OVT

OVT

Wekelijks programma over de Onvoltooid Verleden Tijd met deze week een uitzending over o.a. burgerrechtenactivist Stokely Carmichael, een dramaserie over Ruud Lubbers en Rembrandts naakte meisjes.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 14 februari 2016, 10.00-11.00. 1e uur.

vanaf 00:00:04

Doedelzakcrisis; Rembrandts naakte meisjes; De column van John Jansen van Galen; Weerzien na het grote schisma; Lubbersdrama.

Doedelzakcrisis, 10.06

vanaf 00:02:13

Er is crisis rond de doedelzak in Schotland. Door bezuinigingen zijn de meeste scholen gestopt met doedelzaklessen. Straks is er geen Schot meer die het kan, vreest de oppositie. Een tragedie, kortom. Maar is het werkelijk zo dramatisch? En wat moeten die Schotten al die eeuwen steeds weer met die doedelzak? Historicus en doedelzakspeler René van Iterson is te gast.

Rembrandts naakte meisjes, 10.14

vanaf 00:09:53

Het was in Rembrandts tijd niet de gewoonte om naaktmodellen te gebruiken. Maar Rembrandt verzamelde in zijn atelier meisjes van plezier om als vrouwelijk model te dienen. Hij tekende ze zoals ze waren: met hangende borsten, rimpels, plooiende buiken en pokdalige dijen. Vanaf 12 februari is in Museum Het Rembrandtshuis de tentoonstelling Rembrandts naakte waarheid te zien. Gastconservator en samensteller van het boek Rembrandts naakte waarheid Judith Noorman is te gast.

Column van John Jansen van Galen, 10.24

vanaf 00:19:54

De column van John Jansen van Galen

Weerzien na het grote schisma, 10.27

vanaf 00:23:38

Het heeft een kleine duizend jaar geduurd, maar deze vrijdag zien ze elkaar eindelijk weer: de paus van Rome en het hoofd van de Oosters Orthodoxe kerk. Op Cuba, naar verluidt dankzij bemiddeling van niemand minder dan Raul Castro. In het jaar des heren 1054 excommuniceerden de kerkvaders van West en Oost elkaar. De gebeurtenis zou de geschiedenis in gaan als het grote schisma. Een van de oorzaken was dat de oosterse patriarch er geen zin in had om de paus van Rome als opperbaas te erkennen. Op zijn beurt begreep deze niet waarom zo’n kiezelsteentje niet aanvaardde dat hij, Leo IX de Steenrots was waarop de Verlosser zijn kerk had gebouwd. En dan was er ook nog een even zwaarwichtig als onbegrijpelijk theologisch verschil van inzicht over de heilige geest. Zullen de kerkheren zich op Cuba eindelijk verzoenen? Kerkhistoricus Peter Raedts is te gast.

Lubbersdrama, 10.39

vanaf 00:35:47

Hij is op Cort van der Linden na de meest gezaghebbende premier volgens het Nederlandse parlementaire journaille: Ruud Lubbers. Vanaf volgende week heeft hij ook zijn eigen dramaserie: Het land van Lubbers. De serie gaat onder andere over Lubbers als minister van Economische Zaken onder Den Uyl, 12 jaar premierschap, zijn pragmatische aanpak en zijn omgang met het andere geslacht. ‘De mensen voelen zich belubberd’, zei Marcel van Dam ooit over zijn politieke handelen. Maar wie was de man achter het ‘belubberen’? Scenarioschrijver Ger Beukenkamp en oud-politicus Bram Stemerdink zijn te gast.

OVT 14 februari 2016, 11.00-12.00. 2e uur.

vanaf 00:55:16

Libanon; Oranjes plaaggeesten; Het Spoor Terug, Civilize yourself.

Libanon, 11.05

vanaf 00:56:16

Libanon-veteranen hebben een claim van 15 miljoen euro ingediend bij het ministerie van Defensie, omdat ze nog steeds last hebben van psychische klachten en omdat ze vinden dat Defensie te kort is geschoten in hun begeleiding. Bram Stemerdink, minister en kamerlid in de periode van 1979 tot 1985, is te gast.

Majesteitsschennis, 11.08

vanaf 01:00:15

Majesteitsschennis. Het bestaat al heel lang en komt in Nederland al een eeuw of twee neer op de Oranjes bespotten of beledigen. Wat Youp van ´t Hek, Hans Teeuwen of LuckyTV nu mogen, kostte 100 jaar geleden menig Oranjepestkop op z’n minst een paar jaar gevangenis. Republikein en historicus Gerard Aalders komt praten over zijn nieuwste boek Weg met de koning! Twee eeuwen majesteitsschennis in Nederland.

Het Spoor Terug, 'Civilize yourself', 11.19

vanaf 01:11:33

Zangeres Beyoncé baarde veel opzien afgelopen week tijdens de Superbowl. In haar optreden zaten allerlei verwijzingen naar 'Black Power'. Vijftig jaar geleden werd Black Power voor het eerst geïntroduceerd bij het grote publiek door de jonge activist Stokely Carmichael. Hij verspreidde zijn idee tijdens een conferentie aan de universiteit Berkeley, het witte links-intellectuele bolwerk van de VS. Zijn speech veroorzaakte verwarring, woede en ongemak bij de blanke activisten en studenten. Bracht Carmichaels speech een breuk in de burgerrechtenbeweging te weeg? Wat ging eraan vooraf en wat betekende het voor de verhouding tussen blank en zwart? Een documentaire van Laura Stek.

advertentie