OVT 24 april 2016
Met deze week: Wandaden in Indonesië; Harriet Tubman op het twintigdollarbiljet; De column van Alexander Münninghoff; Lanzmann’s Shoah; De Bezeten Wereld - Europa en Turkije; Fout!; Het spoor terug - Asiel gezocht (Deel I).
Met deze week: Wandaden in Indonesië; Harriet Tubman op het twintigdollarbiljet; De column van Alexander Münninghoff; Lanzmann’s Shoah; De Bezeten Wereld - Europa en Turkije; Fout!; Het spoor terug - Asiel gezocht (Deel I).
Wandaden in Indonesië, Harriet Tubman op het twintigdollarbiljet; De column van Alexander Münninghoff; Lanzmanns Shoah; De Bezeten Wereld: Europa en Turkije.
Minister Koenders wil een nieuw onderzoek instellen naar de wandaden aan zowel Nederlandse als Indonesische kant tijdens het koloniale conflict tussen 1945 en 1949, maar voor Joko Widodo, president van Indonesië hoeft het niet zo nodig. ‘Het is beter vooruit te kijken’, zo verklaarde hij vorig weekend in het NRC Handelsblad. Afgelopen vrijdag was Widodo in Nederland. We kijken met Gert Oostindie, hoogleraar koloniale geschiedenis, terug op de Indonesische en Nederlandse omgang met het pijnlijke naoorlogse koloniale verleden.
Claude Lanzmann, de maker van Shoah is inmiddels 90 jaar. In 1985 deed hij met zijn uitgebreide meerdelige serie Shoah de wereld versteld staan van de gewone mensen achter de vernietigingsmachine. Hij sprak met overlevenden, daders en omstanders, en legde zijn urenlange gesprekken vast voor de camera.Volgende week is de documentaire Claude Lanzmann: Terugblik op Shoah te zien in Het uur van de wolf op televisie, en wordt Shoah, een bijna tien uur durende documentaire in twee delen uitgezonden op de VPRO. Holocaustkenner en historicus Georgi Verbeeck is te gast.
De column is deze week van Alexander Münninghoff.
Over een paar jaar zal voor het eerst een zwarte vrouw op Amerikaans briefgeld prijken: Harriet Tubman, die zichzelf uit slavernij wist te bevrijden, en daarna honderden anderen hielp ontsnappen aan de slavernij. Ruth Oldenziel komt vertellen over deze legendarische vrouw en andere nieuwe gezichten die Amerikaanse biljetten zullen sieren.
Europa lijkt meer dan ooit afhankelijk van Turkije, sinds Europa geen raad weet met zijn vluchtelingenprobleem. Hoe Turkije Europa in zijn zak heeft, was afgelopen week te zien in Duitsland waar een cabaretier vervolgd wordt voor belediging van een buitenlands staatshoofd. Dat alles ook nog eens op basis van oude achterhaalde negentiende-eeuwse wetgeving. Reden te over, kortom, om in de rubriek ‘De Bezeten Wereld’ de volgende stelling te bespreken: Turkije is weer een gevaar voor Europa. Met historicus Willem Melching en journaliste Elsbeth Etty.
Fout!; Het Spoor Terug: Asiel gezocht (Deel 1).
‘Het afscheid van het reisgezelschap naar Polen is ons niet zwaar gevallen’, schrijft een lezer van het foute blad ‘Storm’ over een afgevoerde Joodse familie in 1943. Het citaat komt uit het net verschenen boek Fout! Wat Hollandse nazi-kranten schreven over Nederland, Joden en het verzet. Het boek werd ingeleid, en verzorgd door historicus en Nazikenner Bas Kromhout. De auteur is te gast.
Nederland positioneert zichzelf graag als gastvrij en tolerant land. We vingen de Hugenoten immers met open armen op en de Joodse gemeenschap mocht zo maar synagogen bouwen. Maar klopt dat beeld nog wel, als we kijken naar de ontvangst van onze vluchtelingen? Wat zijn de moeilijkheden waar politici mee te maken hebben en hadden en hoe hebben de vluchtelingen het ervaren in Nederland? Deel I: de jaren tachtig en negentig. Deze documentaire van Laura Stek maakt deel uit van het online project De Asielzoekmachine.