Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Vandaag begint het tennis toernooi Roland Garros in Parijs. Een van de tennislegendes naar wie een court op Roland Garros is genoemd: Suzanne Lenglen (1899-1938). Op 27 mei 1933 bezocht ze Amsterdam. Tennisverslaggever Bep van Houdt over deze Franse tennislegende die 31 grandslam titels veroverde waaronder zes keer Wimbledon. De ontsnapping van gorilla Bokito in diergaarde Blijdorp heeft de afgelopen week het nieuws beheerst. Stine Jensen schreef een dissertatie over 'Waarom vrouwen van apen houden. Een liefdesgeschiedenis in cultuur en wetenschap' en maakte het boek 'Aapverhalen' met oude en nieuwe verhalen waarin apen de hoofdrol spelen. Een gesprek met Stine Jensen over de aap in de geschiedenis. Met om + 10.30 de column van de oud- Vrij Nederland journaliste Ageeth Scherphuis Wie leren ons meer over de geschiedenis? Historici of schrijvers? De 83 jarige Amerikaanse schrijver Norman Mailer schreef onlangs 'The Castle in the Forest', in het Nederlands verschenen als:'Hhet Kasteel in het Woud'. Daarin beschrijft hij het wel en wee in huize Hitler, tijdens de jeugd en adolescentie van Adolf; een periode waarover in de bronnen bijna niets is overgeleverd. Een gesprek met historicus Wim Berkelaar over de vraag hoe hij Hitler nader komt: via de geschiedschrijvers of via Norman Mailer? En een reaktie van de Amerikanist Maarten van Rossem. 11.00-12.00: Historische boekrecensies met historicus Han van der Horst en Parool-journalist Paul Arnoldussen 11.25 In het Spoor terug: de Afsluitdijk Op 28 mei 1932, nu 75 jaar geleden, werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht en werd de Zuiderzee daarna IJsselmeer. Het verhaal van de Afsluitdijk en de gevolgen daarvan voor de visserij in de Zuiderzee. Samenstelling: Kees Slager (herh. 1987)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Tennister Suzanne Lenglen

vanaf 00:05:35

Vandaag begint het tennis toernooi Roland Garros in Parijs. Een van de tennislegendes naar wie een court op Roland Garros is genoemd: Suzanne Lenglen (1899-1938). Op 27 mei 1933 bezocht ze Amsterdam. Tennisverslaggever Bep van Houdt over deze Franse tennislegende die 31 grandslam titels veroverde waaronder zes keer Wimbledon.

De aap in de geschiedenis

vanaf 00:13:07

De ontsnapping van gorilla Bokito in diergaarde Blijdorp heeft de afgelopen week het nieuws beheerst. Stine Jensen schreef een dissertatie over 'Waarom vrouwen van apen houden. Een liefdesgeschiedenis in cultuur en wetenschap' en maakte het boek 'Aapverhalen' met oude en nieuwe verhalen waarin apen de hoofdrol spelen. Een gesprek met Stine Jensen over de aap in de geschiedenis.

de column van de oud- Vrij Nederland journaliste Ageeth Scherphuis

vanaf 00:32:17

Hitler volgens Norman Mailer

vanaf 00:36:57

Wie leren ons meer over de geschiedenis? Historici of schrijvers? De 83 jarige Amerikaanse schrijver Norman Mailer schreef onlangs 'The Castle in the Forest', in het Nederlands verschenen als:'Het Kasteel in het Woud'. Daarin beschrijft hij het wel en wee in huize Hitler, tijdens de jeugd en adolescentie van Adolf; een periode waarover in de bronnen bijna niets is overgeleverd. Een gesprek met historicus Wim Berkelaar over de vraag hoe hij Hitler nader komt: via de geschiedschrijvers of via Norman Mailer? En een reaktie van de Amerikanist Maarten van Rossem.

Historische boekrecensies

vanaf 01:05:45

Historische boekrecensies met historicus Han van der Horst en Parool-journalist Paul Arnoldussen

Het Spoor Terug: de Afsluitdijk

vanaf 01:22:21

Op 28 mei 1932, nu 75 jaar geleden, werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht en werd de Zuiderzee daarna IJsselmeer. Het verhaal van de Afsluitdijk en de gevolgen daarvan voor de visserij in de Zuiderzee. Samenstelling: Kees Slager. (herh. 1987)

advertentie