Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Aandacht voor het opheffen van provo, deze week 40 jaar geleden. Met oud-provo Roel van Duijn. Afgelopen week werd het graf van koning Herodes gevonden, na 30 jaar zoeken. Herodes heeft altijd een slechte reputatie gehad. Hij gaf het bevel tot de kindermoord van Betlehem, omdat er een nieuwe koning der joden zou zijn geboren ter plaatse. Classicus Anton van Hooff over het leven, tijd, mythe en reputatie van de koning Herodes. Met om + 10.30 de column van de oud Vrij Nederland journaliste Ageeth Scherphuis Een gesprek met Bart Slijper die deze week promoveert op de dichter J.C. Bloem (1887-1966), een van Nederlands belangrijkste dichters van de twintigste eeuw en een zeer kleurrijk figuur. De biografie over Bloem van Bart Slijper verschijnt onder de titel 'Van alle dingen los; het leven van J.C. Bloem' 11.00-12.00: Het Wilhelmus bestaat deze week 75 jaar. Daarvoor was 'Wien Neêrlands Bloed' ons nationale volkslied. Louis Grijp byzonder hoogleraar in de Nederlandse liedcultuur over ons oude volkslied. Een gesprek met Wijnand van der Sanden over zijn boek 'Reuzenstenen op de es, de hunebedden van Rolde'. De grafmonumenten zijn tussen 3400 en 3200 v.Chr. opgericht en liggen achter de Jacobuskerk in het Drentse Rolde. Het boek gaat over de geschiedenis van de monumenten nadat hun rol als graf is uitgespeeld. 11.00-12.00: 11.25 In het Spoor terug: Tiengemeten Op 10 mei 2007 wordt het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten als natuurgebied officieel geopend. Twee jaar duurde het om het eeuwenoude landbouwgebied om te vormen tot een onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. De geschiedenis van een oorspronkelijk zeventiende eeuwse zandplaat in het Haringvliet die door inpoldering een van de vruchtbaarste plekken van Nederland werd. Slot van een tweeluik met het verhaal van boeren, landarbeiders, rietsnijders, rentmeesters en veermannen Samenstelling: Ton van der Graaf en Michal Citroen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Opheffen Provo

vanaf 00:06:28

Aandacht voor het opheffen van provo, deze week 40 jaar geleden. Met oud-provo Roel van Duijn.

Koning Herodes

vanaf 00:13:18

Afgelopen week werd het graf van koning Herodes gevonden, na 30 jaar zoeken. Herodes heeft altijd een slechte reputatie gehad. Hij gaf het bevel tot de kindermoord van Betlehem, omdat er een nieuwe koning der joden zou zijn geboren ter plaatse. Classicus Anton van Hooff over het leven, tijd, mythe en reputatie van de koning Herodes.

Column van de oud Vrij Nederland journaliste Ageeth Scherphuis

vanaf 00:31:27

Biografie dichter J.C. Bloem

vanaf 00:37:28

Een gesprek met Bart Slijper die deze week promoveert op de dichter J.C. Bloem (1887-1966), een van Nederlands belangrijkste dichters van de twintigste eeuw en een zeer kleurrijk figuur. De biografie over Bloem van Bart Slijper verschijnt onder de titel 'Van alle dingen los; het leven van J.C. Bloem.

Oude Nederlandse volkslied

vanaf 01:04:31

Het Wilhelmus bestaat deze week 75 jaar. Daarvoor was 'Wien Neêrlands Bloed' ons nationale volkslied. Louis Grijp byzonder hoogleraar in de Nederlandse liedcultuur over ons oude volkslied.

Geschiedenis van de hunebedden

vanaf 01:11:50

Een gesprek met Wijnand van der Sanden over zijn boek 'Reuzenstenen op de es, de hunebedden van Rolde'. De grafmonumenten zijn tussen 3400 en 3200 v.Chr. opgericht en liggen achter de Jacobuskerk in het Drentse Rolde. Het boek gaat over de geschiedenis van de monumenten nadat hun rol als graf is uitgespeeld.

Het Spoor Terug: Tiengemeten deel 2

vanaf 01:22:00

Op 10 mei 2007 wordt het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten als natuurgebied officieel geopend. Twee jaar duurde het om het eeuwenoude landbouwgebied om te vormen tot een onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. De geschiedenis van een oorspronkelijk zeventiende eeuwse zandplaat in het Haringvliet die door inpoldering een van de vruchtbaarste plekken van Nederland werd. Slot van een tweeluik met het verhaal van boeren, landarbeiders, rietsnijders, rentmeesters en veermannen. Samenstelling: Ton van der Graaf en Michal Citroen

advertentie