OVT

OVT

Polen en haar holocausthistorie; De mythe van Paaseiland; de column van Nelleke Noordervliet; Umberto Eco overleden; Boekrecensies door Bart Funnekotter; Showproces Wilhem II en in Het Spoor Terug, Februaristaking 75 jaar geleden

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 21 februari 2016, 10.00-11.00. 1e uur.

vanaf 00:00:04

Umberto Eco overleden; De mythe van Paaseiland; De column is deze week van Nelleke Noordervliet; Polen en haar holocausthistoricus; Historische boeken met Bart Funnekotter.

Umberto Eco overleden, 10.06

vanaf 00:01:27

Afgelopen vrijdag overleed de schrijver van dat ene boek over de Middeleeuwen dat je gelezen moest hebben. En toch schreef hij meer, dan dat ene boek, 'De naam van de roos', dat in 1980 uitkwam. Umberto Eco was een zeer geleerde alleskunner en vooral ook een auteur die op eigenzinnige wijze de geschiedenis tot leven wekte, met figuren die op kenmerkende wijze de slimheden en gebreken van hun tijd verpersoonlijkten.Een gesprek met de Nederlandse vertaalsters van Eco: Yond Boeke en Patty Krone.

De mythe van het Paaseiland, 10.19

vanaf 00:15:49

Eeuwen geleden werden de beelden van Paaseiland uit steen gehouwen, en nog altijd vormen de honderden norse kolossen een mysterie. Wat voor beschaving had die beelden ooit gebouwd? En hoe is die beschaving ooit aan z’n einde gekomen?Een populaire verklaring luidt dat de Paaseilandse beschaving ooit uit tienduizenden mensen had bestaan, maar zichzelf te gronde had gericht door eerst alle bomen van het eiland te kappen om de beelden over te vervoeren, en in de daaropvolgende milieucrisis zichzelf uit te moorden, tot slechts een paar duizend man op het boomloze eiland achterbleef. Maar deze week bereikte ons het nieuws dat die verklaring de prullenbak in kan.Hoogleraar milieuwetenschappen Jan Boersema is in de studio te gast om te vertellen hoe het dan wél is gegaan op het Paaseiland, en waarom de mythes over Paaseiland zo hardnekkig blijven. Hij schreef het boek Beelden van Paaseiland.

De column van Nelleke Noordervliet, 10.31

vanaf 00:27:53

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Polen en haar holocausthistoricus, 10.35

vanaf 00:31:55

Het is een probleem dat de Polen tot op heden achtervolgt. Bijna alle vernietigingskampen van de nazi’s stonden op Pools grondgebied. In Polen vonden ook veel pogroms plaats, op eigen burgerinitiatief. De Poolse historicus Jan T. Gross schreef er een onthutsend boek over, en mede daarom wil de Poolse regering hem een onderscheiding af nemen. Ook wil de Poolse regering het gebruik van het begrip ‘Poolse dodenkampen’, tot op heden gangbaar, verbieden.Historicus Stefan van der Poel komt praten over de moeizame Poolse omgang met het gewelddadige Poolse antisemitisme, over Jan T. Gross en over de benaming van holocaustkampen.

Historische boeken met Bart Funnekotter, 10.46

vanaf 00:42:56

Onze recensent Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Hij bespreekt:De rafelranden van Europa van Ivo van de Wijdeven, uitgeverij UnieboekSpectrumGroot-Nederland & Groot-Colombia 1815-1830 van Sytze van der Veen, uitgeverij VerlorenHemelbestormers. Atheïsme in de klassieke oudheid van Tim Whitmarsh, uitgeverij Ambo/Anthos1956. De wereld in opstand van Simon Hall, uitgeverij UnieboekSpectrum

OVT 21 februari 2016, 11.00-12.00. 2e uur.

vanaf 00:54:37

Mozart en Salieri; Historisch showproces tegen Wilhelm II; Het spoor terug: 75 jaar Februaristaking.

Mozart en Salieri, 11.06

vanaf 00:55:54

Wie de film Amadeus heeft gezien weet: Mozart en Salieri, die lagen elkaar niet zo. Maar nu blijkt dat dit reuze meevalt. In Praag werd afgelopen week voor het eerst een gezamenlijke compositie uitgevoerd. We spreken met componist en musicoloog Leo Samama.

Historisch showproces tegen Wilhelm II, 11.14

vanaf 01:04:12

Na bijna honderd jaar wachten is het toch nog tot een proces gekomen tegen oorlogsmisdadiger Wilhelm II. Of beter gezegd, de Duitse keizer werd afgelopen week postuum berecht in een soort van historisch showproces hier te lande. Indertijd kwam het er niet van, omdat Nederland, waar de keizer naartoe gevlucht was, weigerde hem uit te leveren aan de bevooroordeelde geallieerden. Maar deze week was kwam het er dus alsnog van.Te gast is historicus Hans Andriessen, kenner van de Eerste Wereldoorlog en verdediger van de keizer in het nieuwe boek Het proces tegen Wilhelm II.

Het Spoor Terug: 75 jaar Februaristaking, 11.28

vanaf 01:18:22

Aanstaande 25 en 26 februari is de Februaristaking uit 1941 maar liefst 75 jaar oud. De Februaristaking was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter, als protest tegen de razzia en deportatie van 425 Joodse mannen. Alweer jaren geleden maakte Kees Slager en Ronald van den Boogaard een reconstructie met betrokkenen. Naar aanleiding van het vijf-en-zeventigjarige jubileum een herhaling van dit Het Spoor Terug uit 1975.

advertentie