OVT

OVT

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 5 juni 2016, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:00:03

Muhammed Ali overleden; Witte onschuld; De column van Nelleke Noordervliet; Romeinse burgerdames; Poetins pioniers.

Muhammed Ali overleden, 10.05

vanaf 00:02:03

I am the Man. Muhammed Ali wordt beschouwd als de grootste bokser allertijden, dat vond Ali zelf ook. In 1999 werd hij zowel in de VS als Groot-Brittannie nog uitgeroepen tot sportman van de eeuw. Hij overleden afgelopen vrijdag op 74-jaire leeftijd. Als profbokser veroverde Ali drie keer de wereldtitel in het zwaargewicht. Aan de telefoon oud-boksverslaggever en schrijver van het boek 'De artistieke uppercut, hoe kunst en boksen elkaar vonden', Jan van den Berghe

Witte Onschuld, 10.16

vanaf 00:12:03

We hadden net de beschamende vertoning rond Sylvana Simons achter de rug, en nu is er alweer een vlek op ons vaderlandse zelfbeeld van ‘modelvolk’ dat vrij is van racistisch sentiment. Typhoon’s witte auto was zogezegd te groot in de ogen van dienstdoende agenten.Hoogste tijd, kortom, om stil te staan bij de omgang met onze koloniale en overige gekleurde minderheden. Want volhouden dat de ‘blanke onschuld’ bestaat kan eigenlijk niet meer.Gloria Wekker, emeritus hoogleraar en antropoloog, auteur van het begin dit jaar uitgekomen ‘White Innocence’ is te gast.

De column van Nelleke Noordervliet, 10.34

vanaf 00:28:11

De column is deze week van Nelleke Noordervliet

Poetins Pioniers, 10.37

vanaf 00:32:40

Het is alsof de tijd stil gestaan heeft: de jonge pioniers uit de Sovjet-tijd zijn weer terug van weggeweest. Rusland gaat weer jeugdbrigades oprichten waar schoolkinderen worden onderwezen in wapentechniek, militaire geschiedenis en oorlogstactieken.Schrijfster Sana Valiulina, ooit zelf net als haar ouders pionier, is te gast.

Romeinse burgerdames, 10.47

vanaf 00:44:18

De vrouwen en meisje in het oude Rome waren óf kwade heksen die hun mannen van alles influisterden, óf het waren onzichtbare gesluierde wezens die hun huis niet uitkwamen. Vrouwen telden hoe dan ook als burger niet mee.Dat is althans het stereotype beeld. Maar het blijkt niet helemaal, of sterker nog, helemaal niet te kloppen. Zo schrijft Coen van Galen in zijn proefschrift ‘Women and Citizenship’.De auteur is te gast.

OVT 5 juni 2016, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 00:54:12

De kazerne van Hadrianus; Pieter Bruegel; Het Spoor Terug; Terug naar Hollands Siberie, deel 2, Onderstand als repressie.

De Kazerne van Hadrianus, 11.04

vanaf 00:54:51

Bij de aanleg van een nieuwe metrolijn in Rome werden de resten van een complete Romeinse kazerne gevonden. Een kazerne uit de tijd van keizer Hadrianus, beroemd van de Muur van Hadrianus, de muur tegen de Schotse barbaren. Maar kunnen kazerne en metrostation straks allebei een plek krijgen in het moderne Rome?Arthur Weststeijn vertelt vanuit Rome over de vondst.

Biografie van de schilder Pieter Bruegel, 11.14

vanaf 01:02:40

Schilder Pieter Bruegel was dé beeldchroniquer van zijn tijd. Met ‘de boerendans’, ‘de Dulle Griet’ en Luilekkerland’ gaf hij een gezicht aan het dagelijks leven in onze late Middeleeuwen. Schilderde meester Jeroen Bosch een verontrustend middeleeuws universum, meester Bruegel schilderde een ogenschijnlijk folkloristische wereld, alsof het buitengewoon gezellig was in de Middeleeuwen. Maar wie was hij?Leen Huet schreef ‘Pieter Bruegel’, de eerste volledige biografie van de Vlaamse meester. Ze komt vertellen over Bruegel, zijn tijd en zijn werk.

Het Spoor Terug, Hollands Siberie, deel 2, 11.26

vanaf 01:17:03

In 2008 publiceert journaliste/schrijfster Suzanna Jansen haar boek ‘Het Pauperparadijs’, waarin ze op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis die haar vijf generaties terugvoert. Het blijkt een verhaal doorspekt van armoede. Drie opeenvolgende generaties belanden in het heropvoedingsgesticht van Veenhuizen, maar ook daarna blijkt de armoede maar moeilijk af te schudden. De dwanggestichten zijn onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door generaal Johannes van den Bosch, die de armoede in ons land wilde opheffen door pauperfamilies vrijwillig op het Drentse land aan het werk te zetten in zijn koloniën. Maar in Veenhuizen worden de gestichten, gebouwd in 1823, uiteindelijk strafkoloniën voor verlopen landlopers en bedelaars. In de zomer van 2016 wordt het gelijknamige theaterspektakel over arm & rijk gespeeld op de binnenplaats van het Tweede Gesticht. Regisseur Tom de Ket schreef het scenario. De documentaire van René Oomen volgt het verhaal van Suzanna Jansen, schetst het decor waarin haar voorouders verbleven, én geeft een impressie van de voorbereidingen van het theaterspektakel.

advertentie