OVT

OVT

Met deze week o.a. over Kim Jong-Il's bizarre ontvoering van het 'gouden echtpaar' van de Zuid-Koreaans cinema, de zelfmoordepidemie in Duitsland in mei 1945, Jeroen Bosch, de geschiedenis van de mug, 100 jaar Dada en de Super Bowl.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 7 februari 2016, 10.00-11.00. 1e uur.

vanaf 00:00:04

De geschiedenis van de mug; 500 jaar Jeroen Bosch; Dada; Zelfmoordepidemie in Nazi-Duitsland

Foute muggen, 10.05

vanaf 00:00:56

De zogeheten Aedes-mug is momenteel volksgezondheidvijand nr.1 in Zuid Amerika. Het insect is namelijk verspreider van het Zika-virus, dat vooral gevaarlijk is voor nog ongeboren kinderen van zwangere vrouwen. Het virus is inmiddels gevreesd over de hele wereld, en in Europa gaan stemmen op om het continent ertegen te wapenen.Maar hoe zit het met de mug, wat heeft het insect al niet op zijn geweten aan wereldleed? Malaria, in ieder geval. Maar verder? Bestaan er naast foute muggen ook goede muggen? Willem Takken, hoogleraar entomologie in Wageningen vertelt over de geschiedenis van de mug.

500 jaar Jeroen Bosch, 10.13

vanaf 00:09:08

Het is het 500ste sterfjaar van Jeroen Bosch, en dat wordt in Nederland groots gevierd. Vanzelfsprekend het grootst in Den Bosch. De stad eert haar beroemdste inwoner ooit met de expositie ‘Visioenen van een genie’. Op deze tentoonstelling zijn echte Jeroen Bosch-doeken te zien die normaal nooit in het vaderland te bewonderen zijn.Maar wie was Jeroen – Jheronimus Bosch -- oftewel Jeroen van Aken, wat dreef hem? Angst voor de hel, zoals zeer gebruikelijk in zijn tijd, of was hijgeraakt door het nieuwe zuivere christendom dat in de Lage Landen door devote broeders werd gepredikt. En waar haalde hij eigenlijk de voorbeelden voor al zijn enge plaatjes vandaan, zaten die in zijn hoofd, vond hij ze in de bijbel, zag hij ze om zich heen?Te gast zijn Jeroen Bosch-kenners: Jos Koldeweij en Mathijs Illsink.

De Column door Alexander Münninghoff. 10.32

vanaf 00:28:52

De Column door Alexander Münninghoff

Hoera Dada!, 10.38

vanaf 00:35:29

Vrijdag 5 februari 1916 werd het dadaïsme geboren, toen het Cabaret Voltaire in Zürich werd opgericht. Dada is dus al 100 jaar, maar nog altijd springlevend. Een gesprek over de oorsprong en betekenis van deze kunstbeweging.Te gast is dichter en schrijver K. Schippers.

Nazi-zelfmoordepidemie, 10.45

vanaf 00:41:51

Op 30 april 1945 schoot Adolf Hitler zich in Berlijn een kogel door zijn hoofd. Het was een daad die door een flink aantal Duitsers verkeerd werd begrepen, namelijk als een soort Führerbefehl, want zij volgden de leider tot in de dood. Zo beroofden in het stadje Demmin honderden mensen zich van het leven, omdat het nazirijk op instorten stond en omdat ‘De Rus’ kwam. En zo zijn er meer onthutsende voorbeelden.Het land werd bevangen door een soort apocalyptische zelfmoordepidemie, duizenden mensen gingen ertoe over. De Duitse historicus Florian Huber schreef er het schokkende ‘Kind beloof me dat je de kogel kiest’ over. Annette Birschel las het boek en is te gast.

OVT 7 februari 2016, 11.00-12.00. 2e uur.

vanaf 00:55:38

Superbowlgekte, in Amerika dan; Ontvoeringsdrama in Noord-Korea; Het Spoor Terug: Tot in de dodencel.

50 jaar Super Bowl, 11.05

vanaf 00:56:03

Dit jaar vindt de 50ste Super Bowl plaats. Zo'n beetje het grootste sportevenement ter wereld. Mike van Damme vertelt over de geschiedenis van het football-spel.

Ontvoeringsdrama in Noord Korea, 11.12

vanaf 01:04:17

Het is een boek met een rare titel over de raarste natie op aarde. 'Een Kim Jong-Il Productie' heet het. En het gaat over de ontvoering in 1978 van staatswege van het Zuid Koreaanse 'gouden echtpaar' van de film. De bedoeling van ontvoerder en dictator Kim Jong-II, partijbaas van Noord Korea, is dat het echtpaar een prettige film over hem en zijn communistische project gaat maken, bij gebrek aan talent in eigen dictatuur. Dat zal er uiteindelijk na veel mishandeling van komen. Maar gelukkig wordt het uiteindelijk, eind goed, al goed. Het echtpaar weet na jaren gevangenschap te ontsnappen.De Amerikaanse filmproducent en journalist Paul Fischer schreef een boek over het drama. Koreakenner Koen de Ceuster is te gast.

Het Spoor Terug, ‘Tot in de dodencel’, 11.24

vanaf 01:16:42

In het Prisonmuseum van Huntsville, Texas staat de eerste elektrische stoel - ‘Ol’ Sparky’ - op een erepodium. Duizenden mannen en een paar vrouwen zijn er sinds 1890 op gestorven.Nog steeds bestaat de doodstraf in de VS. Sommige Nederlanders zijn al lange tijd begaan met het lot van de vaak arme zwarte Amerikanen in de dodencel. Meer dan 25 jaar stond advocaat Bart Stapert een aantal van hen gratis bij en Nederlandse vrouwen hielpen Amerikaanse ter dood veroordeelden tot aan de dag van hun executie. Gemaakt door Jacqueline Maris.

advertentie