OVT 17 april 2016
Romeinse platbodems; Wat deden de Romeinen hier?; De column van Nelleke Noordervliet; Augustus; Pax Romana; Rondje Romeinen; Jungle Book; Romeinse Grand Tour; Boeken met Bart Funnekotter.
Romeinse platbodems; Wat deden de Romeinen hier?; De column van Nelleke Noordervliet; Augustus; Pax Romana; Rondje Romeinen; Jungle Book; Romeinse Grand Tour; Boeken met Bart Funnekotter.
Romeinse platbodems; Wat deden de Romeinen hier?; De column van Nelleke Noordervliet; Augustus; Pax Romana.
Drie militaire platbodemtransportschepen van 20 tot 34 meter lang en drie vissersboten van uitgeholde eikenstammen werden ooit aangetroffen in de bodem rond het Landgoed Hooge Burch. Ze zijn nu te zien naast aantal andere Romeinse voorwerpen. Initiatiefnemer van het Romeins bezoekerscentrum Tom Hazenberg gidst ons door het bezoekerscentrum.
Ons huidige Nederland was in de Romeinse tijd grensland. Het hing er maar vanaf aan welke kant van de Rijn je woonde of je jezelf Germano-Romein moest noemen of barbaar. Maar hoe belangrijk was het drassige laagland voor het bewaken van de Romeinse beschaving? Er stonden langs de Rijn allerlei forten, er waren een paar steden, Nijmegen en Maastricht, en hier en daar stond een luxe plattelandsvilla. Archeoloog Jasper de Bruin komt vertellen over ons land als Romeinse grensstreek, en beantwoordt ook de vraag wat de Romeinen hier eindelijk kwamen doen.
De column is deze week van Nelleke Noordervliet
Het was ten tijde van keizer Augustus dat in Palestina een volkstelling werd gehouden waarover nog veel gesproken zou worden, en onder diezelfde Augustus kwamen de Romeinen zich hier nog steviger vestigen.Maar wie was de eerste keizer van het grote Romeinse Rijk. Deze week verschijnt de dikke biografie van Andy Goldsworthy ‘Augustus. Van revolutionair tot keizer van Rome’ in Nederlandse vertaling. Nederlands Augustuskenner Coen van Galen las het boek en komt praten over Augustus.
Het was het systeem dat twee eeuwen vrede garandeerde: de Pax Romana. Het begon onder keizer Augustus en het eindigde met de dood van keizer Marcus Aurelius. Nooit eerder was het in hartje Europa zo rustig, en daarna zou het ook weer niet een, twee, drie zo rustig zijn. Classicus Anton van Hooff komt vertellen over de Pax Romana en over de lessen die het huidige Europa kan trekken uit het Romeinse vredessysteem.
Rondje Romeinen; Ipse de Bruggen; Jungle Book; Romeinse Grand Tour; Boeken van Bart Funnekotter.
Er is op de Hooge Burch een bezoekerscentrum met allerlei voorwerpen en informatie over de Romeinen hier te lande. Tom Hazenberg geeft een kleine audio-rondleiding.
Een beetje ontwikkelde Romein moest de piramiden gezien hebben, de hangende tuinen van Babylon, de overblijfselen van de zogenoemde zuilen van Hercules, en hij moest Achilles achterna reizen. Anton van Hooff over de toeristische top tien van de ontwikkelde Romeinse elite.
Deze week bracht Disney een nieuwe filmversie van The Jungle Book uit, en bij de meeste Nederlanders roept de titel warme gevoelens van nostalgie op over Mowgli en de beer Balou. In India, Rudyard Kipling’s geboorteland, liggen de zaken gecompliceerder. Ook daar groeien kinderen op met The Jungle Book, maar later leren ze ook over Kipling´s gedicht The Whiteman’s Burden, waarin hij schreef over de blanke plicht om toezicht uit te oefenen op “wilde en verweesde” volkeren. Literatuurwetenschapper Barnita Bagchi vertelt over de gemengde gevoelens van India over Kipling.
Onze recensent Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Deze keer zijn dat: De zijderoutes van Peter Frankopan; De vergeten bankencrisis van Lodewijk Petram; Dagboek van de duivel. De jacht op de verloren gewaande papieren van nazi-ideoloog Alfred Rosenberg van Robert K. Wittman; Shakespeare’s rusteloze wereld van Neil MacGregor.