OVT

OVT

In O.V.T. spreken historici Willem Melching en Wim Berkelaar over de nieuwe geannoteerde editie van Mein Kampf, voorzien van 3500 kanttekeningen bij de originele tekst.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 13 maart 2016, 10.00-11.00. 1e uur.

vanaf 00:00:04

Duitsers spellen nog altijd als nazi’s; Waarom Duitsland?; Mein Kampf; De column is deze week van Alexander Münninghoff; Berlijn, Berlin; Historische boeken met Bart Funnekotter.

Duitsers spellen nog altijd als nazi’s, 10.05

vanaf 00:01:41

De Duitsers schrijven wellicht niet meer als nazi’s, maar ze spellen nog wél als Nazi’s. In 1934 is het spellingsalfabet – wat in het Nederlands begint met de A van Anton en de B van Bernard – van alle Joods klinkende namen ontdaan, en na de oorlog is dat nooit meer teruggedraaid.We bespreken deze curieuze geschiedenis met de Duitse journalist Annette Birschel.

Waarom Duitsland?, 10.13

vanaf 00:10:04

Het is onze irritante grote buur. En toch kunnen wij niet zonder, net als heel Europa. Duitsland, na 1945 al snel weer de sterkste economie van Europa, is inmiddels op alle gebieden weer de aanvoerder van de verzameling staten en staatjes op ons continent. Kortom, een land dat wordt gekenmerkt door provinciestadjes en curryworst leidt Europa door de 21ste eeuw.Historicus Willem Melching schreef 'Waarom Duitsland' en komt zijn eigen vraag beantwoorden.

Mein Kampf, 10.20

vanaf 00:16:51

In Duitsland zijn er inmiddels 25.000 exemplaren van verkocht: de wetenschappelijke heruitgave van Mein Kampf is zogezegd een succes. Is het boek onschadelijk gemaakt door de 1600 extra pagina’s aan voetnoten die de apocalyptische tekst van Adolf Hitler omsingelen? De Führer wordt er in boekvorm in elk geval veel dikker van, maar wordt hij als historisch figuur kleiner of juist groter van al die tekst en uitleg? Hitlerkenners Willem Melching en Wim Berkelaar bespreken Mein Kampf.

De column van Alexander Münninghoff, 10.37

vanaf 00:33:18

De column is deze week van Alexander Münninghoff

Berlijn, Berlin, 10.41

vanaf 00:37:55

Wie hip is, gaat naar Berlijn. Zo was het in de jaren twintig, en zo is het opnieuw sinds de val van de Muur in 1989. Er is iets met de stad dat kunstenaars, schrijvers en experimentelen trekt. Maar wat? Historicus Hans Olink ging op zoek naar de x-factor van de Duitse hoofdstad en schreef Berlijn, Berlin. In het spoor van de geschiedenis. Hans Olink is te gast.

Historische boeken met Bart Funnekotter, 10.48

vanaf 00:45:14

Historicus en recensent Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Met deze keer aandacht voor: Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen van Jerker Spits; Germania van Simon Winder; De Duitse Oorlog van Nicholas Stargardt; Moresnet van Philip Dröge; en Zink, het boekenweekessay van David van Reybrouck.

OVT 13 maart 2016, 11.00-12.00. 2e uur.

vanaf 00:54:22

De Comeniusprijs; Het Spoor Terug: Niet bang te krijgen. Opa en de Duitse sigarenfabriek.

De Comeniusprijs, 11.03

vanaf 00:54:56

Geert Mak, Robbert Dijkgraaf, Paul Schnabel en Louise Fresco ontvingen hem al eens. Maar naar wie gaat dit jaar de Comeniusprijs? De prijs van de Comenius Stichting voor personen die in het voetspoor van de 17e-eeuwse theoloog, filosoof en pedagoog Comenius zich dienstbaar maken voor de samenleving, wordt dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt. Comeniuskenner Hans van der Linde, tevens verbonden aan de Comenius Stichting, maakt de winnaar van dit jaar bekend en licht en passant toe wie Comenius eigenlijk was. De prijswinnaar zal ook geïnterviewd worden.

Het Spoor Terug: Niet bang te krijgen, 11.18

vanaf 01:09:50

De nichten Hella en Sandra Rottenberg kenden hun grootvader Isay Rottenberg goed, maar zijn vooroorlogse bestaan was voor hen een onbekend hoofdstuk. Dat hij een fabriek bezat, die door de nazi's was afgepakt, zoveel wisten ze. Maar er was veel meer. De nichten gingen op onderzoek uit en maakten de documentaire 'Niet bang te krijgen'.

advertentie