OVT

OVT

Guantanamo Bay: een lapje Amerikaanse huurgrond op Cuba; De kweekschool van de Britse machthebbers; De column is van John Jansen van Galen; De Bezeten Wereld: Is de PvdA overjarig?; Hollandse boeren op zoek naar Lebensraum; Het Spoor Terug- De Nieuwe Stad

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 28 februari 2016, 10.00-11.00. 1e uur.

vanaf 00:00:04

Guantanamo Bay: een lapje Amerikaanse huurgrond op Cuba; Het Spoor Terug: De Nieuwe Stad.

Guantanamo Bay, 10.05

vanaf 00:01:34

Deze week presenteerde president Obama zijn nieuwste en waarschijnlijk ook laatste plan om de gevangenis op Guantanamo Bay te sluiten: een verkiezingsbelofte die hij na bijna 8 jaar nog steeds niet is nagekomen. Guantanamo Bay staat vooral bekend om de vermaledijde gevangenis, maar ook afgezien daarvan is de Amerikaanse marinebasis op Cuba een vreemde plek met een opmerkelijke geschiedenis, aldus historicus van de Caraïben en Cubadeskundige Gert Oostindie.Gert Oostindie is te gast.

Het Spoor Terug: De Nieuwe Stad, 10.21

vanaf 00:18:41

Vanaf komende maart viert Rotterdam 75 jaar Wederopbouw. Ter gelegenheid daarvan, in het kader van het project Rotterdam viert de stad, is het Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht eind vorig jaar begonnen met de audioregistratie van verhalen van Rotterdammers over de wederopbouw van hun stad.Elk weekend worden in een verplaatsbare keet met studio, ergens op een markant punt in het centrum, door vrijwilligers van het Verhalenhuis Rotterdamse levensverhalen opgenomen. Die geschiedenissen worden verwerkt in lezingen, debatten, manifestaties en tentoonstellingen het komende jaar. Programmamaakster Michal Citroen luisterde mee in de mobiele keet en maakte voor het Spoor Terug aan de hand van de persoonlijke vertellingen een sfeerbeeld van de Wederopbouw van haar eigen stad.

OVT 28 februari 2016, 11.00-12.00. 2e uur.

vanaf 00:55:47

Hollandse boeren op zoek naar Lebensraum; De column van John Jansen van Galen; De Bezeten Wereld: Is de PvdA overjarig?

Hollandse boeren op zoek naar Lebensraum Deel 1, 11.03

vanaf 00:56:24

*Onderbroken door schaatsen. Zie deel 2 voor vervolg gesprek.* Ze kwamen uit Groningen, Drenthe en zelfs de Randstad: ‘Hitler’s broedervolk’. De ruim vijfduizend Nederlandse boeren trokken als Arische pioniers naar de bezette Sovjet-Unie om daar vol goede foute moed aan het Groot-Germaanse rijk te bouwen.Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel schreef er het boek Hitlers broedervolk over. De historica is te gast.

Hollandse boeren op zoek naar Lebensraum Deel 2, 11.15

vanaf 01:07:42

*Onderbroken door schaatsen. Vervolg op Deel 1* Ze kwamen uit Groningen, Drenthe en zelfs de Randstad: ‘Hitler’s broedervolk’. De ruim vijfduizend Nederlandse boeren trokken als Arische pioniers naar de bezette Sovjet-Unie om daar vol goede foute moed aan het Groot-Germaanse rijk te bouwen. Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel schreef er het boek Hitlers broedervolk over. De historica is te gast.

De column van John Jansen van Galen, 11.24

vanaf 01:17:07

De column is van John Jansen van Galen

De Bezeten Wereld, panel, over de PvdA, 11.29

vanaf 01:21:50

De PvdA werd onlangs 70 jaar. Toch wilde het jubileum maar geen feestje worden, want in de peilingen zakt de partij iedere week verder weg in het moeras van vergetelheid. Alsof geen kiezer nog hecht aan de betekenis van de sociaaldemocratie. Dat terwijl nog niet zo heel lang geleden de vooraanstaande historicus Tony Judt uitlegde dat een sociaaldemocratie de beste preventie is tegen een terugval in vooroorlogse toestanden.De stelling van deze aflevering van De Bezeten Wereld luidt dan ook: Is de PvdA overjarig? Stem en discussieer hier nu alvast mee, wellicht hoort u uw mening dan terug in de uitzending!Willem Melching en Elsbeth Etty zullen over deze stelling discussiëren.

advertentie