OVT

OVT

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Op 3 juni 1965 werden enkele verkeersregels in Nederland veranderd. O.a. m.b.t. tot liften en stoppen op de vluchtstrook. Peter-Eloy Staal historicus voor de ANWB over deze nieuwe regels. Op 1 juni is het precies veertig jaar geleden dat de lp ‘Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles verscheen. Cultuurfilosoof René Boomkens en oud-correspondent in Londen Peter Brusse over de impact van deze plaat die regelmatig tot het grootste album aller tijden wordt uitgeroepen, en de daarbij behorende ‘summer of love’ in 1967. Met om + 10.30 de column van de journalist Henk Hofland De Griekse Polybios die leefde van ca. 200 - ca. 120 v. Chr. was een historicus en bekleedde militaire en politieke functies. Het belangrijkste wat hij schreef was de ‘Historiën’. Hij vroeg zich af hoe en dankzij welke staatsvorm de Romeinen in zo’n kort tijdsbestek zo’n enorme macht hadden kunnen opbouwen en besloot deze vragen te beantwoorden met een geschiedwerk waaraan hij zo’n veertig jaar (ca. 160-120) werkte. Het deel van zijn werk dat bewaard is gebleven is nu vertaald door Wolther Kassies. Een gesprek met hem en classicus Anton van Hooff over Polybios. 11.00-12.00: Volgende week wordt het standbeeld ‘Het Peerd van Ome Loeks’, het symbool van de stad Groningen, na vier jaar afwezigheid teruggeplaatst naar het Stationsplein in Groningen. Dolf van Dijk van het Nederlandse Beton en Kitbedrijf Noord waar het Peerd van Ome Loeks vanaf 2003 heeft gestaan, over dit beroemde standbeeld Komende week is de presentatie van het boek ‘Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Een reportage in theater Bellevue met Eric Alexander één van de auteurs van het boek. Deze week wordt in Leeuwarden de Pier Pander manifestatie geopend. De in 1864 in Drachten geboren beeldhouwer wordt geëerd met een overzichtstentoonstelling in het Fries Museum. En het Pier Pander Museum en Tempel in de Prinsentuin worden heropend. Wie was deze ooit beroemdste Nederlandse beeldhouwer die in 1919 overleed en naar wie veel straten zijn genoemd. Een gesprek met historicus Marcel Broersma die het ook deze week gepresenteerde boek ‘Pier Pander (1864-1919) Zoektocht naar zuiverheid’ schreef over het leven en werk van Pier Pander. 11.25 In het Spoor terug: De Maangodin Ze was de Mata Hari van de dans. Haar publiek liet ze in extase achter. Dichters en schrijvers raakten in vuur en vlam voor haar. Een portret in twee delen van Darja Collin (1902-1967), de danseres die door kunstenaar Christiaan de Moor, een van haar vele geliefden, de maangodin werd genoemd en door de dichter Jan Slauerhoff, jarenlang haar echtgenoot, werd geadoreerd: ‘Jij kunt met een wending, een gebaar? Woede, weemoed en geluk weergeven,/ waar ik honderd woorden overdoe’. Deel 1 van een tweeluik. Samenstelling: Hans Olink

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Verandering verkeersregels 1965

vanaf 00:06:57

Op 3 juni 1965 werden enkele verkeersregels in Nederland veranderd. O.a. m.b.t. tot liften en stoppen op de vluchtstrook. Peter-Eloy Staal historicus voor de ANWB over deze nieuwe regels.

The Beatles: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 40 jaar oud

vanaf 00:13:54

Op 1 juni 2007 is het precies veertig jaar geleden dat de lp 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' van The Beatles verscheen. Cultuurfilosoof René Boomkens en oud-correspondent in Londen Peter Brusse over de impact van deze plaat die regelmatig tot het grootste album aller tijden wordt uitgeroepen, en de daarbij behorende 'summer of love' in 1967.

column van de journalist Henk Hofland

vanaf 00:33:30

Polybios

vanaf 00:38:28

De Griekse Polybios die leefde van ca. 200 - ca. 120 v. Chr. was een historicus en bekleedde militaire en politieke functies. Het belangrijkste wat hij schreef was de 'Historiën'. Hij vroeg zich af hoe en dankzij welke staatsvorm de Romeinen in zo'n kort tijdsbestek zo'n enorme macht hadden kunnen opbouwen en besloot deze vragen te beantwoorden met een geschiedwerk waaraan hij zo'n veertig jaar (ca. 160-120) werkte. Het deel van zijn werk dat bewaard is gebleven is nu vertaald door Wolther Kassies. Een gesprek met hem en classicus Anton van Hooff over Polybios.

Peerd van Ome Loeks

vanaf 01:05:43

Volgende week wordt het standbeeld 'Het Peerd van Ome Loeks', het symbool van de stad Groningen, na vier jaar afwezigheid teruggeplaatst naar het Stationsplein in Groningen. Dolf van Dijk van het Nederlandse Beton en Kitbedrijf Noord waar het Peerd van Ome Loeks vanaf 2003 heeft gestaan, over dit beroemde standbeeld.

Theaters in Nederland

vanaf 01:11:26

Komende week is de presentatie van het boek 'Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Een reportage van Paul van der Gaag in theater Bellevue met Eric Alexander één van de auteurs van het boek.

Beeldhouwer Pier Pander

vanaf 01:18:06

Deze week wordt in Leeuwarden de Pier Pander manifestatie geopend. De in 1864 in Drachten geboren beeldhouwer wordt geëerd met een overzichtstentoonstelling in het Fries Museum. En het Pier Pander Museum en Tempel in de Prinsentuin worden heropend. Wie was deze ooit beroemdste Nederlandse beeldhouwer die in 1919 overleed en naar wie veel straten zijn genoemd. Een gesprek met historicus Marcel Broersma die het ook deze week gepresenteerde boek 'Pier Pander (1864-1919) Zoektocht naar zuiverheid' schreef over het leven en werk van Pier Pander.

Het Spoor Terug: De Maangodin deel 1

vanaf 01:28:00

Ze was de Mata Hari van de dans. Haar publiek liet ze in extase achter. Dichters en schrijvers raakten in vuur en vlam voor haar. Een portret in twee delen van Darja Collin (1902-1967), de danseres die door kunstenaar Christiaan de Moor, een van haar vele geliefden, de maangodin werd genoemd en door de dichter Jan Slauerhoff, jarenlang haar echtgenoot, werd geadoreerd: 'Jij kunt met een wending, een gebaar? Woede, weemoed en geluk weergeven,/ waar ik honderd woorden overdoe'. Samenstelling: Hans Olink.

advertentie