OVT 8 mei 2016

OVT 8 mei 2016

Deze zondag in OVT o.a. de vloek en zegening van Richard III, de vondst van het schip van Kapitein Cook en we drinken een 19e-eeuws biertje. Mathijs Deen maakte deze week voor Het Spoor Terug een documentaire over de Hiddensee, een eiland waarvandaan honderden mensen ten tijde van de DDR naar het Westen poogden te vluchten.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 8 mei 2016, 10.00-11.00. 1e uur.

vanaf 00:00:02

De vloek van Richard III; Schip van kapitein Cook; De column van Philip Freriks; Wounded Knee; Bisschop Bekkers.

De vloek van Richard III, 10.04

vanaf 00:01:41

Sinds Richard III vorig jaar werd herbegraven in Leicester heeft zich een wonder voltrokken bij de voetbalclub Leicester City. De geest van de koning zou de voetbalclub die deze week kampioen werd van de Britse Premier League weer goedgezind zijn – alsof een eeuwenlange vloek plotseling was opgeheven. “Als ik redelijk ben geloof ik er natuurlijk niks van,” zo sprak de burgemeester van de stad, “maar het is zo een mooi verhaal.” Beweerd wordt zelfs door sommigen dat de hele geschiedenis van de dertiende grootste stad van het Verenigd Koninkrijk vooruitliep op de finale. Een gesprek met Engelandcorrespondent Lia van Bekhoven

Schip van kapitein Cook, 10.15

vanaf 00:11:54

Het wrak van de Endeavour, het schip van de Britse kapitein James Cook, zou deze week gevonden zijn aan de Amerikaanse oostkust. Wat weten we al over dit wrak, en wie was de zeevaarder die de Terra AustralisIncognita voor het Verenigd Koninkrijk in kaart bracht eigenlijk? Conservator Diederick Wildeman van het Scheepvaartmuseum is te gast.

De column van Philip Freriks, 10.29

vanaf 00:25:59

De column is deze week van Philip Freriks.

Wounded Knee, 10.34

vanaf 00:30:55

Deze week komt voor het eerst in decennia een Nederlandstalige heruitgave uit van een legendarisch geschiedenisboek: Bury my heart at Wounded Knee van Dee Brown. Het boek beschrijft de verovering van het Amerikaanse Westen op de Indianen vanuit Indiaans perspectief. In 1970 kwam Bury my heart at Wounded Knee uit, waarna het uitgroeide tot een enorm invloedrijk boek dat voor het eerst de ogen van het grote publiek opende voor de tragische en ware geschiedenis van de Indianen. Historicus en cultureel antropoloog Lea Zuyderhoudt is gespecialiseerd in de geschiedenis van Indianen. Zij is te gast. De Nederlandse vertaling Begraaf mijn hart bij de bocht van de rivier verschijnt bij uitgeverij In de Knipscheer.

Bisschop Bekkers, 10.46

vanaf 00:43:34

Aanstaande maandag is het vijftig jaar geleden dat de laatste volkse Nederlandse bisschop overleed. Hij heette bisschop Bekkers en was een soort paus Franciscus op Nederlands niveau. Beroemd en geliefd werd hij met name toen hij op 21 maart 1963 in een Brandpuntuitzending van de KRO verklaarde dat de gelovigen zelf ook zeggenschap dienden te hebben over het gebruik van de eigen lendenen en het kindertal. Zijn sterven wordt deze zondag herdacht in zijn geboorteplaats Sint-Oedenrode met een zogenoemde heilige mis en met een eresaluut aan zijn graf, uitgevoerd door de dorpsharmonie het Sint-Jorisgilde. Historicus en kenner van het katholicisme Gerard Rooijakkers is te gast. Foto: Nationaal Archief http://proxy.handle.net/10648/aa1e9828-d0b4-102d-bcf8-003048976d84

OVT 8 mei 2016, 11.00-12.00. 2e uur.

vanaf 00:55:54

Ballonomanie; Bier; Het Spoor Terug: Hiddensee.

Ballonomanie, 11.03

vanaf 00:56:32

Tegenwoordig heeft de luchtballon een enigszins lollig en suf imago. Maar eind 18e eeuw leidde de uitvinding ervan tot een enorme ballongekte. Het Teylers Museum wijdt er een tentoonstelling aan, die tot 28 augustus loopt. Hoofdconservator wetenschap van het Teylers, Trienke van der Spek, is te gast.

Bier, 11.11

vanaf 01:05:02

We drinken in ons land al sinds mensenheugenis bier. En we brouwen ook al eeuwenlang. Monniken brouwden, thuisstokers brouwden en dat Amsterdamse bedrijf brouwde. Marco Daane schreef een geschiedenis van de Nederlandse biercultuur, die na een eeuw zieltogen weer bloeit als nooit tevoren. Literatuurhistoricus Marco Daane is te gast. Zijn boek heet Bier in Nederland. Een biografie.

Het Spoor Terug; Hiddensee, 11.23

vanaf 01:16:48

In de periode van de bouw van de Muur tot de Wende probeerden honderden mensen uit de DDR over de Oostzee naar het Westen te vluchten. Veel van hen werden gepakt, en een onbekend aantal is verdronken. Schattingen variëren tussen de 170 en 190 mannen, vrouwen en kinderen. Vooral de oversteek van Hiddensee naar het vijftig kilometer verderop gelegen Denemarken was gevaarlijk. Mathijs Deen bezocht Hiddensee en sprak met de schrijver Lutz Seiler, die het boek ‘Kruso’ schreef over het vluchteiland. Hij maakte voor Het Spoor Terug de documentaire Hiddensee.

advertentie