OVT

OVT

Waterstofbom weer in de mode ?; 60 jaar Het Journaal; de column van John Jansen van Galen; Mao- en Stalinverering; de outlawfamilie Bundy; de aanslag op Hitler verfilmd; Het Spoor Terug over de SNV

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 10 januari 2016, 10.00-11.00, 1e uur

vanaf 00:00:03

De Waterstofbom; 60 jaar (NOS) Het Journaal; de column van John Jansen van Galen; Mao- en Stalin verering

De Waterstofbom. 10.08

vanaf 00:05:06

Ze zullen en moeten een ding hebben waarvan de wereld wakker ligt. Dus proberen ze in Noord Korea een waterstofbom e ontwikkelen, afgelopen nacht van dinsdag op woensdag was er een proefontploffing .Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een waterstofbom en een atoombom en sinds wanneer bestaat het ding ? De eerste waterstofbom met de codenaam Ivy Mike werd op 1 november 1952 tot explosie gebracht op het atol Eniwetok nabij de Marshalleilanden en had een grotere kracht dan alle geallieerde bommen van de Tweede Wereldoorlog bij elkaar. Sicco van der Meer laat zijn licht erover schijnen.

Het Journaal op tv, 60 jaar oud !, 10.15

vanaf 00:11:54

Het begon in 1955 heel knullig en heette toen nog het NTS-journaal. En welbeschouwd is het Acht Uur Journaal nooit helemaal van het kneuterige imago af gekomen. Want ook al stond de wereld in brand, er was altijd ook wel een nieuwtje van een melkboer of pijpenmaker om het nieuws wat op te vrolijken. Mirjam Prenger maakte studie van het tv-nieuws in de begintijd en Ad van Liempt schreef het boek bij het gouden jubileum van het NOS-journaal. Beiden zijn te gast.

De column van John Jansen van Galen, 10.34

vanaf 00:31:01

De column is deze week van John Jansen van Galen

Mao- en Stalinverering, 10.36

vanaf 00:34:59

Hij heeft de afmetingen van de beelden uit het oude Egypte, is groot en van goud. Zijn beeltenis staat in de Chinese provincie Henan, waar tijdens de Grote Sprong Voorwaarts de hongersnood op z’n ergst was. Kortom, Mao, gestorven in 1976, is niet kapot te krijgen en niet weg te denken in China. Zijn zestigste sterfdag is schijnbaar rede voor feestelijke herdenkingen en verering.Tegelijkertijd is door de Communistische Partij in het huidige Rusland 2016 tot Stalinjaar uitgeroepen. Oude dictators sterven niet, zo lijkt de boodschap, maar blijven en worden telkens weer opnieuw vaders des vaderlands.Chinakenner Jan van der Putten, en Rusland- en Sovjethistorica Nanci Adler zijn te gast.

OVT 10 januari 2016, 11.00-12.00, 2e uur

vanaf 00:56:06

Amerikaanse Pioneers-familie wil recht terug; film over de aanslag op Hitler; het Spoor Terug over de SNV, Stichting Nederlandse Vrijwilligers

De nazaten van de pioniers, de Familie Bundy, 11.05

vanaf 00:57:01

De Bundy’s zijn zogenoemde ‘pioneer royalty’. Hun voorouders hoorden bij de stichters van het dorpje Bunkerville. Ze, de Bundy’s, een aartsgekke eigentijdse cowboyfamilie, bezetten nu met 150 andere vrije boeren een federaal overheidsgebouw. Het Wilde Westen was namelijk ooit van de cowboys en niet van de federale overheid, en het moet weer opnieuw van de vrije koeienjongens worden. Amerikanist Maarten Zwiers is te gast.

De aanslag op Hitler verfilmd, 'Elser', 11.12

vanaf 01:04:13

Het was bijna gelukt, ware het niet dat Adolf Hitler net iets eerder begon aan zijn toespraak en dus ook weer net iets eerder vertrok uit de Bürgerbraukeller in München. Het was 8 november 1939, en in een pilaar had een meubelmaker, een zekere Georg Elser, een bom gemetseld die af zou gaan op het moment dat de Führer zijn woorden ten beste gaf. De bom ging uiteindelijk af, 13 minuten nadat Hitler zijn rede voltooid had en alweer verdwenen was. Het verhaal van de aanslag is nu verfilmd door Oliver Hirschbiegel, de maker van Der Untergang. De film gaat volgende week in premiere. Filmresencent Jos van der Burg bekeek de film en komt erover praten.

Het Spoor Terug, de SNV, Nederlandse vrijwilligers in ontwikkelingswerk, 11.23

vanaf 01:15:33

Ze gingen naar Kameroen om ontwikkeling te brengen. Het was 1963 en in navolging van het Amerikaanse Peace Corps trokken jeugdige Nederlandse vrijwilligers erop uit om de wereld te redden. De operatie om de mensheid aan de beterende hand te krijgen begon in november 1963 in Kameroen. Gerard Leenders maakte een documentaire over de eerste Nederlandse seculiere goeddoeners, de voorlopers van de Stichting Nederlandse Vrijwilligers, getiteld: Idealisme en avontuur. Jong Nederland gaat in ontwikkelingshulp.

advertentie