Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Moet de ambachtsschool weer terugkomen? Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid wil met zijn plannen rond de vmbo-vakcolleges de ambachtsschool in een nieuw jasje steken.. Emeritus hoogleraar Onderwijsgeschiedenis Nan Dodde over de ambachtsschool en diens minder praktische nazaten. Dit jaar bestaat het Genootschap Onze Taal 75 jaar. Het is een vereniging voor taalliefhebbers met een tijdschrift waarin over alle aspecten van de taal geschreven wordt. De vereniging 'Genootschap Onze Taal' werd op 16 mei 1931 door dertig taalpuristen opgericht. Zij maakten zich zorgen over het groeiende aantal Duitse woorden en constructies ('germanismen') in het Nederlands. Een gesprek met redacteur Jaap de Jong over het Genootschap Onze Taal. De column van de journalist Henk Hofland. Een gesprek met Jelena Sergejevna van Wijngaarden-Xiounina over haar proefschrift Van assimilatie tot segregatie: De Nederlandse kolonie in Sint-Petersburg, 1856-1917'. De Nederlanders in Sint-Petersburg vormden een minderheid van zo'n 250 personen die voor een belangrijk deel bestond uit kooplieden uit het Twentse Vriezenveen en, sinds het einde van de negentiende eeuw, ook uit werknemers die voor nieuwe Nederlandse bedrijven gingen werken. De Nederlanders integreerden succesvol in Russische samenleving van Sint-Petersburg. 11.00-12.00: Op 1 juli 1863 begon de slag om Gettysburg in de Amerikaanse burgeroorlog en werd de slavernij afgeschaft. Amerikanist Eduard van de Bilt over deze twee gebeurtenissen en hun samenhang. 11.15 In het Spoor terug: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw (herhaling 1998). Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 1: De voorgeschiedenis Eind zestiende eeuw worden de wereldzeeën beheerst door Spanje en Portugal. Antwerpen is de belangrijkste haven van de Nederlanden, maar na de val van de stad trekken veel kooplieden en wetenschappers naar de jonge calvinistische Republiek. Enkelen van hen zullen een belangrijke rol gaan spelen in de Nederlandse pogingen om het Atlantische handelsmonopolie van aartsvijand Spanje te doorbreken. Het eerste succes is de verovering van het eiland Principe in 1598. Geïnterviewden: Eddie Stols (Antwerpen); Victor Enthoven (Zeeland); Kees Zandvliet; Els van Eyck; Henk den Heijer (Ghana).

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ambachtsschool

vanaf 00:05:32

Moet de ambachtsschool weer terugkomen? Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid wil met zijn plannen rond de vmbo-vakcolleges de ambachtsschool in een nieuw jasje steken.. Emeritus hoogleraar Onderwijsgeschiedenis Nan Dodde over de ambachtsschool en diens minder praktische nazaten.

Onze Taal 75 jaar

vanaf 00:12:54

Dit jaar bestaat het Genootschap Onze Taal 75 jaar. Het is een vereniging voor taalliefhebbers met een tijdschrift waarin over alle aspecten van de taal geschreven wordt. De vereniging 'Genootschap Onze Taal' werd op 16 mei 1931 door dertig taalpuristen opgericht. Zij maakten zich zorgen over het groeiende aantal Duitse woorden en constructies ('germanismen') in het Nederlands. Een gesprek met redacteur Jaap de Jong over het Genootschap Onze Taal.

Column Henk Hofland Graf Zeppelin

vanaf 00:35:03

De column van de journalist Henk Hofland. Over de Graf Zeppelin.

De Nederlandse kolonie in Sint-Petersburg, 1856-1917

vanaf 00:40:05

Een gesprek met Jelena Sergejevna van Wijngaarden-Xiounina over haar proefschrift Van assimilatie tot segregatie: De Nederlandse kolonie in Sint-Petersburg, 1856-1917’. De Nederlanders in Sint-Petersburg vormden een minderheid van zo’n 250 personen die voor een belangrijk deel bestond uit kooplieden uit het Twentse Vriezenveen en, sinds het einde van de negentiende eeuw, ook uit werknemers die voor nieuwe Nederlandse bedrijven gingen werken. De Nederlanders integreerden succesvol in Russische samenleving van Sint-Petersburg. ‘Van assimilatie tot segregatie: De Nederlandse kolonie in Sint-Petersburg, 1856-1917’ - J.S. van Wijngaarden-Xiounina, uitg. eigen beheer, (Rijks Universiteit Groningen)

Slag by Gettysburg, afschaffing slavernij

vanaf 01:02:54

Op 1 juli 1863 begon de slag om Gettysburg in de Amerikaanse burgeroorlog en werd de slavernij afgeschaft. Amerikanist Eduard van de Bilt over deze twee gebeurtenissen en hun samenhang.

Spoor terug: WIC, deel 1: De voorgeschiedenis

vanaf 01:15:56

De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten’ ooit actief waren. Aflevering 1: De voorgeschiedenis Eind zestiende eeuw worden de wereldzeeën beheerst door Spanje en Portugal. Antwerpen is de belangrijkste haven van de Nederlanden, maar na de val van de stad trekken veel kooplieden en wetenschappers naar de jonge calvinistische Republiek. Enkelen van hen zullen een belangrijke rol gaan spelen in de Nederlandse pogingen om het Atlantische handelsmonopolie van aartsvijand Spanje te doorbreken. Het eerste succes is de verovering van het eiland Principe in 1598. Geïnterviewden: Eddie Stols (Antwerpen); Victor Enthoven (Zeeland); Kees Zandvliet; Els van Eyck; Henk den Heijer (Ghana).

advertentie