OVT 27 maart 2016

OVT 27 maart 2016

Nummer 14 !; het Westen als vijand; hoe beveiligt Israel zich?; de column van Philip Freriks; de documentaire 'Breng de joden thuis'; Judas, de afvallige apostel; Henk van Os over Henk van Os en in het Spoor Terug de geschiedenis van het Noorder dierenpark in Emmen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 27 maart 2016, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:00:04

Nummer 14 !; het Westen als vijand; hoe beveiligt Israel zich?; de column van Philip Freriks; Judas, de afvallige apostel.

Cruyff in de literatuur, 10.05

vanaf 00:02:36

Hij was de eerste sportman die in Nederland geliefd onderwerp van de literatuur was. Schreef de ongelovige Hermans noch over ene ‘Kroef’, al gauw gebruikten schrijvers hun pen om het onbenoembare fenomeen in woorden te duiden. Godfried Bomans, Nico Scheepmaker en niet te vergeten Willem Wilmink. Ze waren in Cruijff, en maakten literatuur van Cruijffie, en er waren er meer.Bij het overlijden van Cruijff een gesprek met schrijver Arthur van den Boogaard over de literaire verbeelding van nummer veertien.(Foto: Jeroen Mirck)

Het Westen is de vijand, 10.17

vanaf 00:15:17

De kiem van het hedendaagse wereldwijde terrorisme zit in de afwijzing van de westerse moderniseringsagenda. Het westerse toekomstgerichte model roept sinds Columbus in grote delen van de wereld irritatie op over de zogenaamde westerse superioriteit. ‘Wij dringen ons denken over geschiedenis en vooruitgang op aan de rest van de wereld’, aldus de Nederlandse anti-terreur expert Peter Knoope. En het Westen zou daarbij over het hoofd zien dat deze ‘betweterij’ de ideale voedingsbodem is voor het terrorisme.Peter Knoope over deze dogma's.

De Bezeten Wereld, Israel als leerschool ?, 10.36

vanaf 00:33:22

‘Als de Belgen chocola blijven eten en van het leven genieten en niet inzien dat een aantal moslims in hun land terroristische aanslagen voorbereidt, dan kunnen ze hen nooit adequaat bestrijden’, zo zei deze week de Israëlische minister Katz van Veiligheid op de Israëlische radio. Israël zou de les van hoe om te gaan met het terrorisme hebben geleerd. En de vraag is of het westen van Israël kan leren in dit geval.Daarom is de stelling in onze rubriek ‘De bezeten wereld’ deze week: Israël kan het voorbeeld zijn voor het westen in de bescherming van haar burgers’.Met historicus Wim Berkelaar en publiciste Tamarah Benima.

De column van Philip Freriks, 10.46

vanaf 00:43:24

De column is deze week van Philip Freriks

Judas, de afvallige apostel, 10.50

vanaf 00:47:38

Het was een kleine kus met grote gevolgen, de Judaskus. Zonder deze kus geen kruisdood en geen verrijzenis. Desondanks is de historisch religieus noodzakelijke Judas eeuwenlang verketterd als de meeste zondige zoon van de duivel.De Engelse schrijver Peter Stanford schreef ‘Judas. De verontrustende geschiedenis van de afvallige apostel’. Historicus Peter Raedts las het boek en laat zijn licht schijnen op Iskariot en het boek.

OVT 27 maart 2016, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 00:56:11

De documentaire 'Breng de joden thuis'; Henk van Os over Henk van Os en in het Spoor Terug de geschiedenis van het Noorder dierenpark in Emmen.

Henk van Os, 11.05

vanaf 00:56:41

Er waren jaren dat hij iedere week aan ons op televisie uitlegde wat er zo speciaal was aan deze Van Eijck, aan deze Fra Angelico en aan deze Vermeer. Voor Henk van Os, jarenlang directeur van het Rijksmuseum, werd kunst kijken uiteindelijk een manier van cultuur beschouwen.In het boek over zijn werk en leven, ‘Henk van Os: van kunst naar cultuur’, beschrijft biograaf Edward Grasman de ontwikkeling van de in Harderwijk geboren Groningse jongen tot hét kunstgeweten van het vaderland. Henk van Os is bij ons.

'Breng de joden thuis' , 11.20

vanaf 01:13:07

Het is te lezen bij Jesaja. In de eindtijd, aldus deze profeet, zullen ‘de joden vergaderd worden uit vier hoeken der aarde’, en dan kan het einde der tijden echt aanbreken. De Verlosser kan terugkeren en het duizendjarige rijk beginnen! Een niet al te klein groepje orthodoxe christenen ronselt derhalve in alle aardhoeken joden naar Israël.Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen maakten de documentaire ‘Breng de joden thuis’, die dinsdag op NPO 2 wordt uitgezonden. We spreken met Eefje Blankevoort.

Het Spoor Terug; de verdwenen dierentuin, het Noorder dierenpark in Emmen, 11.25

vanaf 01:17:26

Dierentuin Emmen is niet meer, dierentuin Emmen heet tegenwoordig Wildlands Adventure Zoo. Een mooi moment, kortom, om terug te kijken op het eenvoudige Noorderdierenpark dat in 1935 op Hemelvaartsdag haar poorten opende.Gerard Leenders sprak met betrokkenen en maakte de documentaire: ‘De verdwenen dierentuin’.

advertentie