OVT 3 april 2016

OVT 3 april 2016

Het Paleodieet; Oekraïne; De column van Nelleke Noordervliet; Papyrusrollen Herculaneum; Chroniqueur van de communistische mens; The Vikings; Het Spoor Terug: Het geheugen van Seng Ly.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 3 april 2016, 10.00-11.00. 1e uur.

vanaf 00:00:03

Het Paleodieet; Wie is de Oekraïner?; De column van Nelleke Noordervliet; Boekrollen Herculaneum; Chroniqueur van de communistische mens.

Het Paleo dieet, 10.04

vanaf 00:00:58

Wat zou de jager-verzamelaar schrikken bij de aanblik van het zielige figuur dat zich tegenwoordig mens noemt. We gaan gebukt onder hartziektes, diabetes, overgewicht en allerlei andere kwaaltjes waar die oermens nooit last van had. Die at namelijk geen pasta, chocolade, of ander bewerkt voedsel, maar bessen, noten en op zijn tijd een homp rauwe mammoet. Dit alles geloven de aanhangers van het paleodieet tenminste, dat weer helemaal terug is van tienduizend jaar weggeweest. Maar hoe zinnig is deze nostalgie naar de vroege steentijd eigenlijk? En wat aten de jagers-verzamelaars echt? Thijs van Kolfschoten doet er al decennia onderzoek naar en organiseerde afgelopen week een symposium over het ware paleodieet. Hij is te gast.

Wie is de Oekraïner?, 10.14

vanaf 00:11:06

Volgende week vindt het referendum plaats over het Europese handelsverdrag met Oekraïne. En dat terwijl de meeste Nederlanders nog altijd bar weinig weten over wat voor volk die Oekraïners nou eigenlijk zijn. Is het een slachtoffervolk dat zich, na flink te zijn uitgemoord door Lenin, al decennia probeert los te worstelen van de Russische onderdrukker? Of is het een Slavisch broedervolk dat in het westelijk deel van het land geplaagd wordt door fascistische nationalisten, zoals Poetin beweert? Of allebei? Laura Starink en Fleur de Weerd zijn allebei Oekraïnekenners die recentelijk een boek schreven over dit land. Slavist en journalist Laura Starink schreef De slag om Oekraïne, historica en journalist Fleur de Weerd Het land dat maar niet wilde lukken. Ze zijn beiden te gast om ons te vertellen over wie de Oekraïner nu eigenlijk is.

De column van Nelleke Noordervliet, 10.32

vanaf 00:28:44

De column is deze week van Nelleke Noordervliet

Papyrusrollen Herculaneum, 10.35

vanaf 00:32:19

Toen de vulkaan Vesuvius in 79 na Christus uitbarstte, werd niet alleen het beroemde Pompeï, maar ook de badplaats Herculaneum verwoest. Circa achttienhonderd verkoolde boekrollen verdwenen destijds onder een vijftien meter dikke laag as. Honderden van die rollen zijn inmiddels uitgerold, maar de meeste rollen zijn te kwetsbaar om te worden geopend en ontcijferd. Met een nieuwe röntgentechniek kunnen de teksten dwars door de boekrollen heen worden gelezen. Binnenkort weten we dus wat de Romeinen in hun badstoel lazen, wellicht vindt men wel een nieuwe Plato, Aristophanes of Euripides. Classicus Casper de Jonge is te gast. Foto: E. Brun - esrf.eu

Svetlana Alexijevitsj, 10.43

vanaf 00:39:50

Vorig jaar won Svetlana Alexijevitsj de Nobelprijs voor de Literatuur. In Nederland was ze tot nu vooral bekend om haar boek De laatste rode mens over de Sovjetburgers, maar onlangs kwam na decennia eindelijk ook haar boek De oorlog heeft geen vrouwengezicht in Nederlandse vertaling uit. NRC-journalist en Ruslandkenner Michel Krielaars komt praten over Alexijevitsj, antropologe, beschrijver en analyticus van de laatste rode mensen uit het voormalige Sovjetrijk.

OVT 3 april 2016, 11.00-12.00. 2e uur.

vanaf 00:54:10

Historische films: Experimenter en Land of mine - under sandet; The Vikings; Het Spoor Terug; 'Het geheugen van Seng Ly'.

Historische films - Experimenter en Land of mine - under sandet, 11.03

vanaf 00:54:48

Experimenter, een portret van de sociaal-psycholoog Stanley Milgram, de man achter het opzienbarende stroomstootexperiment uit 1961. Dat Milgrams experiment controversieel was en de uitkomsten gemanipuleerd zijn hoor je nooit in deze discussies. De tweede film is Land of mine - under sandet. Deze Deense film en publiekswinnaar op het filmfestival in Rotterdam gaat over het laten opruimen in 1945 van de twee miljoen Duitse landmijnen voor de Deense kust door Duitse krijgsgevangen militairen, veelal jongens van hooguit een jaar of achttien. Dit was in strijd met de conventie van Geneve. Van de 2600 Duitse soldaten kwam de helft bij het opruimen om het leven of raakte zwaar gewond. Filmrecensent Jos van der Burg bekeek de films en komt erover praten.

The Vikings, 11.13

vanaf 01:04:53

Vikingen zijn ‘in’. History Channel zendt vanaf deze maand het vierde deel uit van de serie The Vikings met ex-onderbroekmodel Travis Fimmel in de hoofdrol. Een serie over bloederige veldslagen waarin ook de Vikingvrouw ten strijde trekt. Opwindende televisie, maar klopt het ook? Scandinavist Arend Quak is te gast.

Het Spoor Terug; 'Het geheugen van Seng Ly', 11.23

vanaf 01:14:37

De beschadigde Cambodjaanse vluchtelingen hadden net de verschrikkingen van Pol Pot en de Rode Khmer achter de rug toen ze op Nederlandse uitnodiging, bij wijze van proef, werden opgevangen in rijtjeshuizen in het Brabantse Oss. Daar startte een integratieprogramma voor de vluchtelingen wiens verschrikkelijke verleden niemand echt begrijpt. René Oomen sprak met een aantal van de Cambodjanen van toen en maakte de documentaire ‘Het geheugen van Seng Ly’.

advertentie