehouden.

Het Spoor Terug; Zwarte Soldaten in de Amerikaanse Burgeroorlog, 11.21

vanaf 01:09:34

Dit jaar wordt herdacht en gevierd dat 150 jaar geleden een einde kwam aan de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 - 1865). Onder andere door de re-enactors van het 54th Massachusetts Infantry Regiment, het onbekende Noordelijke zwarte leger. In historisch uniform vragen de mannen meer aandacht voor de rol van de zwarte soldaat. In OVT een portret van het 54e regiment, gemaakt door Laura Stek. Welke positie had de zwarte soldaat in de Amerikaanse Burgeroorlog? Hoe werd er toen en nu naar gekeken? En welke thema's uit de Amerikaanse Burgeroorlog zijn tot op de dag van vandaag nog actueel?

advertentie